Una multinacional escocesa, Cairn Energy, a través de la seva filial Capricorn Spain Limited S.L., vol trobar petroli i gas a la zona del Cap de Creus. Per això, ha demanat permís al Ministeri d’Indústria per portar a terme la recerca. Una petició que compta amb l’oposició de l’Associació de Naturalistes de Girona, ANG, i el Projecte Ninam
Tant l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) com el Projecte Ninam (que estudia cetacis al Cap de Creus amb port base a Roses) ja han manifestat la seva oposició a la recerca d’hidrocarburs, gas i petroli, que vol portar a terme la multinacional escocesa, Cairn Energy, al litoral del Parc Natural del Cap de Creus.
L’empresa Capricorn Spain Limited S.L., filial de Cairn Energy va demanar els permisos al Ministeri d’Indústria per a la recerca d’hidrocarburs (gas i petroli) a la zona del Cap de Creus. Es tracta d’un projecte de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea. L’objectiu és trobar indicis de bosses de gas natural per a una futura explotació.
Aquests estudis que volen portar a terme els escocessos “posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis. En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. Cal destacar que l’àrea d’estudi és enorme i afecta zones d’alt valor ecològic i passos de fauna migratòria”, afirmen els ecologistes en el seu blog Defensem el Territori!
Segons recull el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la sol·licitud per investigar la presència d’hidrocarburs (gas i petroli) al litoral català forma part d’un paquet que inclou dotze permisos. Batejats amb el nom de ‘Nordest’, tots ells sumen una àrea del Mediterrani d’1.155.951 hectàrees, és a dir, més d’11.500 quilòmetres quadrats.
En concret, la zona on es vol portar a terme la recerca de gas i petroli es troba mar endins. Abarcaria, de nord a sud, tota la costa des de Perpinyà, Golf de Lleó, fins Barcelona.