Punts liles a tota la comarca per erradicar les violències sexistes

L’Àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha dissenyat una campanya per lluitar contra les violències sexistes en l’àmbit de l’oci nocturn

Jo sóc punt lila!Aquest projecte s’articula en tot un seguit d’accions i recursos que es posen a disposició dels municipis de la comarca. Més enllà  de prevenir possibles casos de violència als entorns d’oci, té per objectiu fer una labor de sensibilització que pugui provocar un canvi social, per tal que els espais d’oci nocturn esdevinguin entorn segur per a tothom on qualsevol acte sexista sigui rebutjat.

El Servei comarcal de prevenció de les violències en l’àmbit de l’oci nocturn neix de la  necessitat dels municipis d’actuar davant l’existència de casos de violències sexistes que viuen els i les joves i que, cada cop més, estan al debat públic. Agressions sexuals en grup, agressions per homofòbia o transfòbia, situacions de micromasclismes normalitzades, violència de gènere, etc. ocupen tot sovint els espais informatius. Aquestes actuacions poden donar-se en qualsevol lloc o moment del dia, però és d’especial importància fer-ne prevenció en l’àmbit de la nit, on sembla que determinats comportaments queden tot sovint justificats pel consum d’alcohol o drogues.

Aquest servei ofereix als municipis xerrades -per a joves o públic general­, formacions de caràcter tècnic, estands a les festes majors i marxandatge amb la imatge de la campanya. El lema “Jo soc punt lila! I tu?” és el conductor de totes les accions que es duen a terme i el disseny és obra de l’artista figuerenca Wäwä, que ja ha elaborat altres motius gràfics per campanyes i serveis similars.

Si bé el Consell Comarcal ha fet tota la tasca de creació, coordinació i dinamització del servei, el grup Nut és l’entitat que porta a terme les diferents intervencions. Està format per psicòlogues especialitzades en violències masclistes, liderades per Alba Alfageme i Mireia Casellas, professionals referents en la matèria. Grup Nut realitza les xerrades informatives i proporciona professionals que estan al capdavant dels Punts liles (els estands que s’ubiquen a les festes majors). Les responsables d’articular el projecte es mostren molt satisfetes d’haver creat un servei que pot esdevenir “referent” a l’Alt Empordà amb l’ambició d’aconseguir “una comarca lliure de sexisme”.

Les referents de Salut de l’Àrea de Joventut expliquen que tenen un ferm compromís amb la necessitat de treballar en l’àmbit de la sexo afectivitat i fa temps que realitzen accions en aquest àmbit. Ara s’ha donat la circumstància que s’ha donat el context polític i social per fer un projecte d’aquest tipus: «vam veure l’oportunitat d’impulsar un projecte en l’àmbit de la violència sexista, i que no busca només centrar-se a prevenir aquelles agressions que generen més alarma social, sinó que vol també contribuir a la conscienciació de les persones de cara a crear ambients festius i d’oci que siguin respectuosos amb la diversitat sexual en general». És per això que a més a més del projecte, s’ha engegat un grup de treball amb professionals de diferents sectors que en realitzarà el seguiment i l’avaluació, de cara a tenir un projecte viu que adquireixi la complexitat que requereix la resposta als grans reptes que es plantegen en aquesta matèria.

En aquest moment ja s’han adherit aquest 24 municipis: Avinyonet de Puigventós, Sant Climent Sescebes, l’Armentera, Lladó, Vilafant, Sant Miquel de Fluvià, Vila-sacra, Garriguella, Albanyà, Vilajuïga, Ventalló, Navata, l’Escala, Cadaqués, Camallera, Roses, Sant Pere Pescador, Vilamalla, Agullana, El Port de la Selva, Sant Llorenç de la Muga, Llançà i Viladamat. Aquestes poblacions  utilitzaran alguns dels recursos que ha creat l’àrea de joventut i ho financen, principalment, amb ajuts que atorga el govern espanyol a través del Pacto de Estado contra la violencia de género. Aquesta iniciativa té el suport de la Diputació de Girona i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.