Els GALP són els encarregats del disseny i el desenvolupament d’estratègies per a la gestió dels ajuts del nou Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020
Els Grups d’Acció Local Pesquers de la Unió Europea són una eina que ofereix el finançament europeu per tal de desenvolupar estratègies de desenvolupament local al voltant de la Pesca.
I Roses va acollir ahir una trobada, organitzada per la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, per impulsar una candidatura de Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) als municipis pesquers de la província de Girona, que integri els agents del sector de la pesca, l’aqüicultura, el turisme, els afers marítims, la restauració i altres agents econòmics, així com els agents socials i el sector públic local.
Una trobada sobre la creació del GALP que va ser conduïda pel president de la Federació de Confraries de Girona, Antoni Abad, el director general de Pesca, Sergi Tudela, i la cap de Servei de Foment d’Estructures Pesqueres, Itziar Segarra.
El director general, durant la seva intervenció, va encoratjar els agents locals dels municipis costaners de Girona a presentar candidatura davant la imminent publicació d’Ordre del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per a la selecció de GALP, i dissenyar una Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu, EDLP, “amb altres actors locals del sector marítim, gastronòmic o cultural, perquè és una iniciativa realment molt important i que ens dóna un gran potencial per al desenvolupament de la Costa Brava a Girona”, ha afirmat Tudela, per tal que les comunitats pesqueres es beneficiïn del desenvolupament local, fomentar la protecció del patrimoni ambiental i cultural, i impulsar l’economia blava.
Aquesta iniciativa del GALP ha estat impulsada des de la pròpia Federació de Confraries de Pescadors de Girona, amb el rosinc Antoni Abad al capdavant “perquè penso que pot ser una molt bona oportunitat, perquè les confraries de pescadors sempre hem tingut problemes amb el finançament alhora de tirar els nostre projectes i, ara, amb els FEMP podem aprofitar aquesta línia d’ajuda econòmica per poder desenvolupar molts projectes que tenen les confraries de Girona”.
Així, el nou Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020 obre una oportunitat pel desenvolupament local participatiu mitjançant la creació de Grups d’Acció Locals Pesquers, els quals són els encarregats del disseny i el desenvolupament d’estratègies per a la gestió dels ajuts del FEMP en el seu àmbit territorial, de tal manera que la gestió sigui de baix a dalt, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel propi territori.
La responsable de Pesca de Junts pel Sí i l’exalcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, també ha estat present en aquesta reunió, valorant molt positivament la creació del GALP a l’assenyalar que “és un projecte fantàstic i pel qual des del Parlament hem de demanar els diners necessaris a Espanya per tirar-lo endavant”.
El DARP aposta per la constitució de Grups de Pesca a la costa catalana. Així, la prioritat 4 del FEMP destinarà 7,7M€ (15% del FEMP) en ajudes per desenvolupar les Estratègies de Desenvolupament Local Pesquer (EDLP) per al període 2014-2023.
L’únic inconvenient del GALP, segons han assenyalat els impulsors, el poc temps que hi ha per presentar les candidatures, ja que el termini finalitza al setembre.