Aquest vespre les ordenances fiscals de 2015 s’aprovaran en el ple convocat en sessió extraordinària de l’Ajuntament de Roses
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor d’Economia i Hisenda, Manel Escobar, han presentat aquest matí les ordenances fiscals que aplicarà l’Ajuntament de Roses durant el proper exercici 2015, de les quals cap ni una han tingut una variació a l’alça respecte al present exercici, com així ho han fet públic de manera clara senzilla i contundent tant l’alcaldessa com el regidor, “cap impost s’ha apujat i alguns com l’IBI, en un 2,40% i de la plusvàlua en un 9,10%, s’han rebaixat”, ha dit Escobar, per destacar que “això comportarà que la societat rosinca deixi de pagar només aquest anys 200.000 euros de l’impost de la plusvàlua i 300.000 en el cas de l’IBI”. És a dir, els rosincs “deixaran de pagar 500.000 euros”, tenint en compte, a més, que la previsió de pujada de l’IPC per a aquest any 2014 marca un increment de la taxa anual d’un 0,5%, i d’un 1% per a 2015.
Cal destacar en el gravamen de les plusvàlues els diners que deixarà de “tenir un ingrés extraordinari al ser Roses la població amb més operacions immobiliàries de tot Girona”.
Fins i tot n’hi ha taxes que s’han eliminat, “com la de prevenció d’incendis forestals, que es va cobrar per les franges tallafocs, perquè entenem que el fer aquestes franges beneficien a tots els rosincs, per tant serà l’Ajuntament qui farà el pagament d’aquest servei”, ha destacat Mindan.
D’aquesta manera el govern rosinc congelarà, per tercer anys consecutiu, les ordenances fiscals complint, així, el compromís electoral fet en el seu dia referent a la contenció de la càrrega fiscal de famílies i empreses del municipi, i que en aquests tres anys i mig de govern ha suposat un estalvi als vilatans de Roses d’uns “2 milions 400.000 euros”.
El que ha fet l’Ajuntament durant la present legislatura ha estat buscar “l’equilibri envers els nostres objectius, és a dir, si volíem al sector empresarial vam abaixar fins al 60% les taxes de l’ocupació de la via pública, o regular la recollida de residus entre els comerços de diferents grandàries per equilibrar la diferència entre uns i altres, sempre intentant no apujar cap taxa o impost”, ha explicat l’alcaldessa, dient que ha estat un objectiu de quatre anys i que “aquest any queda reflectit en què tot allò que s’havia equilibrat, si podem, ho abaixem, i el que no, ho congelem”.
Taxes i preus públics municipals
L’esforç per no augmentar la càrrega contributiva a Roses es reflexa també en l’apartat de taxes i preus públics municipals, on les tarifes es mantenen en el mateix nivell de 2014. Durant 2015, per tant, els ciutadans i ciutadanes de Roses no hauran de pagar més per la majoria de serveis que ofereix el municipi (biblioteca, arxiu, turisme, mercat municipal, activitats esportives, cementiri, transport urbà, llar d’infants, transport escolar,…)
Els únics canvis es produeixen en els Casals d’Estiu, on també es mantenen les mateixes tarifes però que passen a incorporar una nova bonificació del 20% a favor de les famílies amb nen/es que participen al programa d’acollida de nens sahrauís. Per la seva banda, els preus de l’Escola d’Adults s’ajustaran en funció de la naturalesa dels cursos realitzats.
La taxa per aigua potable baixa a diferents zones del municipi
La nova contractació del servei de distribució i subministrament d’aigua a Roses aprovada recentment pel consistori, amb la qual s’ha aconseguit un decrement de costos, possibilitarà una reducció significativa de la taxa a abonar per aquest servei a nombrosos usuaris del servei.
En concret, la tarifa mitjana es reduirà en 3,40%, que s’aplicarà directament sobre el recàrrec de sobreelevació que es repercuteix pel subministrament a diferents zones del municipi amb sobreelevació (principalment urbanitzacions). Amb aquesta mesura, la voluntat del consistori és la d’equilibrar gradualment la tarifa d’aquests usuaris amb la de resta del municipi.
Cal destacar que aquest vespre, a la sessió extraordinària del ple municipal de l’Ajuntament de Roses, s’aprovaran aquestes ordenances fiscals.