La Ciutadella de Roses acull l’exposició “Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer”, que evoca el desarrelament, separacions familiars, viatges a través del món i, sobretot, l’anhel de tornar a la seva terra dels germans August, Carles i Santiago Pi i Sunyer
“Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer”, exposició inaugurada el passat dissabte a la Ciutadella i que narra l’exili i les seves conseqüències dels germans rosicns August, Carles i Santiago Pi i Sunyer, té el seu origen en un baül que va arribar a la Fundació Carles Pi i Sunyer a finals del anys 80 del segle passat acompanyat d’una maleta i unes caixes que contenien l’arxiu personal del polític i intel·lectual que dóna nom a la fundació.
Un baül que es va obrir fa uns quatre anys “i el que ens vam trobar va ser un tresor documental de primera categoria com és tota la correspondència dels tres germans i les seves esposes, Carmen Bayo, Mercè Cuberta i Carme Cuberta, gairebé completa, i un volum important de la correspondència amb les famílies Pi i Sunyer que havien quedat a Catalunya al 1939”, va afirmar el director de l´Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer, Francesc Vilanova.
August Pi i Sunyer, fisiòleg de renom i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Santiago Pi i Sunyer, també fisiòleg prestigiós i catedràtic a la Universitat de Saragossa, i Carles Pi i Sunyer , enginyer de carrera i polític destacadíssim, eren homes il·lustrats de la societat del seu temps que van d’emigrar a causa de la Guerra Civil, i l’exposició narra el llarg viatge d’aquests tres rosincs i les seves respectives famílies, que deixen amb l’esperança de tornar algun dia. Anhel que amb el temps van comprendre que no tornarien mai més, en vida, ja que tots tres jeuen en pau al cementiri de Roses.
La neta de Santiago Pi i Sunyer, Margaret Townsed, i germana del fotògraf rosinc Robin Townsed, va apuntar durant els parlaments d’inauguració de l’exposició que “aquests homes, August, Carles i en Santiago eren extraordinaris intel·lectuals, científics, polítics i gent honesta, abans que res eren els nostres avis, que és el més important per nosaltres”.
Per la seva part, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va destacar que “és un orgull tenir una exposició dels germans Pi i Sunyer a Roses, i un honor col·laborar com a institució en esdeveniments que recuperen la memòria , sobretot, per excel·lir a qui s’ho va merèixer, en aquest cas a la família i als tres germans Pi i Sunyer, i també per no oblidar allò que no s’hauria de repetir mai”.
En definitiva, l’exposició “Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer” mostra una part del patrimoni humà, acadèmic, polític i intel·lectual que Catalunya va perdre amb la victòria franquista, i que ara, dècades després, la Ciutadella acull per fer-ne memòria.
A l´acte d´inauguració de l´exposició hi van ser-hi presents també l´alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consorci del Museu de l’Exili (MUME), Sònia Martínez, el director del MUME, Jordi Font, el director de Recerca i Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal, regidors de l’Ajuntament de Roses i bona part de la família Pi i Sunyer.
Aquesta mostra, que es va inaugurar per primer cop al Museu de l’Exili de La Jonquera, es podrà visitar a l’espai cultural de la Ciutadella de Roses fins al 3 de setembre, i posteriorment viatjarà a Barcelona.
Ofrena floral al panteó de la família Pi i Sunyer
Abans de celebrar-se l’acte d’inauguració de l’exposició “Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer” es va portar a terme una ofrena floral al panteó on estant enterrats els dos germans August i Carles Pi i Sunyer amb les seves dones, mares i germanes.
Una ofrena que la família va agrair a l’Ajuntament de Roses tota la feina que ha portat a terme envers els Pi i Sunyer.
[fsg_gallery id=”318″]