13 investigadors catalans de primer nivell acostaran el coneixement científic a la ciutadania

BiblioSTEAM
Xerrada que va impartir l'any passat la investigadora, Sara Martí, sobre nanotecnologia a la Biblioteca de Roses / Foto: arxiu

Els investigadors participaran en un nou cicle, amb una cinquantena de conferències, produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) per al Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona en el marc de la 3ª edició del BiblioSTEAM

13 investigadors catalans de primer nivell participaran en el nou cicle de conferències produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) per al Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona en el marc de la 3a edició del BiblioSTEAM amb l’objectiu de promoure el coneixement científic i tecnològic. Arran de l’èxit de les anteriors edicions enguany s’ha decidit ampliar el programa per poder arribar a més públic  i incorporar noves  matèries que es consideren de gran interès com el Big Bang, els reptes en la gestió dels boscos o les percepcions socials entorn al canvi climàtic. A més de seguir abordant les temàtiques  que van generar una gran expectació com la intel·ligència artificial, la cosmologia, la computació quàntica, les energies renovables o la nanotecnologia.  També s’ha ampliat el nombre de biblioteques públiques de les comarques gironines  que participen en el programa.

En total, fins al juny s’han programat una cinquantena de conferències a 17 biblioteques públiques gironines.

La iniciativa vol acostar al públic la ciència d’una manera rigorosa i amena per tal de combatre les pseudociències. També es proposa despertar inquietuds professionals  entre els estudiants de secundària i contribuir a fer créixer vocacions en l’àmbit científic i tecnològic  .

Primeres espases de la ciència catalana

Enguany hi participaran  Bibiana Agustí, arqueòloga i antropòloga de la societat IN SITU SCP; Rafael Sardá, científic del CEAB-CSIC; Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor d’Investigació de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE); Diego Blas, investigador Distingit Beatriz Galindo del Departament de Física de la UAB; Lluís Galbany, científic del CSIC; Sara Martí, investigadora de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); Eduard Pla, ambientòleg i investigador del CREAF; Karina Gibert, de la UPC, especialitzada en intel·ligència artificial i big data;  Andrea Alemany, metgessa i investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); Ramon Brugada, cardiòleg i director de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona; Marius Oltean, físic i professor adjunt a la ESADE Business & Law School; Josep Espluga, sociòleg i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOB); i Carlos F. Sopuerta, Investigador Científic de l’Institut de Ciències de l’Espai i president de l’ACDIC.

El president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta, remarca que el nou programa compta amb primeres espases del sistema de ciència català  amb una gran capacitat per  acostar el coneixement científic i tecnològic en primera persona amb temàtiques que són de gran actualitat i d’interès per als ciutadans. També ha destacat que la valoració de les enquestes realitzades entre el públic  de les edicions anteriors ha estat molt positiva així com l’interès de molts assistents per seguir compartint idees amb el ponent un cop finalitzada la sessió.

El nou cicle de conferències arriba després de l’èxit d’assistència de l’anterior edició que va comptar amb una mitjana de 40 persones en cada biblioteca de poblacions petites i mitjanes; i en alguns casos la xifra es van acostar als 70 assistents.

Per aquest dimarts 8 d’octubre a les 19h a la Biblioteca de Banyoles s’ha programat una conferència amb el títol “La nanotecnologia, fent tangible l’invisible” a càrrec de Sara Martí, investigadora de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) on es descobrirà com la nanotecnologia ja forma part de les nostres vides en molts àmbits i com formarà un pilar imprescindible de la tecnologia del futur. L’entrada és gratuïta i no és necessari inscripció prèvia.