D’aquestes 183 persones, 111 van poder fer la seva donació, mentre que 12 van donar plasma i 6 es van registrar com a donants de medul·la òssia
Aquest passat dissabte, 22 de juliol, l’Associació de Donants de Sang de Girona i el Banc de Sang i Teixits van organitzar la tercera donació de sang d’aquest any 2023 a Roses. Una jornada solidaria que es va portar a terme al Teatre Municipal.
I de les 143 persones que van passar per la Sala dels Miralls de la sala teatral entre les 10 i 14 hores, i entre les 16:30 i 20:30 hores, un total de 111 van poder fer la seva donació de sang, sent un total de 20 les que es va haver de rebutjar el seu oferiment per diferents motius.
Cal destacar que de les 111 persones que van donar sang, 10 ho van fer per primera vegada, mentre que 12 persones van decidir donar plasma i 6 més es van registrar com a donants de medul·la òssia.
Per a què es fa servir la sang?
Una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la vida. A Catalunya, cada dia calen unes mil donacions per fer front a les necessitats d’aquests pacients ingressats en clíniques i hospitals.
La meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia, i un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat. Així, és segur que no hi haurà cap problema d’incompatibilitat o rebuig de la sang transfosa.
Un altre grup és el de les donacions que s’utilitzen per a intervencions quirúrgiques i trasplantaments i que representa el 10%. En aquest grup, els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com són les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum de sang. De fet, cada any, unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durant el part.
Les transfusions infantils són també una gran necessitat. Es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens que necessita sang. Un exemple n’és el Bernat, que té 4 anys i els pares del qual han escrit un blog per sensibilitzar sobre la malaltia que pateix el seu fill i que li destrueix els glòbuls vermells (www.elpetitbernat.com). Es diu Piruvat Quinasa i una anèmia hemolítica que afecta una de cada 20.000 persones.
Hi ha persones que pateixen altres malalties també poc conegudes i minoritàries, com és la talassèmia, i que necessiten sang periòdicament. Aquest és el cas de la Laura. La talassèmia és una mutació genètica que afecta el 5% de la població, tot i que en molts casos, no es desencadena.
Un grup destacat de receptors de la sang dels donants són els malalts de càncer. En molts tractaments de càncer s’han d’utilitzar plaquetes, perquè la quimioteràpia destrueix les dels malalts. I en càncers com la leucèmia, també cal transfondre glòbuls vermells.