Hi participen 50 voluntaris i educadors vinculats a entitats socials de Catalunya, Aragó, el País Basc i Navarra
La Travessia Transpirenaica Social Solidària (Travessia TSS) travessa els Pirineus des d’avui, fins al 22 de juliol, d’oest a est i del mar Cantàbric al mar Mediterrani. Es tracta de la vuitena edició d’aquest projecte educatiu a la muntanya que esdevé un espai de sensibilització a favor de la inclusió social de joves en situació de vulnerabilitat. A més, aquest any d’incerteses davant la invasió russa d’Ucraïna, desenvolupen la iniciativa amb el lema “Caminant per la pau”.
“A la Travessia TSS posem en contacte joves, educadors, institucions i empreses per compartir vivències i creixement personal. És un espai igualitari per a joves, que en molts casos estan en situació de gran vulnerabilitat”, explica Irene Zendrera, directora de la TSS. Aquest any, el repte de transformació socioeducativa a la muntanya recorrerà més de 700 km en 38 dies i comptarà amb prop de 150 joves i un grup d’educadors vinculats a entitats socials del País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya.
Al llarg del recorregut se celebraran activitats a municipis com Getxo, Hondarribia, Bera, Elizondo, Zabaldika, Hiriberri, Ochagavía, Canfranc, Sállent de Gállego, Aínsa, Puigcedà, Vall de Núria, Camprodon, Setcases, Besalú, Maçanet de Cabrenys, La Jonquera, el Port de la Selva i Cadaqués i dos fòrums socials a Zabaldika a la Vall de Núria. També es duran a terme tallers, xerrades i càpsules educatives que compten amb la participació de voluntariat corporatiu, entitats col·laboradores i representants de diverses institucions. “Crear aliances entre les entitats socials, les institucions i les empreses és clau per transformar la vida d’aquests joves i de la societat“, afegeix Zendrera. A més, el compromís de l’entitat amb la natura es plasma durant el camí reflexionant amb diverses accions sobre els objectius del desenvolupament sostenible.
El millor reflex del que suposa aquesta iniciativa el porten els testimonis dels participants. “La Transpi va ser una experiència inoblidable, vull donar gràcies de cor. M’ha ajudat a estar amb mi mateixa, deixar tot el que tenia a sobre i gestionar-ho amb més valentia”, va concloure una jove de la Casa Recés-Fundació de l’Esperança, participant al TSS Stage Natura.