3.000 estades de visitants a Roses pels campionats de Catalunya i Europa de Laser Master de Vela

Josep Mª Izern, Carles Pàramo i Miquel Gotanegra

Roses clou la temporada nàutica 2012 amb l’organització de dos esdeveniments que aportaran uns 3.000 estades de visitants i uns ingressos aproximats entre directes i indirectes d’un milió d’euros. Els dies 22, 23 i 24 de setembre es disputarà el Campionat de Catalunya de Laser Standard i la Regata To Be or not To Be. De l’1 al 5 d’octubre, els millors “masters” competiran pel Campionat d’Europa de Laser Master

Josep Mª Izern, Carles Pàramo i Miquel Gotanegra

La vocació de Roses de situar-se en primera línia del turisme nàutic nacional i internacional ha quedat palès al llarg d’aquest any 2012, durant el qual la feina conjunta de l’Ajuntament de Roses, el Grup d’Esports Nàutics Roses i l’Associació Estació Nàutica Roses-Cap de Creus ha estat clau per a la celebració de 9 esdeveniments d’alt nivell competitiu “i d’assolir l’objectiu que ens havien marcat totes tres entitats, fer de Roses un poliesportiu nàutic i un gran camp de regates”, ha subratllat el president de l’Estació Nàutica, Miquel Gotanegra.

Recordem que al litoral rosinc s’han celebrat enguany la Setmana Catalana de Vela, que va tornar a casa després de 30 anys, el Campionat d’Europa 29r, el Campionat del Món Slalom Windsurf Femení, el Campionat d’Europa Slalom Windsurf Masculí, el Tour de França de Vela i tan sols fa una setmana el Campionat de Catalunya de Llagut.

Ara, Roses clou aquesta temporada nàutica plena d’èxits “amb l’organització del Campionat de Catalunya de Laser Standard i la Regata To Be or not To Be aquest cap de setmana, en concret els dies 22, 23 i 24 de setembre, i finalment d’aquí a una setmana, de l’1 al 5 d’octubre, el Campionat d’Europa de Laser Master”, ha explicat Josep Mª Isern, president del GEN.

L’alcalde Carles Pàramo ha fet émfasi en “la col·laboració i la unió d’esforços  entre el GEN, l’Estació Nàutica i l’Ajuntament per situar la badia de Roses, una de les més boniques del món, en primera línia del turisme nàutic nacional i internacional”.

Aquests dos esdeveniments que tanquen la temporada continuaran aportant un important nombre de visitants a Roses, “que suposarà al voltant de 3.000 estades”, segons Miquel Gotanegra, entre esportistes, entrenadors, acompanyants i organització, la qual cosa significarà un impacte econòmic directe i indirecte de quasi un milió d’euros. El municipi de Roses va iniciar aquest 2012 una aposta per la celebració d’esdeveniments nàutics d’alt nivell, fet que l’ha situat com el municipi espanyol líder en el nombre de campionats d’Europa i del Món. En aquell moment es va estimar que la repercussió pel municipi seria d’unes 12.000 estades i un impacte econòmic de 2 milions d’euros, dades que hores d’ara es poden confirmar.

Cal recordar que el pressupost per a l’organització dels esdeveniments del 2012 ha estat de 230.000€ que es cobreix íntegrament amb les inscripcions (32%), l’explotació d’espais i vendes (11%), patrocinis privats (40%) i aportacions públiques (17%). Pel que fa al nombre de participants, les diferents competicions hauran suposat prop de 4.000 participants i uns 2.000 acompanyants, que s’han allotjat a Roses entre 1 i 6 nits, en funció de la durada de cada competició.

Competició de luxe

En cadascuna de les competicions que es disputaran durant els propers dies hi participaran “el bo i millor de cada casa”, els millors esportistes tant catalans com internacionals de les respectives categories.

En la Regata To Be or not To Be reservada a la categoria de Master (regatistes a partir de 35 anys) hi figuren noms tan coneguts i destacats dins el món de la vela lleugera com Miquel Noguer qui, com a tripulant de Jane Abascal, va aconseguir a Tallin (en l’actualitat la capital d’Estonia) la medalla d’or de la Classe Flying Dutchman als Jocs Olímpics de Moscou el 1980. Aquesta va ser la primera medalla d’or de la vela espanyola i el començament d’un seguit excel·lents resultats de Noguer. El català va ser considerat durant molts anys el millor tripulant mundial de la Classe Flying Dutchman. En la Regata To Be or not To Be també hi participarà una altra llegenda de la vela de casa nostra, Mònica Azón, dues vegades campiona del món i una altra campiona d’Europa de la Classe Yngling els anys 2002 i 2006, a més de ser olímpica als Jocs Olímpics d’Atenes el 2004 i de Pequín el 2008. Aquesta proba i el Campionat d’Europa de Laser Master formen part del circuit català de Laser Master, compost per 8 competicions. Miquel Noguer i Mònica Azón, en Standard i Radial, són els regatistes que encapçalen les classificacions respectives.

Pel que fa al Campionat de Catalunya de Laser Standard el principal candidat a revalidar el campionat és Jordi Capella del CN Balís, el qual disposa ja de cinc títols de campió de Catalunya de Laser Standard, a més d’un Campionat d’Espanya juvenil i un bronze del Campionat d’Espanya absolut. L’any passat d’altra banda, Capella va finalitzar el Circuit Internacional de l’Europa Cup d’aquesta mateixa Classe en segona posició, imposant-se en dues proves d’aquest circuit, les celebrades a la població gallega de Vigo i a la portuguesa de Cascais.

Jordi Capella, però, haurà de competir amb altres esportistes d’alt nivell com són el juvenil Ignasi López del CN Salou i Gerard Tell del CN Balís. Ignasi López va aconseguir classificar-se en cinquena posició del Campionat del Món Juvenil de Laser Standard, celebrat el passat mes d’abril a Buenos Aires. El Campionat de Catalunya també servirà per formar l’equip català, integrat per quatre esportistes, que representarà la Federació Catalana de Vela en el Campionat d’Espanya que se celebrarà a Galicia, en concret a Vilagarcía de Arousa del 10 al 14 d’octubre. D’altra banda, tant Jordi Capella com Ignasi López són candidat a formar part del Programa Rio 2016 que la Federació Catalana de Vela durà a terme per a la preparació dels regatistes catalans per als Jocs Olímpics de Rio.

Aquestes dues competicions, la Regata To Be or not To Be de Laser Master i el Campionat de Catalunya de Laser Standard se celebren conjuntament per primer cop i reuniran una cinquantena de vaixells que realitzaran un màxim de tres regates diàries.

300 vaixells en l’Europeu de Laser Master

El Campionat d’Europa de Laser Master serà el darrer esdeveniment de la temporada Roses 2012. Hi participaran 300 esportistes, provinents de 24 països de 4 continents. En la competició que tindrà lloc a partir de l’1fins el dia 5 d’octubre hi seran esportistes de relleu tant en Laser Standard (masculí) com Laser Radial (femení i masculí) i Laser 4.7 (femení).

Entre els favorits, a més de Miquel Noguer, també figura el regatista de Gran Bretanya John Emmett, bon coneixedor d’aquesta Classe i que alhora és l’autor del llibre “Be Your Own Tactics Coach”.

Poder organitzar 3 campionats d’Europa i un campionat del Món demostra el gran potencial geogràfic de Roses per a la pràctica dels esports nàutics, amb una badia de 9 milles de diàmetre, més de 350 metres lineals d’accés al mar i 330 dies a l’any amb condicions de vent favorables per a la navegació a vela. També demostra la gran confiança organitzativa que dipositen en Roses les diferents federacions i organismes internacionals a l’hora de concedir l’organització d’esdeveniments com aquest europeu, arran també de l’excel·lent experiència en el Campionat del Món Laser 2007 que va comptar amb la participació de més de 400 embarcacions.