El seminari analitzarà el paper que el conflicte, la violència i la inseguretat tenien en la societat en època tardoantiga i medieval i la petja que deixaren en el registre arqueològic
Roses acollirà, demà, 3 d’octubre, el VII Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna que organitza anualment la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Roses i la Fundació Girona Regió de Coneixement, que se celebrarà al Teatre Municipal de Roses de 9 a 19 hores. El seminari analitzarà el paper que el conflicte, la violència i la inseguretat tenien en la societat en època tardoantiga i medieval i la petja que deixaren en el registre arqueològic.
Des d’època tardoantiga i fins a finals de l’època medieval (segles V-XV) l’estructuració del territori està molt condicionada per aquests aspectes. Els conflictes d’alta intensitat, com les guerres, però també les situacions d’inseguretat generalitzada (bandolerisme, pirateria, assassinats, coercions senyorials…) participen de la configuració territorial. Més enllà de les guerres o les lluites armades, també altres conflictes socials o religiosos condicionen o remodelen la societat.
Arqueològicament molts d’aquests conflictes deixen una empremta en els jaciments. El seminari pretén oferir una visió el més àmplia possible de les novetats que l’arqueologia ha aportat als darrers anys sobre aquesta temàtica, aprofundint en la reflexió sobre el paper que la violència ha jugat històricament en la configuració i estructura de les societats i de les experiències que la història i l’arqueologia poden aportar.
Amb aquest objectiu el seminari s’estructura a partir d’una conferència inaugural, a càrrec de la doctora Valérie Serdon de l’Université Paris-Nanterre i una trentena de comunicacions d’investigadors i grups de recerca espanyols, francesos i italians. Els temes tractats van des de casos puntuals com estudis antropològics d’un assassinat fins a grans estudis territorials que analitzen l’estructuració de l’espai davant situacions de conflictivitat, passant per episodis de pirateria, o el paper que juguen les fortaleses i l’emmurallament de les poblacions en la conformació de la societat de l’època.
Podeu consultar la programació completa de la jornada en el document adjunt.