Desarticulat un grup criminal que introduïa heroïna a La Jonquera amagada en envasos de iogurt

La investigació conjunta entre els Mossos d’Esquadra de la DIC i Vigilancia Aduanera de l’Agència Tributària a Girona ha permès detenir quatre persones i intervenir més de 6 kg d’heroïna, cocaïna i haixix amb un valor de 428.000 euros al mercat il·lícit

Els Mossos d’Esquadra de la DIC de Girona, juntament amb Vigilància Aduanera de l’Agència Tributària a Girona han detingut 4 homes, d’entre 38 i 60 anys, que sumen 14 antecedents policials per fets contra el patrimoni i la salut pública, principalment, a qui se’ls atribueixen delictes de tràfic de drogues, pertinença a grup criminal i tinença il·lícita d’armes.

La investigació es va iniciar el mes de març d’enguany per part del Grup Operatiu Fronterer de la DIC de Girona, conjuntament amb Vigilància Aduanera de l’Agència Tributària a Girona, en detectar l’arribada d’heroïna a la Jonquera, i a altres poblacions de l’Alt Empordà, per abastir tant d’aquesta droga, com de cocaïna i d’haixix a compradors provinents de França. Els investigadors es va centrar en quatre homes que s’encarregaven d’introduir la droga a l’Alt Empordà, guardar-la a diferents domicilis, entre ells un establiment comercial d’alimentació de la Jonquera, per posteriorment revendre-la majoritàriament a altres traficants a petita escala, tot i que també en venien al detall.

L’equip conjunt va detectar que els investigats sospitaven que la policia els anava a darrere, motiu pel qual, i amb l’objectiu que no es desfessin de la droga, l’operatiu policia d’explotació de la investigació es va precipitar.

El dia 3 d’octubre es va establir un dispositiu policial conjunt d’ambdós cossos per detenir els quatre investigats, i on es van practicar 7 entrades i perquisicions als domicilis dels investigats a la Jonquera, , Figueres i Cabanes. Durant les entrades, es van intervenir 900 grams d’heroïna, uns 4 kg de cocaïna, en pols i en roca, més d’1 kg d’haixix i substància de tall. També es van localitzar 277.000 euros en efectiu i una arma de foc curta amb 32 projectils.

La droga intervinguda tindria un valor de 428.000 euros al mercat il·lícit.

El dia 5 d’octubre, els detinguts van passar a disposició del jutjat d’Instrucció num. 1 de Figueres.

Heroïna amagada a envasos de iogurt

El maig del 2024 una patrulla de la Jonquera va aturar un turisme amb dos ocupants i durant l’escorcoll del vehicle es va localitzar 17 bosses de substàncies estupefaents, d’heroïna, d’un pes aproximat de 500 grams, ocultades en pots de iogurts correctament segellats. Per aquests fets dues persones van resultar detingudes, per delictes contra la salut pública. Aquesta intervenció no fou l’única, ja que anteriorment s’havien fet diversos comisos d’heroïna amb el mateix format d’ocultació.

Després de diferents comisos d’heroïna i altres substàncies tant a ocupants de vehicles com a persones a les sortides de determinats blocs de pisos de la població de la Jonquera, la investigació es va centrar als municipis de la Jonquera, Figueres i Cabanes.

La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions relacionades amb altres traficants a petita escala, a qui l’organització criminal els subministrava.