L’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà va presentar l’estudi “Coneixements, pensaments i actituds respecte a la menopausa a l’Alt Empordà” en un acte a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries
Un total de 980 persones, el 92 % dones amb 54 anys de mitjana, ha participat en l’estudi “Coneixements, pensaments i actituds respecte a la menopausa a l’Alt Empordà”, i de totes elles, un 62 % va respondre afirmativament a l’ítem “no tinc suficient informació sobre la menopausa”. Aquesta és una de les dades que es van fer públiques ahir en un acte a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Menopausa.
El projecte es va desenvolupar conjuntament entre els Referents de Benestar Emocional Comunitari (RBEC) de totes les àrees bàsiques de salut de l’Alt Empordà i l’equip d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Fundació Salut Empordà. L’estudi, dissenyat per l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà, s’ha basat en una enquesta distribuïda per diferents canals entre els mesos de desembre de 2023 i febrer de 2024. L’objectiu aprofundir en els coneixements, pensaments i actituds vinculats a la menopausa. A més, incorpora informació relativa a les diferències entre el grup de dones que ja han passat aquesta etapa i les que no, així com per analitzar el coneixement dels homes sobre la mateixa.
Zineb Ghazi i Oriol Turró, investigadors de l’Institut de Recerca Glòria Compte, i Mercè Homs, la psicòloga referent de benestar emocional comunitari del CAP de Castelló d’Empúries i col·laboradora de l’estudi, van ser els encarregats d’exposar les conclusions del treball a l’acte d’ahir, organitzat conjuntament per l’Ecomuseu i el CAP de Castelló d’Empúries. L’acte va servir per debatre entre la vintena d’assistents els resultats sobre coneixements, informació i pensaments que té la població sobre la menopausa, els efectes i els recursos de suport existents.
Segons els responsables de l’estudi, els resultats evidencien la necessitat d’abordar l’atenció a la menopausa, més enllà d’una atenció mèdica per tal de donar respostes a dubtes i pors respecte aquesta etapa. “Ha estat una experiència que ha servit per enfocar intervencions que, des de la passada primavera s’han estat oferint a les àrees bàsiques de salut de Figueres, Roses i l’Escala”, va afirmar Mercè Homs, i hi va afegir que “en l’acte es va concloure que cal parlar de menopausa, però també d’andropausa i que sensibilitzar la població per tal que tingui informació, poder de decisió i eines per fer front a l’envelliment natural, seria el que ajudaria a millorar la seva qualitat de vida i de salut tan física com emocional. Acceptar l’envelliment humà com un aspecte natural tant en la dona com en l’home i no lluitar pensant que així perds joventut”.
De les 980 persones que van respondre l’enquesta, un 69 % va manifestar que ha passat la menopausa. I tot i que el percentatge de persones amb estudis superiors que van respondre era elevat, “es va evidenciar un coneixement parcial dels símptomes (més enllà dels coneguts fogots o la sequedat vaginal) i dels efectes a mig i llarg termini de la menopausa com l’osteoporosi o l’acumulació de greix abdominal i risc d’obesitat”, segons va afirmar Zineb Ghazi, una de les investigadores de l’estudi. L’ítem “no tinc suficient informació sobre la menopausa” va ser respost afirmativament pel 62 % de la mostra, de les dones el 61 % (homes = 81%) i, principalment, per aquelles dones que no l’havien passada (82 %).
Els resultats també van servir per constatar els prejudicis i l’autoestigma que hi ha entre les dones sobre el significat de la menopausa. Mentre que per les dones que sí l’havien passada era “d’alliberament”, aquelles que no, ressaltaven la “pèrdua de joventut” (30,5 %). Tanmateix, un 40 % de les dones que ja havien passat la menopausa referien pensaments de felicitat pel fet de no tenir més la menstruació. En quant a les actituds i suport social, un 45 % va observar que aquesta etapa havia estat difícil o molt difícil, el 54 % va referir no sentir-se acompanyada pel seu entorn social i/o familiar i només un 52 % va manifestar sentir-se acompanyada pels professionals de la salut.
A més, tal i com es va veure amb l’intens debat posterior a la presentació dels resultats, hi ha una necessitat per orientar les estratègies d’atenció a la comunitat tant dels propis Rbec com per l’equip de l’ASSIR per incorporar de nou propostes de sensibilització, informació i atenció a les dones a l’entorn d’aquesta etapa vital.