Castelló d’Empúries aprova provisionalment la modificació d’ordenances fiscals per a 2025

Ajuntament de Castelló d'Empúries
L'alcaldessa de Castelló d'Empúries, Anna Massot, durant la seva intervenció en el ple extraordinari per aprovar les ordenances fiscals

Les ordenances fiscals de la Vila Comtal per l’any vinent es van aprovar amb un ampli suport dels grups municipals representats al ple de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries

En el ple extraordinari, celebrat el passat dimarts, 29 d’octubre, Castelló d’Empúries va aprovar, inicialment, la modificació de les ordenances fiscals, taxes, prestacions patrimonials no tributàries i preus públics per a l’exercici 2025.

Aquesta modificació de les ordenances per l’any vinent va comptar amb un ampli suport dels grups municipals, ja que es van aprovar amb 13 vots a favor de l’equip de Govern (ERC, PSC i ARA PL), i de SOM i la CUP, l’abstenció del grup de JUNTS i els dos vots en contra per part  de VOX i PP.
Aquesta revisió fiscal, impulsada per l’equip de Govern, pretén reforçar la sostenibilitat econòmica i la justícia social, mantenint la qualitat dels serveis municipals sense augmentar significativament la pressió fiscal per a la ciutadania. L’alcaldessa de Castelló d’Empúries, Anna Massot, va aprofitar les seves intervencions a la sessió plenària per “agrair la feina feta pels treballadors i treballadores municipals”, així com “la participació activa i l’ampli suport obtingut políticament amb relació a les ordenances fiscals”. Massot va destacar que els ajustos permetran sostenir els serveis municipals sense sobrecarregar les famílies.
Les mesures inclouen noves bonificacions que promouen la sostenibilitat, per retirada d’amiant i reducció del malbaratament alimentari, i la justícia social, amb un nou sistema de bonificacions en la PPNT d’escombraries per ajudar les llars amb menys recursos, aplicant diferents barems progressius i valorant els ingressos familiars i els membres de cada unitat de convivència. També es preveu un increment moderat del 4,4% en l’IBI per equilibrar els costos derivats de la inflació i els nous equipaments municipals, i  s’augmenta un 54,75% la taxa de residus comercials, d’acord amb la llei 7/22 de residus.

A més, es mantindran les bonificacions per a col·lectius vulnerables i es facilitaran fraccionaments de pagament sense interessos. Aquestes modificacions fiscalment progressives busquen una distribució justa de les contribucions, reforçant el compromís de Castelló d’Empúries amb la justícia social i mediambiental.

Mesures clau per a una distribució equitativa dels costos

Segons va afirmar l’alcaldessa Anna Massot, “les modificacions proposades busquen mantenir l’alta qualitat dels serveis públics sense generar un impacte fiscal excessiu per a les famílies”. Entre les mesures destacades, es aprovar una bonificació universal en la taxa d’escombraries, que aplicarà una reducció progressiva segons la capacitat econòmica familiar, afavorint les llars amb menys recursos. A més, per primera vegada s’introduiran bonificacions que no discriminen per col·lectius, aplicant criteris de progressivitat fiscal per garantir una distribució més equitativa.

Ajustos en l’IBI i la taxa de residus comercials

La modificació fiscal inclou un increment del 4,4% en l’Impost de Béns Immobles (IBI), que es trobava congelat des de 2017. Aquest augment permetrà compensar el desequilibri financer derivat de l’increment dels costos dels serveis, assegurant la continuïtat de les inversions municipals en neteja viària, manteniment d’infraestructures i seguretat ciutadana. “Aquesta decisió es pren amb responsabilitat i transparència, buscant el bé comú i pensant en el futur de Castelló d’Empúries. Estem compromesos a gestionar eficientment els recursos públics, assegurant que cada euro es destina a millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i a construir un municipi més pròsper i sostenible per a tothom”, va remarcar l’alcaldessa de Castelló d’Empúries.

D’altra banda, les tarifes de les prestacions patrimonials públiques no tributàries per la recollida de residus comercials s’incrementaran un 54,75%, en compliment de la llei 7/22 de residus, que estableix que els negocis paguin segons la generació de residus.

“Aquesta mesura és necessària per cobrir el cost real del servei i complir amb la normativa vigent en matèria de residus”, va explicar l’alcaldessa Massot, afegint que “és un pas essencial per assegurar la sostenibilitat del sistema de recollida i tractament de residus al municipi”.

Noves bonificacions per a la sostenibilitat i la justícia social

Amb un fort compromís amb la sostenibilitat, l’Ajuntament també ha introduït noves bonificacions. Es bonificarà amb un 10% la PPNT (Prestació Patrimonial No Tributària) d’escombraries a les empreses d’alimentació i restauració que redueixin els residus alimentaris. També s’ha creat una bonificació del 50% en l’Impost sobre Construccions (ICIO) i ell 100% de la taxa corresponent per la retirada d’uralita, per impulsar la millora mediambiental.

Facilitats per a col·lectius vulnerables i fraccionaments de pagament

Les ordenances mantindran les bonificacions per a col·lectius vulnerables, a més de facilitar el pagament fraccionat sense interessos fins a vuit mensualitats per a taxes i impostos de cobrament periòdic, una mesura que busca evitar dificultats econòmiques en les famílies. També es mantindran les exempcions per a la utilització de deixalleries i compostadors.

Aquestes modificacions reafirmen el compromís de Castelló d’Empúries amb la sostenibilitat i la millora constant dels serveis públics, després d’un extens procés de diàleg amb grups municipals i col·lectius ciutadans per construir un municipi més just i pròsper.

Aquestes Ordenances Fiscals 2025 reafirmen el compromís de l’Ajuntament amb la justícia social i mediambiental, així com la sostenibilitat econòmica, treballant per un municipi amb serveis de qualitat i accessibles per a tota la població.

Les modificacions més rellevants:

PRIMER- S’estableixen incentius per a la retirada d’uralita, amb bonificacions del 50% en l’Impost sobre Construccions (ICIO) i del 100% en la taxa per a la retirada de teulades d’uralita, afavorint accions de millora mediambiental.

SEGON- Les fins ara taxes derivades de la prestació dels serveis de neteja de pous negres, subministrament d’aigua potable, clavegueram i de recollida de residus, deixalleria, tractament i eliminació d’aquests, d’acord amb la normativa vigent adopten la denominació de prestacions patrimonials públiques no tributàries (PPNT), adaptant-se les ordenances reguladores a aquesta denominació.

TERCER- Es proposa la modificació del capítol de les bonificacions vinculades a les PPNT d’escombraries, aplicant una bonificació progressiva segons renda familiar. Per garantir una distribució justa de les contribucions, es posa en marxa una bonificació en funció de la renda familiar, basada en l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). Aquesta bonificació tindrà trams del 50%, 25% i 10% segons els ingressos i el nombre de membres empadronats, amb un increment addicional del 10% per a les llars on resideixin persones amb diversitat funcional. Així, es garanteix que “els costos es distribueixin de forma equitativa, tenint en compte la capacitat econòmica de cada família”, ha declarat l’alcaldessa.

S’afegeix, a més, un 10% d’increment en cas que en el domicili hi convisquin persones amb diversitat funcional acreditada i es mantenen també les bonificacions existents per ús de deixalleries i compostador, així com les exempcions existents.

S’incorpora una nova bonificació, del 10% de la quota íntegra de la PPNT, a les empreses de distribució alimentària i restauració que tinguin establerts, amb caràcter prioritari, en col·laboració amb entitats d’economia social sense ànim de lucre, sistemes de gestió que redueixin de forma significativa i variable els residus alimentaris.

QUART- En compliment de la llei 7/22 de residus, les tarifes vinculades al servei d’escombraries i deixalles, s’adeqüen a normativa, distingint entre domèstics i comercials, fent necessari aplicar una puja per assumir les despeses reals del servei, la qual cosa suposa un increment del 54,75% de la taxa dels comercials, aplicant el principi de pagar per generació (qui més residus genera, més paga).

CINQUÈ- Amb relació a l’IBI (Impost de Béns Immobles), per ajustar-se a les necessitats de finançament local, el tipus de gravamen aplicat als immobles urbans i de característiques especials s’incrementa del 0,91 al 0,95, la qual cosa suposa una puja aproximada d’un 4,4% (aquest impost estava congelat des de 2017 i l’IPC des d’aquell any ha incrementat un 22,1%).

En paral·lel, es limita la bonificació sobre l’IBI per instal·lacions d’energies renovables en habitatges, establint un topall màxim anual de 500 €.

SISÈ- Es realitzen ajustos de tarifes que es revisen i s’actualitzen per alinear-los amb el seu cost real (retirada de vehicles de la via pública, entrada de vehicles, adquisició de plaques de guals, quotes de l’escola infantil municipal, activitats esportives…) i s’incorporen noves tarifes per contemplar alguns supòsits necessaris que fins ara no estaven previstes a les ordenances.

SETÈ- Es mantenen les bonificacions i beneficis fiscals per a col·lectius vulnerables i entitats. Les ordenances continuen oferint bonificacions, exempcions i possibilitats de fraccionament per ajudar els col·lectius econòmicament més desfavorits i, alhora, fomentar pràctiques sostenibles entre la ciutadania.

Globalment, les modificacions aprovades pretenen garantir el sosteniment econòmic dels serveis municipals i una redistribució equitativa dels costos.

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries reafirma el seu compromís amb la justícia social, la transparència i la millora constant dels serveis públics. Aquestes mesures s’han pres després d’una anàlisi exhaustiva de les necessitats del municipi i escoltant les aportacions de diversos col·lectius, grups municipals i ciutadania.