La Federació Catalana de Càmpings (FCC) respon a les declaracions del president de la Generalitat, Salvador Illa, sobre el sector del càmping a Catalunya i els riscos d’inundabilitat
Davant les declaracions realitzades aquest matí en un mitjà de comunicació pel president de la Generalitat, Salvador Illa, en relació al sector del càmping a Catalunya i els riscos d’inundabilitat, la Federació Catalana de Càmpings vol fer les següents manifestacions:
- En primer lloc, volem traslladar la solidaritat del sector del càmping a Catalunya a tots els afectats pels efectes devastadors del temporal Dana al País Valencià.
- El sector del càmping a Catalunya és plenament conscient dels darrers episodis provocats pel canvi climàtic i és el primer interessat en garantir totes les condicions de seguretat a les seves instal·lacions. Fa temps que el sector disposa d’una comissió de gestió de riscos per analitzar les situacions que es van produint en cada moment aquest àmbit. Val a dir que els riscos d’inundabilitat afecten molts sectors i territoris del país en zones urbanes altament poblades i no compartim perquè s’ha focalitzat la problemàtica en el sector del càmping.
- Esperem que amb el nou Govern de la Generalitat es pugui abordar amb la màxima celeritat possible l’anàlisi d’aquests riscos amb informació actualitzada i amb les noves dades que el canvi climàtic comporta al nostre país.
- La FCC ha sol·licitat avui mateix una reunió urgent amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, per poder reprendre el diàleg que fa temps que no s’ha produït amb la necessària agilitat i freqüència que des de la FCC s’ha demanat i per tal que es pugui abordar el tema amb una visió integral i no només des del punt de vista urbanístic i ambiental si no també amb la presència de Protecció Civil i de l’ACA per poder tenir un pla d’actuació global.
- La FCC manifesta la seva preocupació per la lleugeresa amb la que s’està parlant dels possibles riscos d’inundació als càmpings catalans. Considerem que s’està creant una alarma innecessària amb informes (document Avaluació del risc d’inundació dels càmpings) completament obsolets i no actualitzats amb la darrera informació dels mapes de perillositat i zonificació de l’espai fluvial del districte de conca fluvial de Catalunya (MAPRI 2019), aprovada el juliol de 2020 pel Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua.
- Els càmpings catalans fa temps que estant treballant per gestionar els possibles riscos. Des del 2015, el sector ha estat en converses amb l’administració per mirar de trobar solucions i assolir la compatibilitat d’usos i la gestió del risc més eficient. En aquest sentit, hem de de dir que la resposta de l’administració no ha estat a l’alçada, elaborant l’any 2018 una instrucció tècnica sobre criteris de redacció dels Plans d’Autoprotecció dels càmpings ubicats en zona inundable, que s’ha modificat en 4 ocasions fins a la seva darrera versió l’abril del 2024. Durant aquests llargs 6 anys no s’ha pogut homologar cap Pla d’Autoprotecció de càmping situat en zona inundable, malgrat els intents tots ells fallits.
- Demanen celeritat i més coordinació entre l’Agència Catalana de l’Aigua i Protecció Civil alhora de resoldre els corresponents informes.
- A dia d’avui, després de moltes dificultats, podem afirmar que hi ha càmpings que disposen de l’homologació del seu Pla d’Autoprotecció i també disposen d’un Sistema d’Alerta Primerenca d’Inundació (SAPI) operatiu i validat per l’Agència Catalana de l’Aigua i Protecció Civil, i altres càmpings es troben en tràmit a l’administració pendents de la seva resolució.
- El sector del càmping a Catalunya es posa a disposició del nou Govern pel que calgui en aquesta qüestió i demana que no es confongui a la opinió pública amb falses alarmes en una tema tant sensible i preocupant com és el risc d’episodis d’inundació provocats pel canvi climàtic a tot el país.
Federació Catalana de Càmpings