Un taller d’estampació i il·lustració feminista commemora a Roses el 25N

Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
Diferents moments del taller d'estampació a conduït per la Laia S. Turigas a l'Espai Jove de Roses

Commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que continua avui, 26 de novembre, amb projeccions cinematogràfiques i una obra de teatre

Un taller d’estampació i il·lustració feminista, conduït per Laia S. Turigas a l’Espai Jove va servir per commemorar ahir el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones a Roses. “Un taller que hem volgut celebrar entre els joves de Roses, perquè la violència envers les dones és una problemàtica molt colpidora per la qual ja treballen al llarg de l’any tant la informadora com dinamitzadora de l’Espai Jove amb el nostre jovent”, va afirmar la regidora de Joventut, Ester Navas, que es va mostrar contenta “perquè la participació en aquesta acció ha estat bastant bona”.

Es va tractar d’un taller amb el qual “ensenyem la tècnica del procés que s’utilitza per fer un gravat, una estampació, i per la qual, primer de tot, fas la matriu amb un disseny, que després podem imprimir o estampar tantes vegades com vulguem”, va explicar Turigas. Unes estampacions que es feien  en unes bosses de tela, i cadascuna d de les participants ha fet el disseny que més l’ha agrada’t, algun més reivindicatius i d’altres més constructius i positius”, va assenyalar la Laia. Dissenys que van acompanyar amb frases com “Si ens toquen a una ens toquen a totes”, “No hi som totes” o “El meu cos és meu i només meu”, entre d’altres.

Per participar en aquest taller s’havia de fer, prèviament, la inscripció, i curiosament, totes van ser noies, ja que cap jove del gènere masculí va estar interessat en participar-ho. I en aquest sentit, tant la dinamitzadora de l’Espai Jove, Lorena García, com la informadora juvenil, Estela Aranda, van assenyalar que “entre els nois hi ha una mica de masclisme, més que res, als nois els hi costa interioritzar que tots som iguals, per això” -van puntualitzar Lorena i Estela- “durant tot l’any treballem molt la perspectiva de gènere, intentem conscienciar en aquest sentit als joves, tant als nois com a les noies, no només el 25 de novembre, quan se celebra el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones”.

Precisament, el macroestudi de violència de gènere “Tolerància Zero”, realitzat per cinquè any consecutiu per la Fundació Mutua Madrileña i Antena 3 Notícies, i publicat ahir, 25 de novembre, es constata que  hi ha una major tolerància davant la violència de gènere per part dels joves, ja que un de cada tres joves (32%) d’entre 16 i 18 anys, no considera que controlar el mòbil o les xarxes a la parella sigui violència de gènere. Aquest grup augmenta en tots els percentatges respecte al que no és violència de gènere, de manera que un 16% creu que no ho és empènyer o colpejar a la parella després d’una discussió, un 37% no considera que ho sigui el control d’horaris, un 23% tampoc veu que ho sigui el menyspreu davant família i amics, un 22% descarta que sigui violència de gènere controlar la manera de vestir, un 41% no considera que sigui el control econòmic i per a un 42% tampoc és violència de gènere el fet de dificultar a la dona per a treballar o estudiar.

La commemoració del 25N a Roses continua avui, 26 de novembre

Avui dimarts, 26 de novembre, continua a Roses la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Així, aquest migdia, a les 13 hores, el Teatre Municipal acollirà una sessió de 3 curtmetratges, Madres de Luna, Payasos i Sota les Mans amb la col·laboració de l’Associació BaiDeFest.

Sessió cinematogràfica que tot i estar dirigida als estudiants de Primer de Batxillerat dels tres instituts de Roses (Cap Norfeu, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà), està oberta al públic en general, amb l’accés totalment lliure.

I finalment, aquesta tarda, a les 19 hores, es durà a terme, també amb l’accés lliure per a tothom, de la representació de l’obra teatral “3, 2, 1… zero”, de la companyia La Jarra Azul, un espectacle que a partir de petites escenes intenses, clares i directes, endinsa el públic en el fenomen de la violència de gènere, partint de la simplicitat dels números i el recompte de dones assassinades, any rere any, arreu del món. Un espectacle que mostra sobre l’escenari les dones que queden amagades darrere de les estadístiques i amplifica els seus testimonis.

Tant al migdia com a la tarda, es procedirà ta la lectura del Manifest Institucional en commemoració del 25N.