En representació de la Badia de Roses, han assistit els regidors de Turisme i Esports Castelló d’ Empúries, Rafa Giron, i de Promoció Econòmica, Helena Solana
La ciutat de Dakhla, al sud del Marroc, ha estat l’escenari del 18è Congrés Internacional de l’Associació de les Badies Més Belles del Món, celebrat del 27 de novembre a l’1 de desembre de 2024. Aquest esdeveniment ha comptat amb la participació de 35 de les 42 badies membres actuals, reunides per debatre i avançar en matèria de sostenibilitat i millora energètica.
En representació de la Badia de Roses, han assistit els regidors de Turisme i Esports Castelló d’ Empúries, Rafa Giron, i de Promoció Econòmica, Helena Solana. Ambdós han representat els quatre municipis que conformen la Badia de Roses; Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, l’Escala i Roses.
Durant l’Assemblea General, els representants de la Badia de Roses van tenir l’oportunitat de presentar les accions que es porten a terme al llarg de l’any per promoure la sostenibilitat i el turisme responsable. També van exposar la preocupació i incertesa que genera la possible instal·lació d’un parc eòlic al golf de Roses, així com els esforços realitzats per gestionar els gairebé 8 milions d’euros obtinguts a través dels projectes PSTD (Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions) amb fons Next Generation, destinats a millorar i protegir.
El Congrés es va cobrir amb mitjans internacionals i es van mantenir diferents entrevistes amb la premsa.
Durant l’esdeveniment, les quatre badies han presentat candidatura per unir-se a l’Associació i han estat acceptades oficialment. Es tracta de badies provinents de Canadà, Argentina, Estònia i Senegal, que se sumen al compromís global de preservació i promoció del patrimoni natural i cultural. Amb aquestes incorporacions, l’Associació reforça la seva representativitat internacional.
Un congrés centrat en la sostenibilitat i la innovació
Les badies participants han compartit projectes enfocats a la gestió sostenible dels recursos marins, la reducció de l’impacte ambiental i la promoció d’un turisme respectuós amb el medi ambient, alineant-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). A més, s’ha celebrat l’Assemblea General anual, en què s’han establert noves directrius per a l’organització i projectes futurs.
La sensibilització és un dels pilars fonamentals del programa de l’Associació. En aquest marc, es va portar a terme una campanya de neteja de les platges amb la participació activa de les escoles locals. Aquesta acció va servir per educar els joves en la importància de preservar els espais naturals i implicar-los directament en la cura del medi ambient.
El programa del congrés ha inclòs conferències, taules rodones i tallers, a més de visites guiades per explorar els paissatges únics de la badia de Dakhla. Aquestes activitats han servit per enfortir els vincles entre els membres i intercanviar bones pràctiques.
“La nostra participació en el congrés ens permet compartir amb la resta de membres de l’ associació, procedents de tots els continents, les problemàtiques i preocupacions que ens afecten, especialment en el que fa referència al millor desenvolupament futur d’acord amb la protecció del medi ambient i la qualitat de vida dels habitants”, ha destacat Helena Solana.
Per la seva banda, Rafa Girón, recentment nomenat representant d’Europa dins la Comitiva de Joventut, ha afirmat que “ser membre actiu de l’Associació i formar part de la Comitiva de Joventut és una oportunitat per impulsar noves línies de treball i accions que aporten un valor afegit a l’organització. La implicació de les noves generacions ens permet innovar i reforçar els objectius de sostenibilitat i col·laboració que defineixen l’Associació”.