Roses dona el seu suport i alè al sector pesquer

Concentració a Roses en suport del sector pesquer
La concentració en suport del sector pesquer s'ha dut a terme aquest migdia a les portes de l'Ajuntament de Roses

Aquest migdia Roses ha  celebrat una concentració de suport al sector pesquer davant l’Ajuntament arran de les mesures que la Unió Europea pretén establir per a l’any 2025, limitant la pesca d’arrossegament a només 27 dies a l’any

Representants de l’Ajuntament de Roses, encapçalats per l’alcalde Josep Maria Martínez, i un centenar de persones, entre professionals de la Confraria de Pescadors i  ciutadania en general, han portat a terme una manifestació en suport del sector pesquer, no tan sols local, sinó de tot el litoral de la mediterrània de la península ibèrica, arran de la reducció del 79% per al 2025 de les jornades de pesca respecte l’any 2024.

Per aquest motiu, l’alcalde de Roses ha llegit unes paraules explicatives (que reproduïm a sota) de la greu situació que està vivint el sector pesquer, i que de no tirar marxa enrere la Unió Europea a tota la societat. “Esperem i confiem que les mesures de pressió que avui mateix s’estan duent a terme des de Madrid i Brussel·les serveixen per canviar la idea de la Comissió Europea que, sense cap sentit comú, d’imposar la seva proposta de reducció de jornades de pesca que colpejaria dràsticament l’economia de moltes famílies de Roses”, ha manifestat l’alcalde després de llegir l’explicació-manifest en solidaritat amb els pescadors.

Entre els assistents en aquesta concentració en suport dels pescadors hi eren el senador pel PSC, Martí Sans, i el diputat al Congrés per Junts, Josep Maria Cervera, que han volgut donar el seu suport al sector pesquer.
Sans ha assenyalat que “la normativa de la Comissió Europea és una barbaritat, no té cap sentit, s’ha fet sense tenir en compte els efectes socials i econòmics i sense tenir en compte, que és el més important, els informes científics, que diuen que no hi ha problema d’estoc a la Mediterrània, per tant, no té cap sentit posar aquesta mesura tan dura, que si es tira endavant és la ruïna del sector pesquer”.

Per la seva part, Cervera, ha significat que “el sector de la pesca és vital pel municipis de l’Alt Empordà i tota la costa catalana. És evident que durant els darrers anys el sector pesquer ha fet un esforç per autogestionar-se, per regular-se, per mantenir el medi i el que no es mereixen és aquesta resposta per part de la Unió Europea, ja que no podem parlar de regulació, perquè això es tancar-li al pescador totes les portes i fer que els vaixells de pesca siguin rendibles”.    

Explicació-Manifest de la greu situació en la que es troba el sector pesquer arran de les mesures de la Comissió Europea

Com sabem, el passat 27 de novembre la Comissió Europea va actualitzar la proposta [COM (2024)408 final: Actualitzacions de fia proposta de la Comissió de Reglament del Consell que fixa les possibilitats de pesca de determinades poblacions de peixos i grups d’existències de peixos aplicables al Mediterrani i al mar Negre per a l’any 2025], per establir les oportunitats de pesca per a l’any 2025 al Mediterrani.

Aquesta proposta trasllada la necessitat de reduir la mortalitat per pesca en un 66% i comporta una reducció per al 2025 de les jornades de pesca en un 79% respecte de l’any 2024. Estableix complementàriament una reducció dei 30% de les captures de gamba, amb un màxim de 551 tones per a Espanya.

La proposta suposaria una activitat pesquera per a la flota d’arrossegament dintre 20-28 dies, en funció del segment d’eslora, per a Pany 2025 r estableix de facto una limitació de l’activitat empresarial i laboral a un mes per any, que al nostre entendre no és compatible amb el manteniment de l’activitat pesquera. Aquesta situació pot derivar en el tancament de les empreses pesqueres i la fugida del personal qualificat a altres activitats laborals.

A més, la manca d’activitat d’arrossegament, que representa el 60% d’activitat econòmica de fies confraries de pescadors, posa en risc les estructures pesqueres t els llocs de treball d’aquestes corporacions de dret públic. L’activitat de la pesca del Mediterrani és més que una activitat econòmica; pesca suposa ei pilar de l’economia blava de les comunitats pesqueres genera una activitat econòmica, directa i indirecta., que en determinades èpoques de l’any és la principal economia local.

A més, representa la cultura, la gastronomia, ei paisatge i la vida als ports i litorals; en definitiva, el nostre territori. Ai nostre parer, la proposta plantejada per la Comissió Europea contravé els principis de te Política Pesquera Comuna (PPC), ja que no garanteix l’assoliment del principi establert l’article del Reglament 1380/2013, que estableix que cal garantir que les activitats de la pesca l’aqüicultura siguin sostenibles ambientalment a llarg termini es gestionin de manera coherent amb els objectius de generar beneficis econòmics, socials d’ocupació, ï contribuir a ia disponibilitat de productes alimentaris.
“Amb una perspectiva 2040, cal la mateixa atenció n les dimensions ambientals, socials i econòmiques, inclosa la modernització necessària i la descarbonització de les nostres flotes. En aquest context, hem d’estar molt atents a lo dimensió social”.

Per tot això, demanem que s’escolti el sector pesquer, tes administracions pesqueres del Mediterrani i la comunitat científica que una revisió de les metodologies d’avaluació dels estocs pesquers de les poblacions demersals del Multi Anual Plan (MAP). Això ha de passar obligatòriament per una moratòria del MAP per a (‘any 2025 paral·lelament una avaluació socioeconòmica del sector.

Aquestes mesures garantirien que no s’adoptin mesures irreversibles que suposessin in desaparició de les comunitats pesqueres del Mediterrani, i assegurarien alhora el treball de les tripulacions i personal de confraries i l’accés dels ciutadans de les poblacions costaneres mediterrànies a una proteïna bleva local, d’alt valor gastronòmic i necessària per a una dieta saludable.