Els indicadors clau 2024 de l’Alt Empordà assenyalen el retorn a una certa normalitat després de la Covid-19

L’Institut de Recerca Glòria Compte de la FSE ha publicat una nova edició del recull d’indicadors clau que demostren que ens trobem en una fase de recuperació de la pandèmia i de retorn a paràmetres equiparables als previs a la COVID-19 en l’àmbit de la comarca

L’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà (FSE) ha publicat el document Indicadors Clau de l’Alt Empordà (ICAE) corresponent al 2024 i aquesta nova edició aporta dades actualitzades que, a grans trets, demostren que ens trobem en una fase de recuperació de la pandèmia i de retorn a paràmetres equiparables als previs a la COVID-19 en l’àmbit de la comarca. Específicament, l’ICAE 2024 recull informació sobre els indicadors generals de població i de la distribució territorial, amb matisos d’aspectes concrets. Els indicadors contenen les dades més recents validades públiques.

Així, per una banda, d’acord amb aquests indicadors, observem que l’activitat turística presenta uns resultats excel·lents, que la tendència del PIB segueix ascendent i que hi ha un increment de l’ús d’internet i de les tecnologies digitals. Per altra banda, però, s’objectiva que l’Alt Empordà segueix estant a la cua de Catalunya en escolarització a partir dels 17 anys, que hi ha una estructura de població amb alts percentatges de sobre-envelliment, un increment d’immigració de països de baixa renda amb un sector productiu poc diversificat i una mala tendència en cura del medi ambient i del reciclatge de residus.

En concret, per exemple, les taxes d’atur registral l’any 2024 milloren respecte a anys anteriors. L’Alt Empordà sempre quedava per sota tant de la demarcació de Girona com del conjunt de Catalunya la major part de l’any, però des de juliol del 2023 la taxa a la comarca millora respecte a la de Catalunya, si bé continua essent pitjor que la del conjunt de les comarques gironines.

L’Alt Empordà, amb un 25,4% de la població immigrant, és la segona comarca amb major percentatge d’immigració de Catalunya. En aquest apartat, s’objectiven grans diferències entre els municipis en funció del pes percentual de la immigració i els perfils de procedència dels residents. En els tres primers municipis amb major diversitat (Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i la Jonquera), la població de procedència estrangera supera el 30 % dels habitants.

Col·lecció INDIKA Pol de Salut i Social de l’Alt Empordà

L’ICAE 2024, que segueix la línia del document Key Figures on Europe de l’EUROSTAT, és una publicació regular dins de la col·lecció INDIKA Pol de Salut i Social de l’Alt Empordà iniciada amb les dades del 2019. La finalitat principal és analitzar diferents paràmetres en clau d’observatori i generar informació que permeti posar en context informes posteriors, més específics sobre salut i de l’àmbit social i els seus condicionants. Aquesta documentació, elaborada per l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà, compta amb el suport de la Diputació de Girona i està en sintonia amb la resta d’informació generada per l’Observatori de la demarcació de Girona. Alhora, té la col·laboració d’altres organismes i entitats tant per a l’elaboració com per les fonts d’informació.

La col·lecció ICAE és un instrument d’utilitat per posar en context l’estat de la comarca, servint de suport a la definició de polítiques socials i sanitàries, i d’altres de desenvolupament que permetin millorar el benestar de la ciutadania de l’Alt Empordà. Una fotografia anual, amb anàlisi de trajectòria, que es contextualitza i amplia amb la documentació que s’exposa al web www.indikasalut.cat, ja sigui en forma de dades interactives o informes específics.