La Unió Europea manté la tensió amb la pesca del Mediterrani de cara al 2025

Confraria de Pescadors de Roses
El moll pesquer de Roses / Foto: arxiu

L’acord del Consell d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea contempla la reducció del 66% de les jornades de pesca en aigües catalanes i proposa diferents mesures difícils d’aplicar a curt termini

Aquesta matinada, el Consell d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea ha anunciat l’acord sobre la pesca al Mediterrani per l’any 2025, després de dos dies de negociacions a Brussel·les.

En un comunicat, el Consell ha fet pública la reducció d’un 66% l’esforç pesquer de l’arrossegament en aigües catalanes i espanyoles, una mesura que sens dubte tindrà un gran impacte socioeconòmic pel sector pesquer, tot i que la primera proposta de reducció era del 79%. El comissari europeu de Pesca, Costas Kadis, en roda de premsa ha avançat que per sufragar l’impacte que suposa la pèrdua de dies de pesca, s’activarà un mecanisme de compensació lligat a mesures sostenibles i de selectivitat. Segons el comissari, els pescadors d’arrossegament podran beneficiar-se d’un increment de les jornades de pesca si es comprometen a seguir fins a dotze mesures com ara l’ús de portes voladores, malles més petites, vedats permanents o aturades temporals, entre altres. Actualment, la major part de la flota catalana ja compleix algunes de les mesures proposades, tot i això, segons apunten des del sector, és molt difícil aplicar la totalitat d’aquestes dotze condicions a curt termini.

El president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i Patró Major de Roses, Antoni Abad, no veu amb bons ulls l’acord, afirma que “per a nosaltres és un mal acord, ja que per assolir les mateixes jornades del 2024 hem de fer un gran esforç, tot i que moltes de les mesures ja les hem aplicat, estem en procés de canvi i no es pot canviar tot d’un dia per l’altre”. Abad detalla que l’acord també contempla “una reducció del 10% del TAC (quota de captures) de la gamba i canviar totes les malles de peix i gamba”. El president conclou que “cal esperar i llegir bé el document oficial per valorar i treballar-lo”.