L’exposició ‘Dones Rurals. Dones de Girona’ es podrà visitar a la Biblioteca Fages de Climent fins el 4 de gener
La Biblioteca Fages de Climent, de Figueres, acull des d’ahir dijous, 12 de desembre, i el 4 de gener l’exposició ‘Dones Rurals. Dones de Girona’, associada al llibre que duu el mateix títol i que té la voluntat de reconèixer les aportacions que fan les dones del món rural a la societat i reivindicar el seu paper. El projecte està impulsat per l’Institut Català de les Dones. L’exposició, que s’estrena a l’Alt Empordà, consta de 15 plafons amb informació de cadascuna de les 50 protagonistes, un gruix de les quals de Figueres i de la resta de la comarca, com l’enòloga Anna Espelt, la pilot aèria Empar Pagès, la forestal Gemma Dorca, la metgessa de rescat Laura Robles o la rosinca Carme Barberà.
L’exposició es va inaugurar ahir amb la presència de Rosa Maria Moret, mestra, escriptora i activista cultural de Rabós que és una de les 50 protagonistes; de Judit Frigola, il·lustradora del llibre; de Gemma Gironella, regidora d’Igualtat, i de Nati Vilanova, directora de la Biblioteca Fages de Climent.
Gironella va explicar que “les protagonistes són dones que, sense saber-ho ni voler-ho, han esdevingut referents. La seva tasca ha estat vital prestant servei a les seves comunitats, com a infermeres, mestres, llevadores… Totes elles han influït positivament en el seu entorn. Aquesta exposició permet visibilitzar i reconèixer públicament el paper transcendental de les dones rurals, referents i la seva contribució a la societat”. Moret considera que la van escollir per formar part del projecte per “la meva faceta polivalent. A casa meva sempre han fet de pagès i l’he viscut des de sempre. Estic vinculada a altres camps, ara la meva faceta s’enfoca com a docent i escriptora, també vaig ser alcaldessa… Seria com la dona d’avui en dia, que ho fa seguir tot”.
50 dones diverses
El projecte ‘Dones rurals’ està impulsat per l’Institut Català de les Dones i s’ha construït gràcies a la col·laboració d’ajuntaments, consells comarcals, museus i entitats de dones, que han fet les seves propostes i han aportat documentació. Les protagonistes d’aquest recull són 50 dones diverses que, provenint de pobles petits -alguns considerats avui en dia estrictament rurals, d’altres no-, s’han forjat una carrera molt lluny del que s’esperava d’elles en la seva època o el seu entorn. D’altres són nascudes a pobles i ciutats més grans, però s’han acabat dedicant al sector primari o han treballat donant servei a zones rurals o desateses al llarg de la història, amb feines tant imprescindibles com la pagesia, la ramaderia o els rescats de muntanya.