El conreu de la vinya augmenta en hectàrees a les comarques gironines, tot el contrari que el cultiu de l’olivera  

Jornada Tècnica Agroalimentària dedicada al vi i l’oli
Diferents moments de la Jornada Tècnica Agroalimentària dedicada al vi i l’oli celebrada al Teatre Municipal de Roses

Roses va acollir el passat dijous una Jornada Tècnica Agroalimentària dedicada al vi i l’oli impulsada per l’Àrèa de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses i la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà

Aquest passat dijous,12 de desembre, al Teatre Municipal de Roses es va celebrar una Jornada Tècnica Agroalimentària dedicada al vi i l’oli, i que va tenir com a objectiu conèixer els estudis sobre els cultius, tant de la vinya com l’olivera, a més de fer difusió sobre les tècniques emprades per aconseguir una bona qualitat del vi de l’Empordà, així com, de l’oli d’oliva verge empordanès.

Conduïda la jornada per la periodista Sònia Duñach, el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, Fèlix Llorens, impulsor de la trobada juntament amb Jesús Francés, director la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà – UdG, va ser l’encarregat d’inaugurar-la assenyalant que “l’Empordà, amb els seus vins i olis d’oliva reconeguts mundialment, és un referent de qualitat, i la innovació és clau per potenciar i fer créixer aquests dos sectors i, per tant, hem d’apostar per les noves tecnologies i practiques sostenibles per millorar l’eficiència i la qualitat dels nostres productes”. I en aquest sentit, Llorens va significar que “la col·laboració entre productors, institucions i consumidors és fonamental perquè junts podrem construir una marca forta per l’Empordà”. El regidor va esmentar els reptes als que s’enfronta els cultius de la vinya i l’olivera com “és el canvi climàtic i la competència global, i la manera de preparar-nos per aquest reptes és apostar per la qualitat i saber adaptar-se a les noves demandes del mercat, i les administracions públiques tenim un paper crucial en aquest procés facilitant la burocràcia, donant suport a la investigació i promovent la comercialització dels nostres productes i, és evident que tenim molta feina per fer, encara”.

Tot seguit va ser el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simó Casanovas, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, Josep Guix, els qui van dirigir unes paraules als assistents, desvetllant Guix que “el conreu de la vinya a les comarques gironines va bé, ja que al 2015 hi havia unes 2.150 hectàrees de vinya, i al 2022 en teníem 2.250, per tant hem pujat en set anys, 100 hectàrees. En canvi, en l’olivera passa a l’inrevés perquè en el 2015 teníem 3.173 hectàrees quedant al 2022, 3.000 hectàrees”. És a dir, gairebé 200 hectàrees d’olivera s’han perdut en aquest temps. I en aquest sentit, el director dels Serveis Territorials d’Agricultura va assenyalar que “estem pensant  en  organitzar una Jornada a Cadaqués per tal de recuperar en aquella zona del Cap de Creus el conreu de l’olivera”. I per a la recuperació d’aquest cultiu a les comarques de Girona, Guix va significar que “estem treballant molt en el que és l’assignatura pendent d’aquest nou Govern i que és el relleu generacional en el camp de l’olivera”.

Després de les paraules del director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, va arribar el moment de les dues previstes per aquesta Jornada Tècnica Agroalimentària dedicada al vi i l’oli. La primera, sota el títol ‘Factors a considerar abans de fer una plantació d’olivera’ i moderada per l’ enginyera agroambiental i membre de l’ADV Vinyaters de Pau, Cheli Casanovas, va anar a càrrec de Xavier Rius, enginyer agrònom i technical suport manager Agromillora Group, el qual va destacar que abans de tenir una plantació d’olivera, “s’ha de fer una petita inversió per realitzar una planificació inicial en quant als mapes de sòls, els marcs de plantació i el disseny de reg, i aquesta planificació inicial és bàsica per a la rendibilitat del projecte”, va remarcar Rius.  

La segona conferència, moderada pel doctor Jesús Francés, que a més de director de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà és membre de l’Institut de Tecnologia Agroalimentària (INTEA), va portar per títol ‘Respostes fisiològiques de la vinya sota diferents estressos abiòtics en agrosistemes mediterranis’ i va ser impartida pel doctor José Escalona, de l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua i professor de la Universitat de les Illes Balears. Escalona va parlar de l’aigua com a factor limitant de la producció en la conca del Mediterrani “degut a que actualment cada estiu patim més calor i períodes de sequera més severs a causa del canvi climàtc”, va afirmar Escalona a la vegada que mostrava un mapa mostrant el panorama de la situació hídrica a nivell nacional, “on una gran part d’Espanya està classificada com a zona semi-àrida o àrida, i la zona de l’Empordà s’escapa lleugerament de la categoria de zona àrida però, en canvi, moltes terres de conreu són de baixa capacitat de retenció d’aigua i, per tant, els episodis de sequera i de manca d’aigua en aquestes zones són recurrents”.

Finalitzades les dues conferències es van lliurar, a càrrec de la regidora d’Ensenyament, Yanna Arjona, i el propi regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens, els premis dels Treballs de Recerca de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà – Universitat de Girona.
I la guanyadora del Premi Olivera va ser Martina Nicolau, del Centre Escolar Empordà, mentre que el Premi Oli va recaure en Berta F. Alduán, de l’Institut Montilivi, la qual no va poder assistir a la Jornada.

Jornada que va cloure l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, “amb tristor, ja que ha estat una jornada molt interessant, ja que ha estat molt més que un intercanvi de coneixements, ha estat un espai per compartir la passió per la terra, el respecte per la tradició i el compromís amb un futur sostenible. Hem parlat de reptes, d’innovació i de sostenibilitat, però el més important que ens duem és la certesa que el futur d’aquests sectors estan a les nostres mans… Les vinyes i els olivars son quelcom més que cultius, són paisatge, són identitat, són història, però al mateix temps són futur…  Avui marxem amb un missatge clar, continuem sembrant amb consciència, cultivant amb responsabilitat i recollint amb orgull perquè el nostre esforç no només alimenta el present, sinó que dona vida a les generacions que vindran”.

Després de les paraules de l’alcalde de Roses, aquesta Jornada Tècnica Agroalimentària dedicada al vi i l’oli es va clausurar al vestíbul del teatre amb un refrigeri i un petit tast d’olis d’oliva verges de la DOP Oli de l’Empordà.