Ràdio Cap de Creus commemorarà demà els 40 anys amb una jornada festiva i una programació especial

Ràdio Cap de Creus
D’esquerra a dreta, Lluís Gispert, Marga Figueras i Carlus Serinyana, durant l’emissió d’Es Programa Estrany d’en Seri', de Ràdio Cap de Creus

Demà dilluns, 16 de desembre, hi ha preparades un seguit d’entrevistes i activitats paral·leles per recordar el passat de l’emissora municipal de Cadaqués, fundada el 1984, valorar-ne el present i fer una mirada cap al futur

Ràdio Cap de Creus compleix 40 anys i per commemorar aquesta efemèride l’emissora municipal de Cadaqués ha organitzat una jornada festiva que servirà per recordar el passat, explicar el present i fer una mirada cap al futur.
Així, demà dilluns, 16 de desembre, hi ha prevista una programació especial que inclourà entrevistes amb col·laboradors i fundadors de la ràdio, el que permetrà fer un recorregut per quatre dècades d’informació, cultura i entreteniment. A mitja tarda, s’obriran les portes de l’estudi per celebrar una gala oberta al públic que comptarà amb l’emissió en directe de dos programes, al mateix temps que se servirà un pastís i es farà un brindis amb tots els assistents. Paral·lelament, també es durà a terme un taller de dj’s a la Zona Jove de Cadaqués perquè els més joves aprenguin els secrets de la música electrònica. 

Des de les 9 del matí fins a les 4 de la tarda, s’entrevistarà als fundadors de l’emissora, Àngel Baró i Paquito Purcalles. També passaran per l’estudi Arcadi Melgar, Enric Ballesta, Mari Carmen García, Àngel Juárez, Anna Noguer, Josep Garriga, Hugo Scoccia, Sebastià Corominas i Narcís Guanter. Es podran escoltar les tres cançons que els alumnes de l’Institut Escola Caritat Serinyana Cap de Creus han enregistrat per commemorar els 40 anys de la ràdio. A la tarda, s’emetrà en directe una versió per adults del programa ‘Gent Salada’ i també ‘Es Programa Estrany d’en Seri’.  

Una trajectòria de quatre dècades

Els inicis de Ràdio Cap de Creus es remunten al 1984, quan José Luis Aznarez va donar els primers aparells que van ser la base per emetre des d’un petit estudi a l’Oficina de Turisme. El mateix espai que, un any abans, ja havien utilitzat uns quants veïns de Cadaqués per començar a realitzar els primers programes de ràdio, encara sense una programació estable. Aquest va ser el punt de partida d’una trajectòria que ha arribat als 40 anys i ha convertit l’emissora en un mitjà de comunicació local de referència. Noms com els de Gabriel Faixó, Arcadi Melgar, Paquitu Purcalles, Angel Baró, Pepito Alonso, Sebastià Corominas, Heribert Gispert, Joan Prat, Roser Ferrer, Nandi Vaz, Narcís Guanter, Joan Llobet, Toni Pujol, Jordi Solano, José Luís Aznarez, Isabel Pujol, Enric Ballesta, Octavi Nadal, Cati Surroca i Tomàs Marqués són alguns dels protagonistes dels primers anys de Ràdio Cap de Creus, testimoni i alhora protagonista de la història de Cadaqués durant quatre dècades.

Als primers anys va comptar amb el suport del Centre d’Iniciatives Turístiques (CIT), l’entitat que va ajudar a impulsar la ràdio d’entrada. Va ser l’any 1989 quan l’Ajuntament de Cadaqués en va assumir la gestió, convertint-la en emissora municipal. Després de l’Oficina de Turisme, els estudis es van traslladar a la Torre d’es Boig el 1990, fins a passar al número 11 del carrer Carles Rahola, un emplaçament que disposa d’unes modernes instal·lacions. En l’actualitat, Ràdio Cap de Creus (88.7 FM) emet les 24 hores del dia, funciona de manera totalment informatitzada i ofereix un ventall de programes elaborats a partir de col·laboradors locals, alhora que comparteix continguts amb La Xarxa de Comunicació Local. La programació actual barreja continguts informatius, esportius, culturals, divulgatius i d’entreteniment amb programes com ‘Gent Salada’, ‘Ítaca’, ‘Es Programa Estrany d’en Seri’, ‘És l’hora del Conte’, ‘Història de Catalunya’, ‘Fil directe amb l’alcaldessa’ i ‘Informatiu’, entre d’altres.  

Amb una presència cada vegada més àmplia a les xarxes socials, una eina per ampliar els continguts i arribar a més gent, Ràdio Cap de Creus també reafirma el seu compromís amb la preservació de la parla cadaquesenca, Programes, seccions i molts espais de l’emissora fan servir la parla salada com a llengua vehicular.    

Marga Faixó, actualment la responsable de l’emissora, explica que “al llarg de quatre dècades, Ràdio Cap de Creus ha esdevingut un espai de trobada i de debat essencial per ala vida de Cadaqués a partir de la informació, la música i també l’entreteniment. Al mateix temps, ha jugat un paper molt important en la preservació de la cultura i la identitat pròpia del municipi”.