Figueres amplia la celebració del 50è aniversari del Teatre-Museu Dalí amb una exposició i un llibre commemoratius

Portes obertes dels museus de Figueres
Imatge aèria del Teatre-Museu Dalí / Foto: Olga Reixach

Els actes de celebració del 50è aniversari del Teatre-Museu Dalí es perllongaran fins a l’1 de març de 2025

El Museu de l’Empordà i l’Ajuntament de Figueres impulsen, a partir d’aquest desembre, noves activitats per commemorar els 50 anys del Teatre-Museu Dalí, un referent cultural i turístic de projecció mundial. Els actes inclouen una exposició dedicada a la promoció publicitària del museu, visites guiades, tallers creatius i la presentació d’un llibre que aprofundeix en la història del museu i la seva transformació de la ciutat.

Ahir dissabte, 14 de desembre, es va inaugurar, a la Sala d’Exposicions l’Escorxador, l’exposició 50 anys del Teatre-Museu Dalí. La construcció publicitària d’un espai artístic, que es podrà visitar fins al 9 de març. La mostra explora l’ús innovador que Salvador Dalí va fer de la publicitat per convertir el seu museu en un símbol de l’art contemporani.

L’exposició inclou reproduccions de cartells, fotografies, postals i altres materials que il·lustren el procés de rehabilitació del teatre cremat després de la Guerra Civil fins a la consolidació del Teatre-Museu com a espai artístic únic. Els comissaris de l’exposició, Josep Playà i Max Pérez, han estructurat un recorregut que combina peces icòniques, textos explicatius i ambientacions temàtiques. A la inauguració hi participaran els comissaris, la regidora de Cultura i Patrimoni Mariona Seguranyes, i el director del Museu de l’Empordà Eduard Bech-Vila.

Presentació del llibre: un homenatge als 50 anys del museu

Aquest proper dimecres, 18 de desembre, a les 19.30 hores, al Teatre-Museu Dalí tindrà lloc la presentació del llibre Història del Teatre-Museu Dalí de Figueres. 50è aniversari, coordinat pels mateixos comissaris. Aquesta obra coral analitza l’impacte del museu en els àmbits urbanístic, cultural i econòmic de Figueres, així com les col·laboracions locals que van fer possible el projecte de Dalí.

El llibre compta amb articles de reconeguts especialistes, com Alfons Martínez, Joan Falgueras, Pau Subirós, Rosa Maria Maurell i altres, amb un pròleg signat per la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer. En la presentació hi intervindran, a més dels coordinadors, Montse Aguer, Mariona Seguranyes i l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef. Per assistir-hi, cal inscriure’s al web salvador-dali.org.

Activitats complementàries: visites, tallers i una taula rodona

Entre gener i març de 2025, es duran a terme diverses activitats paral·leles a la Sala d’Exposicions l’Escorxador. Hi haurà dues visites comentades a l’exposició a càrrec dels comissaris, el 18 de gener i el 16 de febrer a les 12 del migdia; dos tallers infantils i creatius: Dissenya la teva cúpula, el 9 de febrer a les 10 i a les 12 del matí, dirigit per Petra Vlasman, i Fes una cúpula de 2 metres d’alçada, el 23 de febrer a les 11 del matí, a càrrec de Fede Luque, organitzat pels Amics dels Museus Dalí.
Finalment, l’1 de març a les 12 hores, tindrà lloc la taula rodona De la ruïna d’un teatre en rebrota un museu, amb la participació d’Alfons Martínez, Joan Falgueras i Pau Subirós, moderada pels comissaris.

Totes les activitats són gratuïtes, però les places són limitades i cal reservar prèviament.