A l’Aula Gastronòmica de Roses es va fer un taller de com realitzar el millor Tortell de Reis

Can Cairó
El mestre pastisser de Can Cairó, Santi Buscató tallant un dels dos tortells que va elaborar durant el taller

Taller que va ser impartit pel mestre pastisser de Can Cairó, Santi Buscató

Can Cairó és història dins el món de la pastisseria a Roses. Tant és així que és a les llars de la Vila des de 1911. Llavors, no és d’estranyar que quan s’organitza un taller gastronòmic impartit per l’últim de la saga de Can Cairó, el mestre pastisser Santi Buscató, les places quedin exhaurides.
I és el que va passar aquest passat dijous, 12 de desembre, a l’Aula Gastronòmica de Roses, dins la programació dels tallers de tardor organitzats per l’Àrea de Promoció Econòmica de Roses, i que en aquest cas va estar dedicat a l’elaboració d’un Tortell de Reis. “Súper contents, amb el dia que feia avui -per dijous que va caure un bon aiguat- no esperàvem, la veritat, que vingués ningú, i la nostra sorpresa és que hi no hi ha faltat ningú, la resposta de la gent ha estat impressionant”, va afirmar Buscató, el qual es va mostrar content per la resposta de la gent, però sobretot “perquè iniciatives com aquesta mantenen les tradicions que mai hem de deixar perdre, com és el Nadal, com és la família que s’uneix per aquestes dates per compartir el que tenen, i parlant de compartir, el Tortell de Reis, on tothom espera a veure a qui li toca el Rei i a qui la fava, és un bon exemple”.

Buscató va començar el taller explicant, ajudat per la Ingrid Turró mitjançant una presentació digital, que el Tortell de Reis té un origen antic i està vinculat tant a tradicions paganes com a celebracions cristianes.
Entre les costums paganes se celebraven grans banquets en què es compartien pans o coques fetes amb mel i fruits secs, i a dins d’aquestes coques s’hi introduïa una fava seca, i qui la trobava era considerat el “rei de la festa” durant un dia.
Un simbolisme que estava relacionat amb la idea de l’abundància i el renaixement del cicle agrícola.

Amb l’expansió del cristianisme, però, moltes tradicions paganes van ser adaptades al context religiós per facilitar la conversió dels pobles. Així, el tortell va ser associat a la celebració de la Epifania, 6 de gener, dia en què es commemora la visita dels Reis d’Orient al Nen Jesús.
A Catalunya i Espanya, el tortell es va elaborar amb una massa enriquida i decorada amb fruita confitada, que representa les joies de la corona dels Reis d’Orient, però a partir del segle XVIII, la tradició de la fava va adquirir un caràcter més lúdic. En algunes regions, a més de la fava, es va introduir una figureta del rei, i es van establir unes normes: qui trobés la fava pagaria el tortell, mentre que qui trobés la figureta seria “coronat”.

El Tortell de Reis, en l’actualitat, no només és un postre, sinó també un símbol d’unió familiar i de tancament de les festes de Nadal, on la forma circular del Tortell  simbolitza l’eternitat i el cicle de la vida.

Santi Buscató va afirmar que “no hi cap secret per elaborar un bon tortell, només cal seguir bé el procés d’elaboració”.
Un procés que, com es va dir, esmentar i il·lustrar durant el taller, és el següent:

PROCÉS D’ELABORACIÓ TORTELL DE REIS

  1. En el bol de la batidora posa tots els ingredients (esmentats a sota). Barreja fins que tots els ingredients s’integrin. (10 min aprox)
  2. Porcionar en el pes desitjat i bolejar.
  3. Deixa repossar perquè perdi el nervi (15 min) a Tª ambient tapat amb film perquè no agafi pell (crosta).
  4. Amb el corró estirar la bola en forma de cinta per embolicar el massapà a dins.
  5. Deixar repossar 10 min amb el massapà a dins.
  6. Estirar el “xurro” amb les mans i fer la forma de tortell.
  7. Pintar amb ou
  8. Decorar amb la fruita i sucre bolado al gust
  9. Llevar fins a triplicar el seu volum
  10. Enfornar a 190ºC 7-8 min

El mestre pastisser de Can Cairó, amb aquest procés, va elaborar dos Tortells de Reis, un de crema i un segon de fruita confitada, i tots dos van ser gaudits, degustats, i regats amb el vi espumós l’Efervescent, pels assistents al taller, que no van deixar ni les engrunes, però no perquè fossin un golafres, sinó perquè era pecat no menjar-se totalment els millors Tortells de Reis de Roses.

INGREDIENTS

Pel brioix:

1 kg Farina de força

150 grams Mantega

150 grams Sucre

8-9 Ous (L)

50 grams Llevat

Pell de ½ llimona rallada

Pel massapà:

500 grans Farina ametlla

500 grams Sucre

100 grams Clara d’ou

A més, necessitarem:

Fruita confitada

Sucre Bolado

Oli Girasol

La Fava i el Rei