L’Alt Empordà se suma al front comú per reclamar millores en el finançament dels Consells Comarcals

Consells Comarcals reclament millores en el finançament
D’esquerra a dreta:. Agustí Badosa, president del CC Alt Empordà; Gerard Sancho, president del CC Osona; Sr. Marçal Ortuño, vicepresident del CC Osona; Gloria Marull, presidenta del CC Baix Empordà; i Santi Reixach, president del CC Garrotxa

Demanda que fan els Consells Comarcals de la Garrotxa, de l’Alt Empordà, del Baix Empordà, i d’Osona arran d’una trobada per abordar la necessitat imperiosa i urgent de revisar i millorar el finançament estructural que la Generalitat de Catalunya proporciona als ens comarcals

A Catalunya, 736 dels 947 municipis tenen menys de 5.000 habitants, representant gairebé el 78% del total. Aquests, però, només acullen un 10,1% de la població, posant de manifest la importància crítica dels Consells Comarcals a l’hora de gestionar els desafiaments en governança i prestació de serveis en aquests municipis petits. A més, del total de municipis petits, la meitat són micropobles de menys de 500 habitants (35% sobre el total de Catalunya).
En una trobada celebrada a Vic el dimarts 14 de gener, convocada per iniciativa del Consell Comarcal d’Osona, els representants dels Consells Comarcals de la Garrotxa, de l’Alt Empordà, del Baix Empordà, i d’Osona, es van reunir per abordar la necessitat imperiosa i urgent de revisar i millorar el finançament estructural que la Generalitat de Catalunya proporciona als Consells Comarcals.
Aquesta reunió respon a una creixent preocupació sobre la capacitat dels consells comarcals per prestar serveis bàsics eficients en els seus territoris, especialment en àrees rurals i de baixa densitat poblacional.
Amb una particular incidència en els petits municipis, que constitueixen una gran part del territori català, els representants han expressat la seva preocupació per la creixent càrrega burocràtica que limita la seva capacitat de resposta a les necessitats dels ciutadans. La regulació actual, que sovint és complexa i costosa de gestionar, requereix de majors recursos humans i financers, deixant poc marge per a la innovació, la millora dels serveis i la definició i desenvolupament de nous projectes estratègics per a les comarques.
Durant la trobada, es van posar de manifest les dificultats estructurals i econòmiques que afronten aquests ens. “És clau comprendre que, sense un canvi significatiu en el model de finançament, la viabilitat dels serveis que oferim estarà en risc”, va comentar el president del Consell Comarcal d’Osona.
Un dels punts centrals de la reunió ha estat la proposta de triplicar el Fons de Cooperació de la Generalitat en un període de temps raonable. Aquest increment permetria als Consells Comarcals millorar significativament la qualitat dels serveis bàsics, reduint alhora la càrrega financera que actualment recau sobre els ajuntaments.
Els documents debatuts durant la reunió van subratllar diverses qüestions clau:

  • La falta d’una política de finançament coherent que garanteixi que els consells comar-cals disposin dels recursos necessaris per a la seva operativa i manteniment.
  • La necessitat d’una revisió periòdica del finançament basada en criteris clars i ajustada segons la inflació i altres indicadors econòmics.
  • El suport insuficient per a la gestió dels serveis delegats com son ensenyament, gestió de residus o serveis socials, entre altres, que tradicionalment reben una atenció limitada en termes de recursos estructurals.

“Aquesta no és només una qüestió de recursos, sinó també de reconèixer la importància dels consells comarcals en la cohesió territorial i social de Catalunya”, va afirmar el grup de treball, per afegir que “estem compromesos a garantir l’accés en condicions d’igualtat als serveis públics de tots els ciutadans, amb independència del seu municipi de residència”.
La reunió va concloure amb un acord unànime sobre la necessitat d’establir un diàleg més efectiu amb la Generalitat per assegurar que les demandes dels Consells Comarcals siguin escoltades i ateses en el marc dels pressupostos anuals de la Generalitat.

Per la seva banda el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha manifestat en diverses ocasions la necessitat d’un millor finançament adaptat a la realitat de les comarca. El ple de març del 2023 va aprovar una moció en aquesta direcció, i recentment el seu president, Agustí Badosa ha advertit que “som la comarca amb més municipis de Catalunya, i si no disposem d’un finançament que s’adapti a la nostra realitat no podrem fer front als serveis que tot Consell Comarcal ha de poder donar als municipis de menys habitants, que són els que més ens necessiten”.