Convivència Cívica Catalana ha aconseguit que un altre Ajuntament, el de Roses, abaixi el nivell de català per la contractació de personal davant la preocupació d’ERC-SOM Roses i l’alegria de Vox
Convivència Cívica Catalana (CCC) és una entitat constitucionalista i espanyolista que va ser un co-fundada, allà pel 1998, pel expresident del Partit Popular de Catalunya, Aleix Vidal-Quadras.
Aquesta entitat, actualment està d’enhorabona, ja que ha aconseguit, després d’assolir la suspensió de la convocatòria de varis llocs de treball per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, fer recular també a l’Ajuntament de Roses en quant a l’exigència, en aquest cas, d’acreditar un determinat nivell de català (nivell B1) per optar a una plaça d’operari de Brigada. Com CCC va considerar que com aquest nivell s’exigeix de manera indiscriminada i sense cap justificació, va presentar un recurs contenciós administratiu contra el consistori rosinc.
Però, no ha calgut arribar als tribunals en considerar l’Ajuntament de Roses que el decret que regula el nivell de català exigeix un nivell més baix que el que es demanava per la plaça convocada.
Fins aquí, tot correcte, però ha estat la queixa de Plataforma per la Llengua pel fet que l’Ajuntament de Roses transigís a les primeres de canvi per fer saltar la llebre, és a dir, que es creés un xic de polèmica que ha tingut un ressò mediàtic.
Però a banda del ressò als mitjans de comunicació, per alguns partits polítics de Roses, cas d’ERC-SOM Roses, el recurs de Convivència Cívica Catalana, ha estat un atac contra el català, de tal manera que el seu portaveu, Joan Plana, afirma que “és una vergonya que hi hagi fatxes que es dediquin a fiscalitzar concurs públics de Catalunya per veure on poden retallar els requisits de català i per tant, perseguir la llengua simplement perquè no els hi agrada que es parli català a Catalunya”. I en quant als requisits de demanar un nivell de català per entrar a treballar a l’administració pública, i coneixent que hi ha entitats com Convivència Cívica Catalana, Plana, considera que “la Generalitat hauria de modificar el seu decret lingüístic per augmentar els requisits de totes les places públiques que s’ofereixen a Catalunya, ja que entenem que haurien de tenir un nivell mínim de català”.
Pel que fa l’actuació de l’Ajuntament de Roses el portaveu republicà afirma que “ens sap greu que el consistori hagi claudicat a les primeres de canvi i no s’hagi anat a defensar el contenciós als jutjats”. Joan Plana també lamenta que “aquest Govern de Roses dona poca rellevància al tema de la protecció de la llengua, i un bon exemple d’això és que per primera vegada a la història de l’Ajuntament de Roses el Govern no utilitza sempre el català com a llengua vehicular. Fins i tot, amb alcaldes del Partit Popular s’ha utilitzat el català com a llengua vehicular, i ara ens trobem que per atendre mitjans de comunicació catalans, com TV3, es fa en castellà, com també en actes públics”.
I si per Joan Plana, aquest atac contra la llengua catalana és motiu de preocupació, pel portaveu de Vox, Ignasi Mulleras, és causa d’alegria com així ho va expressar en el ple ordinari d’aquest mes de gener de l’Ajuntament de Roses, celebrat ahir, en assenyalar que “em congratulo per l’èxit jurídic de l’entitat Convivència Cívica Catalana, que ha aconseguit que el nostre Ajuntament deixi d’exigir el nivell C1 de català als operaris de Brigada. Fins avui s’estava exigint en les bases un nivell que, des del meu punt de vista, era desproporcionat per un operari de brigada i, per tant, discriminatori. Celebro, reitero aquest èxit de Convivència Cívica Catalana i felicito al seu president i amic, Angel Escolano”.
L’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, va respondre a Mulleras dient que “no tinc constància que s’hagi abaixat el nivell de català, però em fa pensar en que s’ha creat una plaça de Brigada per a unes persones amb discapacitat intel·lectual, llavors, si estem parlant d’això probablement tingui raó, però, de totes maneres ho he de mirar si aquesta notícia va lligada a aquesta oferta de plaça de peó per la Brigada. Per tant, abans de parlar s’ha de mirar ben bé quines places són i per a qui les que s’han ofertat”.