84 tapes que s’oferiran durant els 10 dies de la 9ª Ruta de les Tapes de Roses

Ruta de les Tapes de Roses
Moment de la presentaciño de les 84 tapes que s’oferiran durant la IX Ruta de les Tapes de Roses

El Teatre Municipal ha acollit aquest matí la presentació de les 84 tapes que restauradors i restauradores de la Vila oferiran durant la celebració de la Ruta de les Tapes de Roses i del vi DO Empordà

La novena Ruta de les Tapes de Roses se celebrarà del 21 al 30 de març, i que en comptar amb 84 establiments adherits, esdevé en “una edició de record que cal destacar perquè se aquest esdeveniment gastronòmica se celebra fora de temporada, molt abans de Setmana Santam, una època en que els restaurants estant tancats, per tant, molt contents que cada any siguin més els establiments de restauració els que hi participen i batre cada any el record”, ha manifestat el regidor de Promoció Econòmica, Félix Llorens, que ha recordat que “el primer any de la Ruta de les Tapes es van apuntar 25 restaurants”, per confessar tot seguit  que “llavors no ens esperàvem estar amb números de participació al cap de 9 anys”.

Així, un any més el descobriment dels plats ideats pels xefs rosincs ha generat una gran expectació al llarg del matí, curiositat que s’ha anat satisfent a mida que arribaven les tapes i eren exhibides a la gran taula de presentació muntada sobre l’escenari del teatre rosinc. En total, 84 creacions que van des de tapes d’arrel tradicional adaptades als nous temps, a propostes més innovadores, i on es poden poden trobar receptes de peix i marisc, arrossos, verdures, pastes i pizzes, carns, cuina de fusió…  sense oblidar les propostes dolces per finalitzar els àpats amb unes exquisides postres.

Croqueta de carxofa amb crema de tòfona, filet amb encenalls de foie i bola de gamba i marisc, hamburguesa de calçot, full farcit de carxofa amb escuma de foie i ou de guatlla, caneló de pop amb velouté de pimentón de la Vera, nigiri de chuletón, vedella amb esferificació de reducció de gambes de Roses sobre milfulls, brunyols amb gelat de crema catalana… són només algunes de les tapes que es podran degustar durant els deu dies de durada de la Ruta i que formaran un saborós recorregut per la qualitat de la cuina rosinca i el bon saber fer dels seus professionals.

El preu de cada tapa, que inclou  “zurito de vi o aigua, es manté enguany en 3,5 €.

Amb la participació de 14 cellers de la DO Empordà

Com a valor afegit, totes les tapes estan marinades amb vins, garnatxes, moscatells i escumosos dels cellers DO Empordà. Enguany, són 14 els cellers que han volgut contribuir a l’experiència enogastronòmica: Empordàlia, Celler Pere Guardiola, Bodega Trobat, Viticultors Espelt, Cooperativa Agrícola Garriguella, AV Bodeguers, Vins i Caves Perelada, Alregi, Celler Marià Pagès, Celler Arché Pagés, Celler Espolla, Mas Llunes, Grup Oliveda Vins i Caves i Oliver Conti.

D’aquesta manera, la DO Empordà continua des dels inicis de la Ruta de les Tapes maridant els tastos creats pels restauradors rosincs. “Aquesta iniciativa del’Ajuntament de Roses suma en valor el que és la gastronomia i la cultura vitivinícola del nostre territori. És un gran maridatge entre la creativitat dels restauradors locals i dels nostres vins de la DO Empordà, i entre tots donem a conèixer la nostra cultura enogastronòmica”, ha assenyalat la presidenta del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà, Carme Casacuberta.

 Els dies 28 i 29, espectacle lumínic ‘L’ànima del mar’

L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, impulsora de la Ruta de les Tapes, incorpora enguany un nou atractiu que completarà l’oferta gastronòmica i vinícola. Es tracta d’un espectacle de llums i so que tindrà lloc el divendres 28 i el dissabte 29 de març. Sota el nom ‘L’ànima del mar’, i a partir de rajos de llum i projeccions, el públic podrà assistir a un espectacle creat especialment per a l’ocasió, on es representaran imatges que posaran en valor l’entorn marítim de Roses, el món de la pesca i el seu producte local.

Les projeccions es realitzaran sobre el mar, entre els dos espigons de la Riera Ginjolers. El lloc recomanat per a la seva visualització és l’esplanada del final de la rambla Ginjolers, on es troba l’escultura Zigurat. Es podrà veure entre les 20.30 i les 22.30 h, tant divendres com dissabte, amb  passis cada 30 minuts.

Una nova APP per donar servei a les persones amb intolerància alimentària i amb geolocalització per no perdre’s res de la Ruta

La Ruta estrena enguany una nova APP mòbil, ja que “tocava fer una de nova, i hem aprofitat per recollir una demanda, que és incloure els al·lèrgens i amb un filtre molt dinàmic la gent que té alguna intolerància alimentària sabrà quines tapes podrà menjar o no”, ha explicat Fèlix Llorens.

A més, aquesta nova APP permetrà al públic disposar d’una manera ràpida i intuïtiva de tota la informació necessària per gaudir al màxim de l’experiència: llistat d’establiments amb geolocalització, horaris, fotografies de cada tapa, establiments adaptats, etc. A més, la nova app simplificarà també el sistema de votacions de les millors tapes gràcies a la tecnologia QR. Per disposar de la nova app cal desinstal·lar prèviament l’aplicació anterior de la Ruta de les Tapes i, a continuació, descarregar-la nova, que ja es troba disponible en les diferents stores tant per a sistema Android com per a iOS.

Premis a la millor tapa i al públic assistent

Com en edicions anteriors, el públic assistent podrà participar (a través d’una butlleta o via app) en el concurs d’elecció de la millor tapa de la campanya. Per optar als premis cal realitzar 9 degustacions de tapes diferents i votar la tapa favorita. Entre totes els participants, se sortejaran 5 premis consistents en un ‘Passaport de les Tapes’, talonari nominal que permetrà al seu titular gaudir de totes les tapes de l’edició 2026 de la Ruta gratuïtament. A més de la guanyadora per votació popular, un jurat professional votarà també la seva tapa guanyadora.