L’Associació de Càmpings de Girona commemora els 70 anys de càmping a Catalunya

Associació de Càmpings de Girona
Les autoritats que van intervenir a l'acte

Commemoració que s’ha fet amb la publicació del llibre “El càmping. Història dels càmpings a Catalunya” i el documental, “Pioners del càmping. 70 anys de càmping a Catalunya”

L’Associació de Càmpings de Girona (ACG) va presentar ahir dimarts al vespre, a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona, el projecte que ha dut a terme per commemorar els 70 anys de càmping a Catalunya com a motor econòmic clau per al país i pioner en la seva aposta per la sostenibilitat, innovació, desestacionalització i millora constant. El projecte compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

Per una banda, es va presentar el llibre “El càmping. Història dels càmpings a Catalunya”, elaborat per la Universitat de Girona en col·laboració amb de la Càtedra de Gastronomia, Cultura, Turisme Calonge i Sant Antoni. Aquest llibre, dels quals se n’han editat un miler d’exemplars, és el primer recopilatori de la història del sector a Catalunya i a Espanya.

I, per l’altra, s’ha presentat el documental “Pioners del càmping. 70 anys dels càmpings a Catalunya”, produït per Visual 13.

L’Associació de Càmpings de Girona  ha volgut commemorar les set dècades de càmping no només com un reconeixement del passat sinó per posar en valor la contribució del sector al turisme i a l’economia catalana, així com la seva evolució i impacte en la societat. A més, es vol subratllar  la tasca dels establiments per preservar un entorn extraordinari i privilegiat; i reconèixer l’esforç de les famílies que estan al capdavant de les empreses del sector. Així mateix, es vol destacar la importància dels càmpings com a part de la història de Catalunya, en tant que indústria turística, i també com a part de la cultura i el desenvolupament de les zones rurals. La idea és que la celebració serveixi també per reflexionar sobre els avenços, els canvis i els reptes que ha d’afrontar el sector.

El primer càmping, que en l’actualitat no està actiu, es va obrir a la Fosca, a Palamós, i a aquella primera experiència se n’hi van anar sumant d’altres fins arribar a l’oferta d’avui en dia amb 353 empreses a Catalunya  que sumen més de 266 mil places d’allotjament, generen gairebé 20 milions de pernoctacions -el 30% de les pernoctacions que hi ha a Catalunya- i que tenen un impacte econòmic de gairebé 2500 milions. El sector dona feina a més de 16.000 persones de forma directa.  El pes del turisme internacional en el sector és clau ja que a Catalunya representa més del 50% de les pernoctacions.

L’acte va comptar amb els parlaments del president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas;  el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi;  i el president de l’Associació de Càmpings de Girona i de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, mentre que la directora general de Turisme, Cristina Lagé, va intervenir en l’acte a través d’un vídeo enregistrat.

Durant la seva intervenció, Miquel Gotanegra va destacar que “el llibre i el documental que us donen a conèixer  són un homenatge a totes les persones que han fet possible la història dels càmpings: des dels pioners que van creure en aquesta manera única de viure la natura, fins als empresaris, treballadors i campistes que han fet créixer i evolucionar els càmpings fins a convertir-los en referents a nivell internacional. La seva dedicació, esforç i visió han fet que el càmping esdevingui una forma d’allotjament de qualitat, sostenible i altament valorada pels milions de persones que cada any ens visiten”. També es va referir al moment pel qual travessa el sector “que ha d’anar sortejant entrebancs per poder anar avançant”  en referència a les darreres normatives que afecten els càmpings  i que s’impulsen d’esquenes al sector, i ha lamentat la manca de diàleg per part de l’administració. 

“El càmping. Història dels càmpings a Catalunya”

Durant l’acte, els autors del llibre “El càmping. Història dels càmpings a Catalunya”, Lluís Coromina, degà de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, i Dolors Vidal, professora de la Facultat de Turisme i directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura, Turisme Calonge i Sant Antoni,  han explicat el procés d’elaboració del treball, que omple un buit que hi havia dins la historia del desenvolupament del turisme al país.

El llibre esdevé un testimoni únic que repassa l’evolució i la importància dels càmpings a Catalunya, des dels seus inicis fins a l’actualitat i posa de rellevància el paper fonamental que han tingut en la història turística i social. És una autèntica enciclopèdia que convida a explorar al llarg de més de 300 pàgines el món del càmping català, una tradició que ha perdurat al llarg dels anys i que continua sent una de les opcions preferides per a aquells que busquen una experiència de turisme autèntica i sostenible.

La Universitat de Girona ha realitzat amb aquest llibre un estudi rigorós i exhaustiu sobre la història dels càmpings a Catalunya, amb l’objectiu de preservar i documentar-la. L’estudi, que inclou imatges i documents inèdits, és una peça clau per entendre com els càmpings han contribuït a la configuració del turisme a Catalunya i com s’han adaptat a les noves demandes de sostenibilitat, serveis i experiències turístiques.

A més, revela com van ser les primeres iniciatives de càmpings, la seva expansió, la seva implicació en el desenvolupament de la costa i l’interior de Catalunya, i les principals fites que han marcat la seva evolució.

Aquest llibre estableix un pont entre la recerca acadèmica i la realitat empresarial, oferint una base científica sòlida que pot inspirar nous estudis sobre turisme sostenible territori. Representa una eina de reflexió que no només documenta el passat, sinó que també guia el futur de la indústria turística i el paper dels càmpings en el desenvolupament del turisme.

Documental “Pioners del càmping. 70 anys dels càmpings a Catalunya”

El documental “Pioners del càmping. 70 anys de càmping a Catalunya”, produït per Visual 13, que té una durada de 45 minuts, fa un recorregut pels 70 anys d’història del càmping a Catalunya, des que el sector va néixer fruit de la demanda dels turistes europeus, que buscaven terrenys on acampar, fins a l’actualitat. El treball recull testimonis rellevants de persones que han estat protagonistes d’aquesta història, com fundadors i directors de càmpings, experts del sector, representants d’institucions i altres figures rellevants que fan un dibuix d’aquesta trajectòria, així com també del lideratge que dins el sector turístic exerceixen els càmpings en àmbits com la  sostenibilitat, que marcaran l’evolució i el futur dels càmpings. L’objectiu és documentar i preservar la memòria històrica del sector.

Cal destacar la varietat de testimonis i moments històrics que el documental abasta, així com la manera en què capta l’evolució de la mentalitat envers el càmping, des d’una experiència més simple fins a una oferta turística moderna i sostenible. S’han entrevistat una quinzena de persones, entre elles la directora general de Turisme de la Generalitat, Cristina Lagé, el degà de la Facultat de Turisme de la UdG, Lluís Coromina, la presidenta del CETT, Maria Abellanet, el president de l’ACG, Miquel Gotanegra, el vicepresident de l’ACG, Josep Maria Pla, el director general del Grup Sènia, Pere Marquès, el director del càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, Toni Castellar, el gerent del càmping Stel de Guils de Cerdanya, Jordi Perera,  el propietari del càmping Lava de Santa Pau, Ivan Masoliver, el CEO de l’empresa Serveis turístics Heinze Latzke, Ralph Heinze, l’arquitecte especialitat en càmpings Rafael Tramullas, Lluís Masoliver, d’Activitats Garrotxa, el periodista especialitzat en el món del càmping, Agustí Valls i un grup d’alumnes estudiants del Màster de Càmpings de la UdG.

El treball serveix com a testimoni visual de l’evolució del sector, aportant una perspectiva viva i personal de les persones que han viscut els canvis. Això ajuda a humanitzar la història, mostrant com els càmpings no només han estat un model de negoci, sinó també un lloc de trobada i d’experiències per a moltes persones.

El projecte de commemoració dels 70 anys de càmpings contribueix a: posar en valor el patrimoni cultural i natural associat als càmpings, mostrant-los com elements essencials en la història turística de Catalunya; generar coneixement aplicable al sector turístic, oferint models de gestió que poden ser adoptats tant per empreses privades com per administracions públiques; i inspirar estratègies de sostenibilitat i innovació, ajudant a afrontar els reptes mediambientals i econòmics del turisme modern.