L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i Llet Nostra intensifiquen la seva col·laboració per apropar el sector làctic als més joves

L’alumnat de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i altres estudiants d’instituts de la comarca poden conèixer el sector de primera mà, gràcies a la col·laboració amb l’Experiència APROP, impulsada per Llet Nostra, que ofereix un recorregut complet pel món de la producció de llet

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i Llet Nostra han reforçat el seu vincle per impulsar activitats educatives dirigides a l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries de l’escola, així com estudiants de primària i secundària de centres de comarques gironines i també a professionals del sector productiu lleter boví.

Aquesta col·laboració entre l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i Llet Nostra representa una oportunitat única per generar sinergies i enriquir l’alumnat amb un aprenentatge pràctic i connectat amb la realitat productiva, així com aportar valor als professionals, contribuint conjuntament a la millora contínua del sector agroalimentari lleter.

Ambdues entitats, ubicades a Monells i amb una llarga trajectòria de col·laboració, reforcen aquest 2025 el seu vincle per impulsar la formació i la innovació en el sector productor de la llet. Aquesta connexió entre una empresa de proximitat i un centre especialitzat en la indústria alimentària i el sector lleter contribueix a enfortir el teixit agroalimentari local, potenciant la sostenibilitat, la innovació i la qualitat en el sector.

La col·laboració entre les dues institucions es fa en tres àmbits: en l’Experiència #APROP de Llet Nostra adreçada a alumnes de secundària; en el Cicle Formatiu de l’Escola Agrària i en la formació contínua per a professionals del sector ramader lleter boví.

Una experiència educativa immersiva per alumnes de secundària

Una de les principals accions de col·laboració, en el marc de l’Experiència APROP impulsada per Llet Nostra, és un recorregut complet pel món de la producció de llet, que permet als estudiants conèixer el sector de primera mà i les seves sortides professionals.

L’alumnat del cicle formatiu de l’EAA Empordà i d’altres instituts de la zona, visita a la granja EVAM, sòcia de Llet Nostra isituada a Monells. Una instal·lació exemple del model de producció tradicional, familiar i sostenible, però dotat amb la infraestructura i tecnologia necessàries per a la recerca per a la millora de la producció. Durant la visita a les instal·lacions, es projecte un audiovisual amb la participació d’un pagès, una veterinària i un investigador. També es fa un tast a cegues organolèptic de llet i una degustació dels diferents productes de la marca. Posteriorment, l’alumnat de ciències procedent d’instituts i escoles de les comarques gironines es trasllada a l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, on descobreix el procés de producció de productes làctics mitjançant un taller d’elaboració de formatges amb la llet proporcionada per Llet Nostra.

Un hab del sector lleter

Aquesta iniciativa educativa per a alumnat de secundària involucra diverses entitats compromeses amb un mateix objectiu de divulgació del sector primari agroalimentari: una granja i centre d’investigació EVAM, Llet Nostra com a marca comercialitzadora de llet, l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà com a Centre de Formació Professional Integrada i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) com a institució de recerca. Un treball conjunt que permet tancar el cercle i aportar valor a tota la cadena alimentària.

Col·laboració en la formació de l’alumnat de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries

D’altra banda, Llet Nostra col·labora amb l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà en la impartició del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries, tot oferint als seus alumnes la visita a l’Experiència #APROP per conèixer de primera mà el procés productiu de la llet, i també aportant la llet cura necessària per al desenvolupament de les sessions pràctiques.

Aquesta col·laboració reafirma el compromís del centre amb la formació de qualitat i el suport als productors de proximitat.

Formació continuada pels productors de llet de boví

El tercer àmbit de col·laboració entre Llet Nostra i l’EAA Empordà és la realització de sessions formatives i cursos especialitzats en producció de llet de boví oberts a tots els professionals de sector però especialment als de les granges de Llet Nostra. Des de l’empresa privada es proposen temàtiques i professorat especialitzat per dinamitzar aquestes jornades de transferència tecnològica, contribuint a donar resposta a les necessitats reals del sector.

Aquesta oferta formativa forma part de l’àmplia programació de formació contínua de cursos de diferents durades i jornades tècniques adreçades a professionals del sector agroalimentari, als petits productors i transformadors agroalimentaris i als productors agraris.

“El nostre objectiu és oferir una formació de qualitat i integral. Aquesta aliança exemplifica la importància de sumar esforços per donar suport a un sector fonamental per a la nostra societat i el nostre territori, com és l’agroalimentari, comparteix Gerard Alexandre, director de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà.

Per la seva banda, Jordi Riembau, president de la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà i Llet Nostra, destaca que “aquesta col·laboració reforça el nostre compromís amb l’educació i la transferència de coneixement sobre la producció de llet, fomentant el relleu generacional en el sector i donant a conèixer la feina dels nostres professionals ramaders i ramaderes”.

Una aposta per la innovació i el suport als productors

Durant els últims anys, una de les missions del centre formatiu ha estat impulsar relacions i establir col·laboracions amb més entitats locals per a la dinamització socioeconòmica del territori, així com crear connexions amb empreses del sector agroalimentari. En aquest sentit, l’escola ha participat en el desenvolupament del Pla Estratègic per al Desenvolupament Local i l’Ocupació de 2023 – 2027 de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret i en la trobada amb la xarxa agroalimentària del Baix Empordà de la mà de l’Àrea de Promoció Econòmica – Empresa del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Amb aquest plantejament, l’objectiu final de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà és impulsar projectes i iniciatives que fomentin la innovació en aquest àmbit, i poder oferir un ensenyament integral als professionals de la indústria alimentària, des de la formació inicial -com ara el cicle formatiu-, fins a la formació contínua -cursos i jornades de transferències tecnològiques-, i també certificats professionals, que permet acompanyar-los al llarg de tota la seva vida professional.

Sobre l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà és un centre formatiu de la xarxa d’escoles del Servei de Formació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Va iniciar la seva activitat el 1971 i actualment, està especialitzat en la formació dirigida a la indústria agroalimentària. L’escola ofereix formació inicial a través del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries en modalitat dual. També, compta amb una àmplia oferta de formació contínua amb cursos de durada variable i jornades tècniques dirigits als professionals del sector agroalimentari, als petits productors i transformadors agroalimentaris i als productors agraris que es volen iniciar en la transformació de productes.

Sobre Llet Nostra

Llet Nostra és la marca comercial de llet líder a Catalunya que agrupa la producció de més de 110 granges petites i mitjanes familiars. Amb un clar compromís en produir productes de qualitat, la marca té un clar compromís amb el seu entorn, tant amb el desenvolupament sostenible del sector ramader lleter boví, com també amb la divulgació de la importància del sector agroalimentari i la cultura del territori.