L’Ateneu de la Vall de Llémena i La Cate de Figueres estrenaran aquests dos nous contes a l’estil Kamishibai
Aquest proper diumenge, 27 d’abril, la presentació del projecte KAMISHIBAIS DEL CONFLENT: ponts de paper, paraules i tradicions catalanes, a càrrec d’en Didier Payré i Violeta Tubert, del Casal Conflent de Prada.
Aquest acte organitzat dins del festival Llemenart forma part d’un projecte conjunt de la Fundació La Roda i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) en el que participen l’Ateneu de la Vall de Llémena, La Cate de Figueres i el Casal de Conflent, i que té com a objectiu traslladar a les comarques gironines l’experiència en la creació i representació de contes en format kaimishibai que ha anat desenvolupant el Casal del Conflent en els darrers anys a la Catalunya Nord.
El kamishibai és un format artístic inspirat en els petits teatres de fusta tradicionals japonesos que utilitzen làmines il·lustrades per explicar històries, rondalles i llegendes. Aquesta acció combina la tradició oral, la il·lustració i la narrativa com a eina educativa i cultural adreçada tant a infants com a adults.
La presentació dins del Llemenart inclourà l’estrena del kamishibai Banya de Boc i també la representació dels contes La processó de la tramuntana -inspirat en una llegenda de l’Empordà- i el Rei Lluert -ubicat a la comarca de Conflent. Per escriure el conte Banya de Boc, Miquel Bohigas va prendre com a referència el volcà homònim de la Vall de Llémena i va imaginar una llegenda del territori, amb referències a alguns dels oficis tradicionals de la zona, com els carboners i els pastors, que fos alhora una explicació plausible a l’origen del nom d’aquest lloc tan emblemàtic de la Vall. Les il·lustracions del conte són de Marta Castro Serra.
Per la seva banda, l’altre nou kamishibai, La processó de la tramuntana, és obra de Ricard Sayeras -amb il·lustracions d’Irene Pereira-, que adapta una història original de Josep Maria Xampeny en la que s’explica la llegenda de la tramuntana que va donar pas a una tradició molt arrelada a l’Empordà des de 1612 fins al 1868, com és la Processó de la Tramuntana. Una romeria que va néixer de la necessitat que la tramuntana s’emportés els mosquits dels aiguamolls que provocaven malalties terribles, com la pesta o la malària. Així la peregrinació consistia en anar fins la muntanya on se suposava que estava atrapada la tramuntana per alliberar-la i que, amb la seva força, netegés d’insectes la zona, contribuint d’aquesta manera a millorar la salut de la població. La tramuntana és un referent -a vegades desitjat i unes altres temut- de la zona de l’Alt Empordà, que ha alimentat llegendes, supersticions i dites per aquelles contrades. Per exemple, la gent gran de Figueres, els dies que hi havia molts mosquits, solien dir que “caldria anar a buscar la tramuntana”.
La processó de la tramuntana es representarà també a La Cate de Figueres el 18 de maig a les 11:30 hores i al Casal de Conflent el 31 de maig a les 10:30 hores. En els tres actes, a més de poder gaudir de l’espectacle en directe dels tres citats kamishibais, les persones interessades també podran adquirir els contes en format editat com un llibre.
Kamishibais, una tradició japonesa recuperada ara als dos costats del pirineu català
El Casal del Conflent va publicar, el setembre de 2023, tres contes Kamishibais, amb llegendes recollides de la gent gran del territori del Canigó, el Conflent i la Catalunya Nord. L’edició d’aquests Kamishibais, els únics editats en català del món, és una iniciativa que fa anys que du a terme el Casal del Conflent, gràcies a Didier Payré, que s’ha encarregat de recollir i adaptar contes i llegendes de la Catalunya Nord a aquest format. L’il·lustrador habitual d’aquests contes, Alexandre David, va traspassar aquell any de forma inesperada i el Casal va haver de buscar relleu per acabar els tres projectes previstos: va contactar amb les joves artistes Irene Pereira i Iris Tubert, que van decidir iniciar una nova línia d’estil basat en l’ús de la intel·ligència artificial.
Per a donar a conèixer els Kamishibais, s’han fet presentacions al Casal de Brussel·les, a Perpinyà, l’Abadia de Montserrat, a Andorra, i a diferents pobles miners del Canigó i el Conflent. També s’han representat a escoles bressol, centres bilingües públics del territori i escoles que tenen el català al currículum francès.
L’actual projecte engegat per la Fundació La Roda i la Federació d’Ateneus pren el testimoni de la gran tasca desenvolupada pel Casal de Conflent, promovent l’edició de kamishibais basats en llegendes locals adaptades pels ateneus La Cate de Figueres (La processó de la tramuntana) i l’Ateneu de la Vall de Llémena (Banya de Boc), amb l’objectiu de fomentar el coneixement i la preservació del patrimoni cultural gironí.
L’acció inclou la adaptació de les dues citades llegendes locals per ser narrades en format kamishibai, així com la il·lustració, maquetació i producció de les làmines que conformen cada conte. També s’editaran les dues llegendes en format convencional llibre per distribuir pel territori. Les representacions seran conduïdes per narradors especialitzats, utilitzant els teatres de fusta Kamishibai.
Aquesta acció no només contribueix a preservar la identitat cultural de les comarques gironines, sinó que ho fa a través d’un format inclusiu, atractiu i sostenible. El Kamishibai permet abordar temes com la tradició, la sostenibilitat i la creativitat, esdevenint una eina transversal que enriqueix el teixit cultural i educatiu local.