El Consell Comarcal posa en marxa un estudi sobre l’envelliment actiu a l’Alt Empordà

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà vol detectar les tendències que seguirà aquest segment de població en les properes dècades

Consell Comarcal de l'Alt EmpordàD’acord amb els objectius i les accions acordades en el marc del Pla per a la Inclusió i la Cohesió Social de l’Alt Empordà 2013-2016, l’àrea de Benestar ha posat en marxa un estudi sobre processos d’envelliment actiu a la comarca que té com a finalitat conèixer perfils i trajectòries d’envelliment i necessitats associades a l’Alt Empordà.

Aquest estudi facilitarà informació i coneixement als professionals de l’àrea de Benestar per generar propostes d’acció que es debatran en el marc d’ un procés de reflexió participatiu sobre envelliment actiu a l’Alt Empordà, promogut pel Consell Consultiu de la Gent Gran, que tindrà lloc el primer trimestre de 2014 i que tindrà com a finalitat concertar línies de treball futures.

Tres són els objectius d’aquest estudi: 1) Aprofundir en el coneixement de les necessitats de les persones grans de la comarca; 2) Millorar la detecció dels perfils i les trajectòries d’envelliment copsant la diversitat dels nous perfils de gent que en pocs anys entraran en l’etapa +65 i 3) Detectar tendències d’envelliment per als propers 20 anys per tal de planificar estratègicament i gestionar els recursos més adequadament.

L’estudi, que estarà enllestit a finals d’any, es basarà en una sèrie d’entrevistes qualitatives en profunditat realitzades a una mostra de persones d’entre 60 i 70 anys de la comarca i una enquesta a la gent gran que s’ha dissenyat amb aquesta finalitat.

El passat mes d’abril ja es va presentar un primer informe tècnic elaborat a partir d’una enquesta distribuïda entre els assistents a la trobada de casals i associacions de la gent gran que es realitza anualment. Aleshores es detectava que, tot i que el grau d’envelliment de la població de l’Alt Empordà és semblant al del conjunt del país, en les properes dècades el percentatge de població major de 65 anys tendirà a créixer a la comarca.

L’equip d’Inclusió Social ja evidenciava aleshores la necessitat de conèixer quins seran els sociodemogràfics dels propers anys i les necessitats que hi estan associades amb l’objectiu de poder gestionar de forma més eficaç tots els recursos que s’hi destinen atenent nous perfils d’homes i dones més diversos que reclamaran un envelliment més actiu.