El document de l’Arxiu Municipal de Roses del mes gener es va fer mirant al cel

Arxiu Municipal de Roses
Una pàgina de la llibreta on es recullia els registres meteorològics

El primer registre meteorològic recollit de manera seriada i continuada a la Vila de Roses és el document de l’AMR del mes de gener

Arxiu Municipal de Roses
Una pàgina de la llibreta on es recollia els registres meteorològics

El document del mes que l’Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer aquest mes de gener a través del seu apartat web del portal municipal www.roses.cat, consisteix en un recull de les dades meteorològiques, fonamentalment pluviomètriques, que l’observador local Joaquim Coll va recopilar entre 1928 i 1958.

El document consisteix en una llibreta d’anotacions pertanyent a l’arxiu de la família Coll de Roses, lliurat en donació a l’Arxiu Municipal de Roses l’any 1996. En aquesta llibreta, Joaquim Coll i de Cendra recollia diàriament les dades de pluja caigudes a l’estació meteorològica que instal·là a la petita torreta que corona el mas Coll, situat a tocar la carretera de les Arenes. Les dades eren posteriorment resumides en períodes mensuals i, juntament amb unes breus i succintes observacions dels fets meteorològics més destacables, eren trameses primer al Servei Meteorològic de Catalunya, organisme dependent de la Generalitat de Catalunya i, després de 1939, al Servicio Meteorológico Nacional, que depenia del Ministerio del Aire.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), creat l’any 1921 per la Mancomunitat de Catalunya, tenia com a funció bàsica, a banda de la predicció del temps, la recopilació i anàlisi de les dades enviades a través de la telegrafia per part d’observadors voluntaris (com Joaquim Coll de Cendra), de l’Estat espanyol, i d’organismes internacionals.

Història arxivística

La família Coll féu donació de l’arxiu familiar l’any 1996, moment en què ingressà a l’Arxiu Municipal de Roses i fou sotmès a diferents operacions de tractament tècnic arxivístic en els anys successius.

L’arxiu Coll recull una àmplia documentació patrimonial generada des del segle XIII. Cal destacar que l’enllaç matrimonial, a mitjan segle XIX, de Benet Coll Custou, de Roses, amb Verònica Caritg, de Lliurona, permeté la unió de dos grans patrimonis agrícoles i, conseqüentment, dels seus respectius arxius.