El Teatre de Roses va acollir la presentació del nou espai d’elBulliFoundation, que serà a la vegada museu, laboratori i centre de referència mundial de la gastronomia
Doble sessió, primer a la tarda destinada als empresaris i restauradors de Roses, i després al vespre, obert al públic en general. Ferran Adrià va tenir doble sessió per presentar al Teatre Municipal elBulliFoundation, el seu “somni, un projecte de tots, sostenible i amb impacte zero”, el qual, va explicar, es divideix en tres espais integrats a Cala Montjoi. El primer elBulli1846, els números equivalen a l’any de naixement del cuiner francès Auguste Escoffier i al nombre de plats que va crear El Bulli restaurant. Serà un museu on “s’exposarà tota la documentació de la nostra història com a restaurant, ja que no hem llançat res. La gent ja coneix el camp, fent un símil Adrià amb el club de futbol del qual és un apassionat, el F.C. Barcelona, “i ara podrà visitar els vestidors de El Bulli”.
El segon elBulliDNA, amb un equip creatiu amb la participació de mig centenar de persones, professionals no només de la gastronomia, sinó també d’altres disciplines, que exploraran i experimentaran, durant vuit mesos l’any, sobre “l’eficiència en la creativitat” utilitzant la cuina com a llenguatge.
Creativitat al servei de la societat “ja que durant un mes s’obrirà 20 dies al públic elBullirestaurant, 10 dies serà gratuït mitjançant un sorteig”, va dir afimar Adrià, per preguntar als assistents “coneixeu una manera millor, més democràtica per oferir la possibilitat de fer-ho?”. I els deu dies restants serviran per recaptar diners que aniran a la Fundació creada per ell i Juli Soler per finançar el projecte.
Aquestes dues parts de elBulliFoundation s’ubicaran en més de 4.000 metres quadrats, la meitat sota terra, a Cala Montjoi, “no s’entenc fer-ho en un altre lloc”, i el tercer pilar, que s’encarregarà de recollir tota la història de la gastronomia, hi serà a Barcelona.
El cuiner, durant cinc anys considerat el millor del món, va afirmar que “volem tenir el suport de tothom”, referint-se a totes les forces polítiques i, sobretot, als ecologistes de l’IAEDEN, que s’oposen a la construcció del projecte.
Un projecte que té un cost de 9 milions d’euros que posaran tant Ferran Adrià com el seu soci, Juli Soler, i les empreses que vulguin participar “que hi ha unes quantes que volen fer-ho”, i que durant els propers 30 anys “hem d’aconseguir 100 milions, perquè sinó el projecte no sobreviurà”.
Ferran va destacar que elBulliFoundation és un projecte privat que quan ell no hi sigui passarà a titularitat públic, “perquè es farà la seva donació a la Generalitat”.
L’arquitecte del projecte, Enric Ruiz Geli, va ser a la presentació per explicar que el projecte serà sostenible “perquè volem unir paisatge i arquitectura”, detallant la sèrie de mesures que s’aplicaran per a que l’impacte sigui zero, com “la plantació d’oliveres per tal de recuperar el paisatge mediterrani”, i utilitzar energies renovables destacant el projecte de millora energètica que incorporarà elBulliFoundation.
Llei especifica per construir elBulliFoundation al Parc Natural del Cap de Creus
El delegat a Girona de la Generalitat, Eudald Casadesús que el Govern farà una llei específica per a que elBulliFoundation sigui una realitat a Cala Montjoi, “que és l´únic lloc, si es fa, on té sentit fer-ho”. Una “llei específica que, segons Casadesús, “se sustenta en dos pilars, un que anirà acompanyada del projecte per presentar-ho conjuntament al Parlament per a la seva aprovació, i dos que quan ells no hi siguin al capdavant elBulliFoundation serà del país”.
La presentació la va tancar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, destacant que “la realitat d’aquest projecte representa oportunitat, esperança i, sobretot, futur per als joves de Roses”.
Una realitat que Ferran Adrià espera que sigui al 2016.