En aquesta xifra no s’inclouen els municipis de Figueres i Castelló d’Empúries que presten el servei amb mitjans propis
El Servei comarcal de recollida d’animals domèstics abandonats ha recollit més de 300 gossos durant l’any 2014, tot i no gestionar aquesta prestació als municipis de Figueres i de Castelló d’Empúries. Aquest servei es realitza a través de l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de Figueres. Peralada i Vilafant encapçalen la recollida comarcal amb més d’una vintena d’animals cadascun d’ells.
Des del Servei, que depèn de l’àrea de Medi Ambient del Consell, expliquen que “una eina útil per trobar ràpidament els propietaris dels gossos és la col·locació del xip o el tatuatge identificador, que resulta obligatori amb la Llei de protecció d’animals. Tanmateix, enguany, només 85 animals dels prop de 300 recollits ho portaven, el que ha permès que només 66 hagin retornat finalment amb els seus amos”.
Pel que fa a les adopcions dels gossos abandonats recollits als municipis de la comarca, exceptuant els casos ja esmentats de Figueres i de Castelló d’Empúries que disposen d’un servei propi, el 40% han sigut adoptats. Aquestes dades mostren una problemàtica, a criteri dels tècnics del Servei, ja que més de 60 gossos romanen aquest any a l’Associació Protectora sense ser adoptats.
“Cal tenir en compte, però, que en el recompte dels gossos recollits pel servei comarcal no hi figuren aquells que recullen altres associacions i entitats de la comarca, a banda dels dos municipis indicats. Així, si obtinguéssim totes les dades dels els animals recollits per les entitats dedicades a aquesta finalitat, la xifra dels 300 animals quedaria molt per sota de la realitat”, reconeixen des del Servei.
D’altra banda, cal recordar que tots els propietaris d’animals de Catalunya estan obligats a inscriure’l al cens municipal i al Registre d’animals de Catalunya. Pel què fa a aquest últim instrument, només 341 gossos dels pobles de l’Alt Empordà s’hi troben inscrits. Un dels municipis que ha aplicat l’obligatorietat d’inscripció al registre ha sigut Pont de Molins, el qual té 92 gossos al registre, gairebé la totalitat dels animals canins que resideixen al poble. No obstant, la majoria de propietaris d’animals de companyia no registren l’animal i una gran part dels municipis no tenen gairebé cap gos en el registre esmentat.
Des del Servei comarcal de recollida d’animals domèstics abandonats s’indica que “el primer pas que cal realitzar és instar als propietaris d’animals de companyia a identificar-los mitjançant XIP o tatuatge i registrar-los a l’ajuntament. A més, és necessari que s’esterilitzin tots els gossos i gats domèstics per tal d’evitar el gran nombre d’animals que acaben abandonats per manca de llar i alhora, promoure l’adopció d’animals enlloc de la compra”.