L’empaitada d’ànecs de Roses és una tradició que s’ha convertit en tot un espectacle mediàtic

Empaitada d'ànecs
Joves animalistes van haver de ser desatllojats de la carpa on portavan la seva protesta en contra de l'empaitada d'ànecs

Milers de persones que hi havia entre el passeig marítim i la platja de La Punta van veure l’empaitada d’ànecs de Roses, que es va celebrar enmig de manifestacions de protesta

Empaitada d'ànecs
Joves animalistes van haver de ser desatllojats de la carpa on portavan la seva protesta en contra de l’empaitada d’ànecs

La major assistència de periodistes de diferents mitjans de comunicació durant la Festa Major de Roses no es dóna durant l’acte d’entrega del Dracma, les Travessies de Natació o la diada castellera. No. Venen durant la celebració de la centenària tradició de l’empaitada d’ànecs. Els darrers anys, durant aquest acte que consisteix en llençar 50 ànecs al mar per ser agafats pels banyistes i rebre un premi a canvi, s’ha convertit en tot un espectacle mediàtic arran de les protestes que porten a terme diferents associacions animalistes i persones, que a nivell particular enguany “volem aturar l’empaitada d’ànecs i les festes amb maltractament animal, i per això hem llençat una petició a través de Change.org, i que en dos dies hem aconseguit 2.000 signatures” va dir la Magda Pujol, una de les impulsores d’aquesta campanya per demanar la supressió d’espectacles amb animals a Roses.

Joan Prats, membre de l’Associació D’amics i Tradicions de la Festa Major de Roses es va prendre aquesta nova protesta per part dels animalistes amb ironia a l’afirmar que “ells (referint-se als manifestants) també entren ja dintre de la tradició, com cada any es denuncien, i com cada any ho tenim tot en regla el jutge ens donarà la raó. Ja portem quinze anys així, i per això els animalistes també s’han convertit en una tradició de l’empaitada d’ànecs”, va assegurar Prats.

La manifestació de protesta tenia el permís corresponent per portar a terme el seu acte i tot es desenvolupava dins la ‘normalitat’ dels darrers anys fins que quatre joves, dos nois i dues noies, que es van ficar dins la carpa on netejaven els ànecs amb aigua escridassant als organitzadors, fins que van haver de se desallotjats i identificats pel Mossos d’Esquadra, ja que els intents de la presidenta de l’Associació Animalista Girona, Natàlia Ricart, perquè marxessin van resultar infructuosos.

Davant d’aquest nou acte de protesta dels animalistes l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan va afirmar que “aquesta és una activitat que està inclosa en el programa de la Festa de Roses que compleix tots els requisits i permisos i que, fins i tot, al mes de febrer va sortir una sentència favorable per poder fer l’activitat com l’estan desenvolupant ara, i mentre no es digui el contrari tindrà la llicència municipal”, tot i això, Mindan va ratificar la voluntat de l’Ajuntament de Roses, “davant que cada vegada està provocant més reaccions en contra, de saber que pensa el poble al respecte, i per tant s’ha plantejat la possibilitat de realitzar l’any que ve una consulta que serà vinculant”, és a dir, que es farà l’opció que decideixi la ciutadania.

Detractors i a favor de l’empaitada entre els grups de l’oposició de l’Ajuntament de Roses

Entre els milers de persones que hi havia a la platja de La Punta per veure l’empaitada d’ànecs estava el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Roses, Joan Plana, el qual va manifestar que “aquests tipus d’activitats amb animals no encaixen amb el model de ciutat moderna i puntera del segle XXI amb polítiques educadores i de transmissió de valors que a nosaltres ens agradaria”, tot i això, Plana està d’acord que “és una tradició centenària es propietat dels rosincs, i per tant, la millor manera per determinar si els rosincs volen continuar fent-la és a través d’una consulta, però una consulta amb urnes no telèfonica”.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, José Manuel Alvarez, que també era a la platja es va mostrar a favor que “l’empaitada continuï portant-se a terme, perquè és una tradició centenària, que cada cop ha anat millorant, es cuiden cada vegada millor als animals i perquè hi ha persones que tenen cura de que els ànecs no tinguin aquest patiment que diuen algunes persones que tenen”, i per tant, va afegir que “si es fa tot correctament i amb els permisos adients hauria de continuar”.

Es difon un vídeo per les xarxes socials d’una dona utilitzant un ànec com arma durant l’empaitada 

La que si va maltractar a un dels animals és aquesta senyora que va colpejar a un càmera de TV fent servir d’arma un ànec, vídeo difós en les xarxes socials. Unes imatges que després de veure-les et fa dubtar de qui és l’ànec.