Una veda biològica que, a diferència dels darrers anys no es fa de manera esglaonada, sinó que tots els port de Girona i part de Barcelona l’han de fer ara al febrer
Un total de 21 embarcacions d’arrossegament de Roses amb una tripulació total d’uns 90 pescadors estan aturats aquest mes de febrer a causa de la veda biològica.
Una veda que durant els quatre anys anteriors la Unió Europea donava l’opció als pescadors catalans a triar els ports i el mes en què volien fer-la. Així, es feia de manera esglaonada per tot el litoral català. Per exemple, ho feien primer alguns ports de Girona, després els de Barcelona i finalment, els de Tarragona, o bé, també a la inversa.
Però, ara, la competència en matèria de pesca ha passat al govern central, que ha disposat “que es faci la veda des d’aquest dilluns, 1 de febrer, i fins al 29 tots els ports des de Portbou fins a Cubelles, població propera a Vilanova i la Geltrú” ha afirmat el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad.
Una decisió presa des de Madrid que Abad considera del tot inapropiada, ja que “tot i que soc defensor de fer una veda, aquesta s’ha de fer comptant amb la viabilitat del sector”, per remarcar el també president la Federació de Confraries de Pescadors de Girona que, “així com anys anteriors teníem aquesta viabilitat econòmica, ja que se’n donava l’opció de fer els ports escalonats, mentre uns treballaven els altres es quedaven a port, i mai estava tot el sector aturat”.
Antoni Abad assegura que “no té sentit haver fet això, agafar tot aquest gran nombre de ports i fer-los aturar, no el trobem cap explicació”.
Una veda biològica inexplicable que afectarà a la comercialització i el preu del peix, ja que les peixateries hauran d’adquirir-lo fora de la demarcació de Girona. De tenir-lo a prop a comprar-lo lluny, per tant el seu preu es veurà afectat.
El patró major de Roses ha anunciat que aquesta veda no afectarà de manera especial a les tripulacions dels vaixells “perquè cobraran de l’atur, però si als armadors, ja que fa tres anys que no tenen cap compensació econòmica”.