Membres de Salvem l’Empordà van presentar ahir públicament el manifest “Salvem l’Empordà de purins”
Amb un acte simbòlic portat a terme davant del mural de la plaça de la Vila d’Ordis, a Figueres, que representa la plana empordanesa, membres dels col·lectius que formen part de la plataforma “Salvem l’Empordà de purins” van explicar la campanya que tenen prevista portar a terme per reclamar una moratòria de noves obertures i ampliacions de macro-granges porcines i aviram a l’Empordà.
I en el lateral del mural que hi ha a la plaça, on figura un pou, activistes de la plataforma van col·locat un rètol de “Aigua no potable” i van simular un vessament d’aigua podrida sortint del pou.
Aquesta plataforma es va crear el passat 4 de març en una reunió de veïns afectats i organitzats per projectes de macro-granges (Calabuig-Bàscara, Salvem la Pellingarda de Palau de Santa Eulàlia, Prou contaminació a l’Empordà de Pontós) i la IAEDEN- Salvem l’Empordà. Col·lectius units arran la preocupació per a la contaminació dels aqüífers causada en bona part per nitrats procedents d’abocaments incontrolats de purins. Per això, fan una crida a tota la població empordanesa, a les associacions cíviques i als ajuntaments, d’adherir-se al manifest que reclama a la Generalitat una moratòria de noves macro-granges i d’ampliacions de granges fins que millori la seva gestió dels residus de la indústria ramadera i que tornem a tenir l’aigua neta i saludable a tots els municipis de la comarca.
En les darreres setmanes la plataforma ja va repartir unes 3.000 fulletons amb aquesta informació en els 23 municipis de la comarca on els hi consten tramitacions obertes per a nous projectes i ampliacions de granges.
I a partir d’ahir el manifest ja es difon per a les xarxes socials, en paper i també a través de la plataforma virtual change.org. Paral·lelament a la recollida de signatures, “farem arribar a tots els ajuntaments altempordanesos una proposta de moció”, han assenyalat des de la plataforma, que tindrà les mateixes demandes que el manifest, a l’espera que els consistoris se sumin a la demanda per a una moratòria que ajudaria a evitar casos d’autoritzar noves granges als seus municipis, sobretot en aquells on els ajuntaments no tenen cap argument jurídic per negar la llicència si la normativa urbanística municipal ho permet.
Aquest és el cas a Palau de Santa Eulàlia, on l’ajuntament s’oposa a un projecte d’una nova macro-granja porcina però no ha estat a temps de modificar el planejament urbanístic. “La moratòria que demanem a la Generalitat ha de ser vigent mentre les administracions competents puguin estudiar la capacitat real de càrrega que té la comarca referent al nombre de caps de bestiar i del volum de dejeccions ramaderes i es solucioni la contaminació dels aqüífers” han comunicat els ecologistes.
A mateix, membres de la plataforma sol·licitaran reunions amb representants comarcals de partits polítics per presentar les nostres demandes i també amb les comissions parlamentàries competents.
La plataforma “Salvem l’Empordà de purins” fa una crida per a qui estgui interessat i preocupat pel tema, que assisteixi a la propera assemblea de la plataforma que es farà el 6 de maig al local social de Cabanes, un altre municipi en la zona vulnerable d’aqüífers contaminats i que té projectes de noves granges en tràmit.
Manifest Salvem l’Empordà de purins
L’aigua és un bé escàs, de primera necessitat, que cal conservar i protegir pel bé de la salut dels ecosistemes i de la salut humana.
A l’Alt Empordà tenim una càrrega ramadera del sector porcí molt important que genera una gran quantitat de residus en forma de purins. La utilització en excés d’aquests purins com a adob genera infiltracions al subsòl que provoquen problemes de contaminació greu per nitrats a les reserves d’aigua. Cal que la Generalitat de Catalunya gestioni i planifiqui millor aquest sector pel bé de tots plegats.
Segons fons del Departament d’Agricultura, en data de l’1 de gener de 2015 hi havia 375.000 porcs (d’engreix, truges, garrins) censats a l’Alt Empordà, i som 140.000 habitants. Actualment hi ha tramitacions de noves granges en 23 municipis de l’Alt Empordà amb més de 78.000 caps de porcí. A més hi ha altres tramitacions de macro-granges d’aviram que també generen una forta càrrega nitrogenada.
A la vegada tenim la meitat dels municipis altempordanesos (34 de 68) dins la zona vulnerable 1 que cataloga els aqüífers contaminats per nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.
Davant aquesta situació la PLATAFORMA SALVEM L’EMPORDÀ DE PURINS demana que la Generalitat de Catalunya reguli de manera coherent el sector per aconseguir una bona qualitat de l’aigua, com a recurs molt valuós d’interès públic, que estudii la capacitat de càrrega de la comarca i que elabori una planificació d’acord amb el màxim de porcs assumible i compatible amb la no-contaminació dels aqüífers. Aquesta regulació també ha de beneficiar el sector primari que cada vegada més es troba treballant a sou de grans grups industrials multinacionals.
Per tot això, les persones i entitats que subscrivim aquest manifest exigim a la Consellera Meritxell Serret i Aleu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya:
- Que es faci un control estricte de la repartició de les dejeccions en els camp
- Que s’aposti i s’inverteixi en noves tecnologies que permetin un modern tractament dels residus ramaders
- I sobretot, UNA MORATÒRIA immediata de noves obertures i ampliacions de granges fins que el problema acumulat durant molts anys de mala gestió i negligència de la Generalitat no estigui resol
A l’Empordà, abril de 2016