El cementiri va ser ahir el recinte més visitat de Roses per la festivitat de Tots Sants

Dia de Tots Sants
L'1 de novembre és un dia per honorar als avantpassats anant al cementiri

Seguint la tradició cristiana, molts de rosincs i rosinques van honorar ahir, 1 de novembre, als seus avantpassats anant al cementiri

Dia de Tots Sants
L’1 de novembre és un dia per honorar als avantpassats anant al cementiri

Una de les festes amb més tradició durant la tardor és la Festivitat de Tots Sants. Una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre. Un dia, aquest 1 de novembre, de recordar els difunts en que es costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors, esdevenint una tradició de caire familiar i íntim.

I el cementiri municipal de Roses, inclòs a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, va ser ahir el recinte de la Vila més visitat per part de la ciutadania per tal de retre homenatge als seus éssers estimats. Un recinte sacramental que compta al voltant de 3.000 nínxols, 16 columbaris i 12 panteons. I que pe Tots Sants presentava un aspecte immillorable després que els membres de la Brigada Municipal condicionessin dies abans el terra de sauló, anivellessin els diferents carrers de la necròpolis, donessin una mà de pintura allà on feia falta, i tinguessin cura de la jardineria per tal que llueixi com cal en un dia tan assenyalat com el d’ahir.

Però, la festivitat de Tots Sants, a més de ser un dia de record per als que ja no hi són, també és, gastronòmicament parlant, una festivitat en el que també és tradició celebrar la castanyada, que originàriament es feia amb una trobada familiar per tal de menjar castanyes torrades i moniatos, productes típics de la tardor, sense oblidar els típics panellets, pastissets elaborats de varies maneres i de molts gustos, com ara de coco, de xocolata, d’ametlla, de cafè o de pinyons, entre d’altres.