Les empreses que s’acullin a la convocatòria, que divendres va publicar el DOG, poden obtenir fins al 35% de subvenció de la seva inversió
Ja s’ha obert una nova convocatòria d’ajuts Leader. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar divendres passat l’ordre de la convocatòria d’ajuts Leader 2012. Aquests ajuts estan adreçats a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries i turístiques i a les microempreses en general i permeten obtenir fins a un 35% de subvenció a fons perdut per a inversions per a la creació, millora o ampliació de negocis.
Pel que fa a l’àmbit del territori que gestiona ADRI-NOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya) s’hi poden acollir empreses de 51 municipis, dels quals 21 són de la Garrotxa, quatre del Collsacabra, un del Pla de l’Estany i 25 de l’Alt Empordà. A la nostra comarca els municipis afavorits per aquesta iniciativa són:
- Agullana,
- Albanyà,
- Biure,
- Boadella i les Escaules,
- Cabanelles,
- Cantallops,
- Capmany,
- Cistella,
- Darnius,
- Espolla,
- Garriguella,
- la Vajol,
- Lladó,
- Maçanet de Cabrenys,
- Masarac,
- Mollet de Peralada,
- Palau-saverdera,
- Pau,
- Rabós,
- Sant Climent Sescebes,
- Sant Llorenç de la Muga,
- Terrades,
- Vilajuïga,
- Vilamaniscle
- Vilanant.
Amb la publicació de la convocatòria s’obre un termini de 45 dies perquè les empreses puguin presentar el seu projecte. Les persones interessades en conèixer més detalls d’aquesta convocatòria poden posar-se en contacte amb l’equip tècnic d’ADRI-NOC a Figueres, establert a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
A l’anterior convocatòria d’ajuts LEADER -la tercera edició, corresponent a l’anualitat 2011- les inversions realitzades per les empreses beneficiàries van suposar una inversió de prop de quatre milions i mig d’euros al territori i una aportació de més d’1.500.000 d’euros en forma de subvencions a fons perdut. Totes aquestes empreses amb l’assessorament d’ADRI-NOC, estan realitzant un procés d’implementació de plans de millora integrals de les seves organitzacions mitjançant l’aplicació de bones pràctiques empresarials en l’àmbit econòmic, ambiental i social.
Aquest procés, es fonamenta en l’estratègia d’ADRI-NOC de procurar que els recursos públics derivats d’aquest programa no suposin únicament un guany individual per al beneficiari sinó que reverteixin de forma directa en el territori. Per exemple, fomentant la compra de productes i matèries primeres del territori, definint processos de planificació i gestió pressupostària, fomentant la innovació en processos i productes, identificant els impactes ambientals de l’activitat i aplicant mesures d’estalvi energètic i d’aigua, fomentant la implicació de les empreses en el teixit associatiu del territori o facilitant la formació continuada als treballadors i treballadores de les empreses.