Setanta infants i joves gaudeixen de les activitats d’estiu del projecte socioeducatiu Ksameu

Projecte socioeducatiu Ksameu
Les activitats d’estiu d'aquest projecte socioeducatiu es van iniciar ahir dimecres, 1 de juliol

Les activitats d’estiu d’aquest projecte socioeducatiu es van iniciar ahir dimecres, 1 de juliol

La Fundació Escola Sant Vicenç de Paül de Figueres ha portat a terme tot un seguit d’accions durant l’estat d’alarma i confinament generalitzat, acompanyant els joves alguns d’ells  procedents de famílies en situació de vulnerabilitat. La crisi econòmica, derivada de la sanitària, ha agreujat la situació de les famílies que s’han vist amb problemes econòmics però també amb dificultats a l’hora de fer gestions administratives o facilitar l’estudi telemàtic i que alhora han patit una situació emocional complicada.

Els educadors de la fundació, que treballen  en  els   projectes socioeducatius Ksameu per a secundària, i Atrapa-somnis per a primària, van organitzar un dispositiu de seguiment de totes les famílies usuàries del servei posant-se en contacte amb tots els joves i les seves famílies, per interessar-se en el seu estat i conèixer com estaven vivint el confinament. En aquest primer contacte van poder veure les necessitats de cada família i atendre-la d’una manera directa i personalitzada.

Les necessitats van anar canviant al llarg de tot el confinament amb un element primordial i constant; es dificultats per gestionar emocionalment la situació. Altrament, moltes famílies no compten amb dispositius o accés a internet, de manera que els educadors els van ajudar en la gestió de documents o fins i tot en la intermediació amb les administracions per agilitzar els tràmits. Han ajudat, per exemple, a tramitar la documentació de la renda garantida o la inscripció  escolar .

Els joves usuaris del projecte Ksameu, alumnes de primària, secundària i cicles formatius, són el centre de l’acció socioeducativa de l’entitat. Durant els mesos de confinament, els professionals de Ksameu els van fer suport a les tasques de l’escola o l’institut a través de WhatsApp o videotrucades; cada educador ajudava als seus joves diàriament amb els deures. També se’ls van proporcionar un seguit de recursos i propostes engrescadores perquè no perdessin el referent de confiança que troben a l’entitat.

Per fer front a les mancances tecnològiques, la Fundació  Sant Vicenç de Paül va fer ús dels seus recursos materials perquè tots els joves es poguessin connectar telemàticament amb el centre educatiu. “Tots els dispositius, portàtils i sobretaula de la fundació han anat a parar, en forma de préstec, a les famílies usuàries” explica una de les educadores de Ksameu. 62 portàtils i ordinadors han fet servei als joves durant els darrers mesos de confinament.

Un cop s’ha reiniciat l’activitat presencial al centre, les famílies han pogut fer inscripcions presencials a les activitats d’estiu, amb cita prèvia.

Activitats d’estiu

Durant els darrers mesos, l’equip humà de la fundació ha treballat en les activitats d’estiu adequant i optimitzant el nombre d’espais de la seu situada a la plaça Sant Vicenç de Paül de Figueres i habilitant-ne de nous, com els que hi ha situats al barri de l’Eixample. Aquesta reorganització permet oferir un bon nombre de places mantenint la normativa sanitària.

Les activitats d’estiu, que han començat aquest dimecres 1 de juliol, acullen  cinquanta cinc   noies i nois  de cinquè de primària a quart d’ESO i quinze joves que faran el curs de premonitors. D’una manera més distesa, seguiran donant suport a l’aprenentatge de capacitats bàsiques a través del joc i faran activitats pensades per fer amb distància social. Malgrat la situació actual, han programat sortides a la platja i fins i  unes  colònies la primera setmana d’agost.

Al arribar a Ksameu, els usuaris han trobat senyalitzat tot l’edifici amb l’aforament de cada espai, d’on s’han retirat elements sobrers. Cada zona disposa del seu propi material de neteja i desinfecció  i tots els educadors han fet un curs per aprendre els protocols que han de seguir a les múltiples activitats programades.

La fundació disposa d’unes mascaretes pròpies per als joves que cada dia s’esterilitzaran. . A nivell organitzatiu han fet grups reduïts de convivència de 5 joves per l’estudi i de 10 durant les activitats de lleure. També es duen a terme mesures ja habituals com les entrades diferenciades i esglaonades on es prendrà la temperatura i s’evitarà l’entrada si es detecta cap possible símptoma. En cas de trobar una persona sospitosa de tenir COVID-19, s’han habilitat dos espais d’estada que permetran minimitzar riscos i seguir els protocols sanitaris.

Amb les inscripcions a les activitats d’estiu també s’han gestionat les beques per la pròpia activitat i pel menjador. Per complir el distanciament durant l’hora de dinar, les famílies usuàries en situació de vulnerabilitat però que tinguin facilitat i bons hàbits alimentaris, se’ls  farà entrega de vals de compra per productes frescos per acords establerts en botigues de Figueres. Les activitats es realitzen amb ajuda del programa Caixaproinfància i alguns joves podran assistir a les activitats gràcies a les beques de Serveis Socials de l’Ajuntament de Figueres i amb les aportacions de la pròpia fundació.

La Fundació Sant Vicenç de Paül també ha gestionat l’atorgament de sis places becades a les colònies esportives de Rosa dels Vents.

El projecte Ksameu

Ksameu és una proposta socioeducativa per a infants, adolescents i joves que es desenvolupa a la ciutat de Figueres, i té com a objectius prioritaris acollir i acompanyar infants, adolescents i joves en el seu propi itinerari personal, posant esforç de manera especial en l’educació de la responsabilitat i el compromís a través d’una metodologia de contracte, fonamentada en l’intercanvi de drets i deures, per potenciar persones preparades per formar part d’una ciutadania activa.

El projecte consta de diferents accions: Atura’t, Garantia Juvenil, KSAMEU Centre Obert per adolescents i joves i ATRAPA-SOMNIS, per nens i nenes de primària.