Vuit dones i una nena han sigut víctimes mortals de la violència de gènere en el que portem d’any
La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra ha instruït fins a l’octubre un total de 10.567 denúncies en l’àmbit de la violència de gènere, una xifra que és inferior a la de l’any passat (un 4,8% menys) fins les mateixes dates. Enguany s’han denunciat 10.717 fets delictius recollits en aquestes 10.567 denúncies, diferència que s’explica perquè en una denúncia es pot recollir més d’un fet delictiu.
La pandèmia i l’aplicació de mesures restrictives del moviment com el confinament domiciliari i la limitació en els desplaçaments han incidit en la capacitat de denunciar de les dones que pateixen situacions de violència de gènere. Així, les dades mostren que durant el confinament domiciliari dels mesos de març i abril, el nombre de denúncies va patir un descens del 34,15%. Amb el
desconfinament progressiu, el nombre de denúncies va augmentar retallant aquesta variació interanual fins a un 1,5% menys de denúncies respecte al mateix període de l’any anterior. Finalment, quan va arribar la ‘nova normalitat’ i especialment durant els mesos d’estiu les denúncies es van incrementar mostrant augments del 2,54% el mes de juny, de l’1,97% el juliol i un increment del 6,41% el mes d’agost respecte els mateixos mesos de 2019.
Pel que fa a les trucades rebudes al Telèfon d’emergències 112 de Catalunya en relació a aquests fets, l’acumulat fins a novembre de 2020 és de 59.103 trucades per violència de gènere, per sota de les 68.360 rebudes en el mateix període de 2019.
La comparativa durant els mesos de confinament domiciliari per la pandèmia mostra un descens acusat en les consultes a partir del mes de març —3.988 trucades al març de 2020, contra les 6.840 trucades al març de 2019 (un descens del 41,6%); que continuen sent inferiors a l’abril 4.733 al 2020, contra les 6.377 a l’abril de 2019 (descens del 25,7%). El mes de maig 2020, el telèfon 112 va rebre 5.598 trucades 6.519 trucades el 2019 (descens del 14,1%), i 6.199 el mes de juny 6.894 trucades el 2019 (descens del 10,08%), mes a finals del qual es va iniciar la represa.
Aquest descens es produeix en un període de confinament domiciliari, on les persones que estan sotmeses a un vincle on hi ha connotacions de conflictivitat han vist limitades les possibilitats de poder accedir als telèfons d’emergències.
Tornant a les dades de denúncies instruïdes per mossos d’esquadra, en l’àmbit de la violència de gènere es poden donar diferents tipus de violències: física, psicològica, sexual i econòmica. Fins a data d’avui, la violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant) representa un 51,2%, la violència física (lesions lleus i greus i temptatives d’homicidi) un 41,8%, la ciberviolència (la vinculada amb les noves tecnologies i les xarxes socials) un 3,8 % i la sexual un 3,2%.
En el que portem d’any, vuit dones i una nena han mort per violència de gènere, quan l’any passat en el mateix període havien mort set dones, La franja d’edat amb més casos és la de 35 a 48 anys.
Set de les vuit dones convivien amb l’homicida i sis d’elles mantenien relació sentimental amb ell. Una dona ja havia interposat denúncia prèvia i cap d’elles tenia vigent una mesura judicial de protecció. Sis de les dones mortes tenien nou fills/es que han quedat orfes, cinc eren menors d’edat.
Quant als agressors, sis dels autors van ser detinguts i en dos dels casos l’autor es va suïcidar.
El 94% de les víctimes són dones majors d’edat
Del total de les víctimes ateses, el 94% són dones majors d’edat (9.760), el 4,3% són menors (441) i l’1,7% són del col·lectiu de persones més grans de 65 anys (175). Qualsevol víctima de violència de gènere pot sol·licitar una ordre de protecció en dependències policials en el marc d’una denúncia. En el que portem d’any s’han sol·licitat 7.610 ordres de protecció, xifra que suposa un 3,3% inferior respecte l’any passat.
Al cos de Mossos d’Esquadra hi ha els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) que són els grups especialitzats en l’atenció i seguiment de les víctimes de violència masclista, domèstica i altres víctimes vulnerables. Per a la policia catalana és una prioritat la lluita contra la violència masclista i per això es treballa des de la prevenció per reduir fets relacionats amb aquest àmbit, informar les víctimes perquè denunciïn i protegir-les en situacions de risc.
A data 31 d’octubre, els Grups d’Atenció a la Víctima han realitzat seguiment de 17.695 expedients, dels quals 12.201 són víctimes amb mesura judicial de protecció en vigor. Dins d’aquest grup hi ha víctimes de violències de gènere, domèstica, d’abusos o agressions sexuals, mutilació genital femenina, matrimonis forçats, etc.
Concretament, pel que fa a les víctimes de violència de gènere els GAV realitzen 11.036 seguiments, dels quals 8.270 són a víctimes que tenen una mesura judicial de protecció en vigor. Aquestes xifres suposen un 3,7% d’increment respecte l’any anterior.
S’ha detingut 4.282 homes per violència de gènere
En el que va d’any, els Mossos d’Esquadra han detingut 4.282 homes relacionats amb agressions masclistes, 256 menys que l’any passat. Així mateix, 19 de les persones detingudes són menors d’edat, mateixa xifra que el 2019.
La franja d’edat amb més detinguts se situa entre els 31 i els 40 anys mentre que l’edat que aglutina una major incidència és la de 40 anys, la qual coincideix amb l’edat de la víctima que més denuncia o ha estat atesa per violència de gènere.
L’àmbit de la prevenció entre els joves com a punt de partida
La prevenció de la violència de gènere ha de començar per tenir garanties d’èxit per identificar constantment els problemes, inquietuds i necessitats que afecten els col·lectius més vulnerables. Amb aquesta premissa, des de l’any 2009 els Grups d’Atenció a la Víctima i les Oficines de Relacions amb la Comunitat han posat en marxa unes xerrades adreçades als joves de 12 a 21 anys amb l’objectiu d’ensenyar-los a detectar comportaments masclistes en les relacions de parella que poden esdevenir en un futur situacions relacionades amb violència de gènere.
Aquest 2020 s’han engegat dues noves acciones preventives adreçades a joves: un taller de prevenció de violències sexuals i un taller sobre les ciberviolències. El primer introdueix els joves en el fenomen de la violència sexual per donar-los eines per identificar creences i actituds que ells i elles poden arribar a justificar o normalitzar però que es tracta de violència sexual.
El taller de prevenció de ciberviolències va adreçat a adolescents de 13 a 16 anys sobre l’ús segur de les xarxes socials on aprenen a identificar les diferents modalitats delictives com són el sèxting, la sextorsió o el ciberassetjament entre d’altres, i els ajuden a prendre consciència i els encoratja per demanar ajuda en situacions de perill.
L’any 2020 els Mossos d’Esquadra han realitzat 279 presentacions/col·loquis en l’àmbit de la violència de gènere amb un total de 8.064 assistents que tenen entre 12 i 21 anys.