El mes passat ha estat el gener més fred des de 2009

Al gener va haver-hi dues onades de fre, la primera, de curta durada, es va estendre entre els dies 5 i 8, i la segona, d’excepcional intensitat, es va observar entre els dies 11 i 18 després de retirar-se la borrasca Filomena

La seva excepcionalitat resideix en l’extrem contrast tèrmic viscut, com testifiquen els nombrosos rècords tant per baixes com per altes temperatures, després de la primera quinzena de gener més freda des de 1985 seguida d’una segona quinzena càlida

Ha estat el vuitè mes de gener més humit d’aquest segle Va haver-hi freqüents episodis de precipitacions intenses, com l’associat a la borrasca Filomena que va deixar una nevada històrica els dies 8 i 9 en acumular fins a 50 cm de neu a Madrid capital, o els corresponents al pas de les borrasques Gaetan, Hortense i Ignacio.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), acaba de publicar el balanç climàtic mensual corresponent al gener passat, indicant que ha estat un mes humit i fred. Concretament, ha estat designat el quart gener més fred i el vuitè més humit del segle XXI. La seva excepcionalitat resideix en l’extrem contrast tèrmic viscut, del qual donen fe els nombrosos rècords batuts tant per baixes com per altes temperatures, després de la primera quinzena de gener més freda des de 1985 seguida d’una segona quinzena càlida.

També destaca el fet que va haver-hi freqüents episodis de precipitacions intenses. A l’episodi associat a la borrasca Filomena, que va deixar una nevada històrica els dies 8 i 9 en acumular fins a 50 cm de neu a Madrid capital, s’uneixen els corresponents al pas de les borrasques Gaetan, Hortense i Ignacio.

La temperatura mitjana a l’Espanya peninsular ha estat de 5,1 °C, 0,6 °C per sota de la mitjana d’aquest mes (període de referència: 1981-2010). A més de ser el quart gener més fred del segle XXI, per darrere dels mesos de gener de 2006, 2005 i 2009, també ha estat el setzè més fred des del començament de la sèrie en 1961. Les temperatures màximes diàries es van situar en mitjana 0,9 °C per sota de les normals, mentre que les mínimes van quedar 0,3 °C per sota de les normals, resultant una oscil·lació tèrmica diària 0,6 °C inferior a la normal del mes.

En gran part de l’Espanya peninsular les anomalies tèrmiques es van situar entre -1 °C i -2 °C, arribant a aconseguir-se anomalies pròximes a -3 °C en zones del sud-est de la Comunitat de Madrid, centre de Castella-la Manxa i sud d’Aragó. Però si en alguna cosa ha destacat el mes passat ha estat en el seu marcat i històric contrast tèrmic. Una primera quinzena extremadament freda, la primera quinzena de gener més freda des de 1985, va donar pas a una segona amb valors molt per sobre de  els habituals per a l’època de l’any, i en tots dos casos amb nombrosos rècords batuts tant per baixes com per altes temperatures.

Contrast tèrmic històric

Amb les dades actualment disponibles, es pot considerar que al gener va haver-hi dues onades de fred. La primera, de curta durada, es va estendre entre els dies 5 i 8. La segona, d’excepcional intensitat, es va observar entre els dies 11 i 18, i va començar després de retirar-se la borrasca Filomena, que va donar lloc a temperatures excepcionalment baixes, que van aconseguir valors per sota de -20 °C en algunes zones. Associades a aquest episodi tenim les temperatures més baixes del mes, registrades en la matinada del dia 12, entre les quals destaquen, entre estacions principals, els -25,2 °C registrats a Molina de Aragón, els -21,0 °C de Terol, els -14,1 °C d’Albacete/basi aèria i els -13,7 °C observats a Torrejón de Ardoz.

Gener ha estat humit quant a precipitacions, amb una precipitació mitjana sobre l’Espanya peninsular de 74 mm, un 19% per sobre del valor normal del mes (període de referència: 1981-2010). S’ha tractat del vint-i-tresè mes de gener més humit des del començament de la sèrie en 1961 i del vuitè més humit d’aquest segle.

La precipitació acumulada durant gener va superar el valor normal en més d’un 50% en àmplies zones de Madrid, Castella-la Manxa, Andalusia oriental, Aragó i La Rioja, així com en punts del Cantàbric, aquest de Castella i Lleó, interior de Catalunya i comunitats de València i Múrcia, arribant a duplicar-se el valor normal en alguns llocs d’aquestes regions. En canvi, va quedar per sota del 50% del valor normal en la meitat aquest de Catalunya, en el centre de Castella i Lleó i en zones de l’oest d’Extremadura i d’Andalusia, no arribant a aconseguir el 25% en alguns punts.

El gener passat van ser freqüents els episodis de precipitacions intenses, destacant l’episodi dels dies 6-10, en el qual la borrasca Filomena va donar lloc a precipitacions intenses en el sud, centre i est de la península i en els arxipèlags balear i canari, sent el més destacat la gran nevada ocorreguda a l’interior peninsular els dies 8 i 9, que pot ser qualificada com a històrica en acumular-se  fins a 50 cm de neu a Madrid capital i en altres zones del centre i est de la península. També va destacar l’episodi dels dies 19-26, en el qual el pas de successius fronts associats a les borrasques Gaetan, Hortense i Ignacio va deixar precipitacions abundants en l’oest de la península i en sistemes muntanyencs de l’interior.

En relació a efemèrides, l’estació principal de Toledo es va registrar el dia 8 una precipitació de 37 mm en forma de neu, constituint aquest valor un nou rècord en la sèrie de precipitació màxima diària de gener d’aquesta estació, amb dades des de 1983.