L’Alt i el Baix Empordà s’uneixen per divulgar l’Empordà com a territori pesquer
Aquest dijous es va presentar el projecte “Terra de Pesca” a bord de l’Atlàntida III, de la companyia Mare Nostrum, que va sortir del port de l’Escala a les 10 h en direcció a les Illes Medes. Aquesta iniciativa vol fer visible la identitat pesquera de la Costa Brava i el patrimoni material i immaterial que el representa.
“Empordà, Terra de Pesca” és impulsada pels Consells de l’Alt i el Baix Empordà amb l’objectiu de fer visible la identitat pesquera de la Costa Brava i el patrimoni material i immaterial que el representa. El projecte ha fet una diagnosi que s’ha conceptualitzat en un material de difusió tant digital com analògic que es distribuirà en ambdues comarques. Aquest suport s’ha editat en quatre idiomes i té dues versions, una per a cada comarca.
L’objectiu del projecte és contribuir a restablir els lligams entre la pesca i l’Empordà tot creant consciència de les possibilitats que aquesta relació té per al desenvolupament de noves propostes de descoberta de l’Empordà.
Ambdós consellers comarcals de turisme van posar èmfasi en el treball conjunt de les dues administracions comarcals que culmina en accions com la que es va presentar en l’acte.
Agustí Badosa, de l’Alt Empordà va explicar que ambdós ens comarcals treballen per “crear recursos tant en el sector turístic com el del pesquer per ajudar en períodes de desestacionalització”. Per la seva part, el seu homòleg al Baix Empordà, Xavier Dilmé, va afegir que “els dos consells comarcals estem compromesos en tirar endavant la marca Empordà, volem posar en valor els fets que són importants pel territori i “Empordà Terra de Pesca” n’és un exemple”.
En la presentació també hi van participar la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, i el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, així com Elisabet Sànchez, Directora dels Serveis Territorials DARP Girona; Quim Xifra com a Cap de servei dels Serveis Territorials DARP Girona i Pere Estradera com a President de GALP, a més d’alcaldes i alcaldesses de les poblacions costaneres de l’Empordà.
“Empordà, Terra de Pesca” se suma a tota una cartera de recursos turístics conjunts com l’Empordà Medieval, el mapa de l’Empordà o el projecte de productes de qualitat de l’Empordà, a banda d’activitats conjuntes com per exemple les visites guiades als espais naturals.
Treball previ
Des de finals de 2018, els Consells de l’Alt i del Baix Empordà participen d’un grup de treball amb el Consell Comarcal de la Selva i la Fundació Promediterrània – Museu de la Pesca de Palamós amb l’objectiu d’investigar quines activitats econòmiques basades en el patrimoni de la pesca -tant material com immaterial- representen la cultura pesquera del territori i poden esdevenir un actiu econòmic en temporada baixa. Aquestes activitats poden suposar un complement als ingressos del sector de la pesca en moments de menor treball.
Així doncs en els llibrets que s’han editat identifiquen punts d’interès que, basats en el patrimoni, poden esdevenir una base d’activitat econòmica en moments de veda o de baixa demanda i que alhora puguin crear una identitat de territori pesquer a la Costa Brava i ajudin a divulgar els recursos culturals que construeixen aquesta identitat.
Empordà, Terra de Pesca
Donat l’alt el volum de punts d’interès que destaquen en l’àmbit pesquer, cada comarca distribuirà el seu llibret que es complementa amb l’homòleg de l’altra comarca.
“Empordà, Terra de Pesca” s’ofereix com a base des de la qual es poden desplegar noves ofertes de serveis, promoure la descoberta d’espais que no formen part de les rutes més freqüentades de visita o possibilitar l’articulació amb altres iniciatives com per exemple esdeveniments gastronòmics.
En definitiva és una proposta oberta de punts d’interès que permet al visitant descobrir ambdues comarques i tots els recursos turístics vinculats.