Ex-alcohòlic, ex-drogoaddicte i amb dos màster en drogodependències i de psicologia clínica de trastorns mentals, Àlex Florensa va impartir una xerrada a l’institut Cap Norfeu de Roses sobre l’addicció
A l’institut Cap Norfeu de Roses, a banda d’impartir els coneixements de les diferents matèries de les que es composa la formació reglada (matemàtiques, idiomes, literatura…), “considerem molt important, ja que l’Institut té una responsabilitat molt gran, transmetre i formar als joves en valors tractant temàtiques com ara la sostenibilitat, les violències de gènere o la problemàtica que estem tractant ara, com són les addicions”, ha explicat el director del Cap Norfeu, Agustí Brunyol.
I per parlar de les addiccions, el passat divendres, Àlex Florensa, va passar per Roses, per tal d’oferir unes xerrades als alumnes de primer de batxillerat de l’institut Cap Norfeu. Una xerrada que va estar emmarcada dins el seu projecte “Transeines”, que té com a objectiu “que la malaltia de l’addicció arribi a tota Catalunya, a peu, per explicar que l’addicció és una malaltia, un trastorn mental i que hi ha eines suficients per poder sortir-se’n, i ho faig com ho vaig aconseguir jo perquè serveixi d’exemple”.
I és que Florensa és un exemple a l’hora de parlar d’addiccions, perquè “vaig començar a consumir drogues als 15 anys, quan vaig començar amb l’alcohol, perquè l’alcohol també es una droga, amb els porros vaig començar als 17 anys i la cocaïna als 18 anys, quan feia el servei militar”.
Després d’estar gairebé 20 anys enganxant a les drogues, “el meu tòxic estrella és l’alcohol, tot i que ho he provat quasi tot”, quan va complir 34 va decidir que ja n’hi havia prou i “me’n vaig posar en rehabilitació, que va acabar als 38 anys. M’he passat molts anys destrossant-me la meva vida i la vida dels que m’envolten”, va explicar l’Àlex Florensa.
Ara fa 10 anys, després de treure’s el màster en drogodependències, especialitzat en addicions i el màster de psicologia clínica de trastorns mentals, a més del títol d’entrenador personal i guia de muntanya, Florensa va decidir ajudar als demés, sobretot als joves, a prevenir les addiccions tant a l’alcohol com a qualsevol substància estupefaent. I emmarcat dins Transeinescat ho fa des de fa tres anys, on els dos primers ho va fer acompanyat de pacients del seu centre, i que en enguany realitza en solitari a causa de la pandèmia.
Aquestes xerrades que imparteix les fa després d’arribar a cada població a peu “perquè l’esport és una eina preventiva brutal i amb aquest projecte de ‘Transeines’, caminant és una manera de fer esport”.
Doncs Àlex Florensa va començar a caminar el passat 17 d’abril i la seva previsió és, després de recórrer uns 1.200 quilòmetres pels pobles de Catalunya, finalitzar el seu recorregut i les seves xerrades, fins una pròxima vegada, el 5 de juny, per continuar oferint des de l’Associació Eines que presideix, ubicada a Sant Cugat del Vallés, l’atenció i assessorament personalitzat a qualsevol tipus d’addicció o dependència a l’alcohol, cocaïna, heroïna, pastilles, haixix o tabac.
Xerrada que va comptar amb el suport de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Roses
Agustí Brunyol va indicar que aquesta xerrada“es va poder fer gràcies al suport de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament”, per remarcar que “els canals de comunicació que hi entre les Àrees d’Esport, Cultura, la mateixa de Benestar Social i la d’Educació és un avantatge per als instituts alhora de tirar endavant iniciatives”.