L’Hospital de Figueres incorpora el làser Thulium superpolsat per tractar diferents dolències urològiques

Hospital de Figueres
Intervenció practicada amb aquesta tècnica làser, en aquesta ocasió per tractar la litiasi renal, a l'Hospital de Figueres

Fins ara, als pacients amb càlculs a les vies urinàries se’ls havia de derivar a un centre sanitari de referència en ser més complexos

El Servei d’Urologia de l’Hospital de Figueres ha incorporat recentment el sistema de làser Thulium superpolsat d’última generació que permet diferents aplicacions urològiques: a més de les operacions d’hiperplàsia benigna de pròstata també tracta les litiasis renals, és a dir, les pedres a les vies urinàries. Aquesta tecnologia representa un pas més respecte a la tècnica quirúrgica de vaporització amb làser Thulium que el servei va incorporar el 2019. L’Hospital de Figueres és el tercer de tot Catalunya en disposar d’aquest làser que pot tractar alhora la hiperplàsia benigna de pròstata i les litiasis urinàries.

Fins ara, cada any es derivaven a un centre sanitari de referència una trentena de pacients amb aquestes patologies perquè no se’ls podia tractar a l’hospital altempordanès. Ara es preveu que aquest xifra disminueixi a menys de la meitat i que només sigui necessària la derivació en els casos més complexos. Així, el Servei d’Urologia calcula que, amb aquesta nova tècnica, l’Hospital de Figueres podrà tractar un centenar de pacients cada any, amb hiperplàsia benigna de pròstata i/o càlculs urinaris.

La incorporació d’aquesta nova tecnologia, mínimament invasiva, redueix significativament el temps de recuperació funcional del pacient i minimitza les complicacions derivades de la intervenció, alhora que redueix la seva estada hospitalària. En aquests moments, ambdues operacions requereixen un dia d’ingrés i es preveu que, a curt termini, el tractament dels càlculs a les vies urinàries es pugui fer com una cirurgia ambulàtoria, és a dir, sense ingressar al centre sanitari. En tractar-se d’una cirurgia més precisa, efectiva i ràpida, s’escurça el postoperatori, la qual cosa aporta major comoditat i menys riscos al pacient.

La incorporació del làser Thulium superpolsat “és una aposta per dotar l’Hospital de Figueres de l’última tecnologia i se suma a altres adquisicions que hem fet recentment amb l’objectiu d’oferir un millor servei a la població de l’Alt Empordà”, explica el cap d’Urologia, Antonio Rodríguez. Així, des de fa uns anys també disposen d’una torre d’alta definició amb tecnologia 3D per a cirurgia laparoscòpica, un ecògraf per fer biòpsies de pròstata amb fusió cognitiva, un instrument que genera energia bipolar per operar tumors de bufeta i un dispositiu per tractar tumors de bufeta amb quimioteràpia combinada amb hipertèrmia (s’escalfa el medicament i es fa arribar a la bufeta a través d’una sonda).