La matinada d’aquest diumenge, 31 d’octubre, finalitza l’horari d’estiu

Canvi a l'horari de'hivern
A les 3 hores d'aquesta matinada de diumenge, els rellotges tornaran a marcar les 2 hores

Aquesta tardor tampoc serà l’última vegada que es fa el canvi d’hora, i a les 3 els rellotges tornaran a marcar les 2

La nit d’aquest dissabte al diumenge, concretament a les 3 hores, finalitzarà l’horari d’estiu i de nou els rellotges tornaran a marcar les 2. D’aquesta manera, es recuperarà un any més l’horari d’hivern, d’acord amb la Directiva Europea del Canvi d’Hora que s’aplica en tots els Estats de la UE.

El canvi d’hora s’efectua sempre l’últim diumenge del mes d’octubre en el cas de l’horari d’hivern, quan el rellotge es retarda una hora, i l’últim diumenge del mes de març, quan s’avança una hora el rellotge i comença l’horari d’estiu.

Després d’una consulta, a nivell comunitari, celebrada en 2018, va quedar en l’aire la possibilitat que ens quedéssim per sempre en l’horari d’hivern. El tema va arribar a l’Europarlament i d’aquí, de tornada a la Comissió.

Ara, al 2021, tres anys després, s’ha anat postergant la decisió a nivell comunitari. La pandèmia i el Brexit han vingut a complicar-ho tot. Segons un informe del Comitè Econòmic i Social Europeu, s’ha consultat poc el tema del canvi d’hora amb els governs i amb la societat civil. No hi ha una unanimitat al voltant dels beneficis de suprimir-ho.

No serà aquest l’últim canvi d’hora

Així, la tardor d’aquest 2021 no serà l’últim canvi d’hora, ja que el 27 de març de 2022 es donarà un nou canvi d’hora i tornarem a l’horari d’estiu. Així ho marca la llei arran d’una directiva comunitària d’obligat compliment. Els països de la Unió Europea no poden decidir unilateralment si fan o no el canvi d’hora dues vegades a l’any. Però sí que poden decidir en quin fus horari situar-se.

Dormirem més o menys?

Depèn del que es faci amb les hores nocturnes d’aquest dissabte i diumenge, es disposarà d’una hora més per a fer el que es vulgui. Per a celebrar una festa d’Halloween o, directament, per anar dormir. A les 3 de la matinada del diumenge seran, de nou, les 2.

Això sí, des del punt de vista mèdic, sí que la comunitat mèdica sol parlar d’un cert desajustament, una espècie de jet lag que dura entre uns dies i setmanes, especialment entre població major i infantil. El somni es pot desregular parcialment, encara que hi ha pocs estudis que tractin el tema.

Per què es va plantejar la Comissió Europea deixar l’horari d’estiu?

A l’estiu de 2018, la Comissió Europea va llançar una consulta no vinculant a la població preguntant si els semblaria interessant romandre tot l’any amb l’horari d’estiu. De facto, tenir més hores de llum a la tarda i menys al matí.

Els països amb menys insolació van votar massivament. Així que el resultat va ser d’un 80% de vots a favor de no fer el canvi d’hora al setembre. És a dir, quedar-nos sempre amb l’horari d’estiu.

Com afectaria a Espanya deixar tot l’any l’horari d’estiu?

Posem un exemple. El dia en què entra l’hivern, el municipi de Muxía (la Corunya) el 22 de desembre començaria el dia a les 10.05. El Sol, d’apuntar entre els núvols, amagaria els seus últims raigs a les 20.05 hores.

Al nostre costat de la península Ibèrica, a Cadaqués, amb l’horari d’hivern díriem adeu al sol a les 17.18 hores d’aquest 22 de desembre. De mantenir-se l’horari d’estiu, es posaia una hora més tard i sortiria a les 9.13 hores.

S’ha plantejat Espanya no canviar l’hora a l’octubre?

Més aviat, canviar de fus. Hi ha col·lectius com l’Associació per a la Racionalització d’Horaris (ARHOE) que defensen que hauríem de suprimir el canvi d’hora, però per a quedar-nos amb l’horari d’hivern.

Malgrat el que diuen les enquestes del CIS, que revelen que un 64% dels espanyols prefereix l’horari d’estiu, des de ARHOE es creu que el més lògic és quedar-se amb el fus d’acord amb la situació geogràfica i les hores de sol.

La idea seria canviar de fus horari. És a dir, quedar-nos amb l’hora de Canàries o Portugal, una vegada suprimit el canvi d’hora. Fonamentalment, per a tenir més hores de llum al matí.

Té a veure quan hi ha llum natural amb la conciliació?

La teoria que sostenen en ARHOE és que serem més productius i les nostres jornades laborals s’allargaran menys, i els més petits arribaran més actius al col·legi, amb més llum.

La seva tesi és que si ens ajustem a uns horaris “més europeus”, serem “més europeus” en el nostre comportament laboral i s’afavorirà la conciliació entre vida personal, familiar i laboral.

Però tot això són només hipòtesi.