El Parc Tramuntana arriba a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya

Parc Tramuntana
Moment de la projecció del vídeo a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya

Durant la Comissió, celebrada el passat divendres, 10 de desembre, es va projectar un vídeo on personalitats i experts reivindiquen el paper clau de l’eòlica marina a Catalunya

Personalitats i experts de l’àmbit científic, econòmic, energètic i mediambiental reivindiquen en un vídeo de Parc Tramuntana (que es pot visionar a sota) la necessitat d’impulsar un mix energètic renovable a Catalunya, que combini l’autoconsum amb els projectes centralitzats, per combatre l’emergència climàtica. Un mix energètic en què l’eòlica marina flotant, com és el cas de Parc Tramuntana, tindrà un paper clau i fonamental per assolir els objectius de transició energètica de la Generalitat i la UE.

Així ho expliquen els 7 testimonis que participen al vídeo: Antoni Cañete, president de PIMEC; Xavier Pastor, oceanògraf i fundador de Greenpeace Espanya; Joan Herrera, ex diputat d’ICV, ex director de l’IDAE i actual director d’Acció Climàtica i Energia a l’Ajuntament del Prat de Llobregat; Alfred Rodríguez Picó, meteoròleg; Joan Ramon Morante, director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC); Philippe Lenfant, professor i investigador de la Universitat de Perpinyà; i Mikael Smed, alcalde de Vordingborg, ciutat danesa amb un parc eòlic marí.

Parc Tramuntana va presentar el vídeo durant la intervenció de l’enginyer del projecte, Sergi Ametller, a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya, en la què va comparèixer a petició de diferents grups en el marc de la proposta de resolució presentada per la CUP. La sessió es va celebrar el passat divendres 10 de desembre, i que es pot visualitzar al en aquest enllaç.

Esperit integrador i prova pilot: gran acollida a la Comissió d’Acció Climàtica

El projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà va obtenir una valoració molt positiva per part de tots els grups parlamentaris, amb l’excepció de la CUP. Els diputats i diputades de la Comissió van destacar i agrair el paper integrador de Parc Tramuntana, avalant el seu esperit de diàleg, consens i participació territorial, així com el seu compromís d’impulsar un projecte amb retorn i beneficis al territori.

Durant la sessió va generar gran interès la proposta de Parc Tramuntana de posar en marxa una prova pilot que demostri la viabilitat i la integració mediambiental de l’eòlica marina flotant. Aquest primer projecte, petició directa del territori a l’equip promotor, consistiria de 3 aerogeneradors flotants i 3 posicions R+D+i, ubicats igualment a 24 km, mar endins, del Golf de Roses, amb una capacitat productiva de 50MW (equivalent al 4,5% del consum elèctric actual de tota la demarcació de Girona).

La prova pilot va rebre el suport de la gran majoria dels grups parlamentaris, i Parc Tramuntana ja està treballant en el disseny i desenvolupament d’aquesta proposta amb els organismes i les administracions competents.