L’acte de presentació del “Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica marina flotant”, signat per més de 100 científics i experts de diferents àmbits acadèmics, ha comptat amb representants d’UPC, UB, UdG, EURECAT i els directors de l’IREC i ICAEN
Aquest dijous s’ha presentat el “Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya”, promogut i signat per més de 100 persones expertes de l’àmbit científic, de la recerca, l’enginyeria i el món universitari. A l’acte celebrat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, han participat representants d’UPC, UB, UdG, EURECAT i els directors de l’IREC i ICAEN, Josep Ramon Morante i Marta Morera respectivament, per tal de reivindicar el paper clau de l’eòlica marina flotant a Catalunya, així com la necessitat que el col·lectiu científic acompanyi en el desplegament de renovables per fer front al gran repte comú: l’emergència climàtica.
Parc Tramuntana aplaudeix aquest pas i considera que aquest manifest científic és clau i l’entén com “un pas endavant i determinant per seguir impulsant la transició energètica a Catalunya”. En paraules de Sergi Ametller, un dels directius del projecte, el Manifest “obre la porta a la creació d’un espai de debat i reflexió per a construir un front comú amb el col·lectiu científic contra l’emergència climàtica i a favor del desplegament de l’eòlica marina flotant”.
Tanmateix, Ametller veu com “una oportunitat” la creació d’un observatori que permeti “contraposar, de forma constructiva, visions i experiències en relació a la integració de l’eòlica marina flotant amb la biodiversitat i el territori”.
A més, fent menció a l’esperit de consens que ha inspirat el Manifest, l’enginyer també ha volgut destacar que el text representa “la primera pedra per a construir un esperit d’integració entre els experts i el col·lectiu científic, per a anar tots junts i reflexionar de forma constructiva sobre les energies renovables i, en especial, de l’eòlica marina flotant, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament d’aquesta energia”.
A més, l’acte deixa de manifest que existeix un debat molt legítim al món acadèmic sobre la millor forma de fer la transició energètica i implementar les energies renovables. En aquest debat, hi ha diferents visions però l’important és que tots remin a favor i en la mateixa direcció per definir la millor opció. “La urgència de l’emergència ja no permet una oposició frontal a qualsevol actuació. La qüestió està en definir el com, no si s’ha de fer”, s’indica des de Parc Tramuntana.