Els Punts Liles i multicolor s’han ubicat en tres equipaments municipals per atendre i assessorar a les persones afectades per violències masclistes i lgtbifòbiques
Avui, 17 de maig, coincidint amb el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, l’alcalde Roses, Joan Plana, i la regidora de Joventut i Esports, Verònica Medina, han visitat els tres equipaments de Roses que des d’avui acullen el servei de Punts liles i multicolor permanents, com són el CAR Jove, la Piscina Municipal i la comissaria de la Policia Local. Els tres edificis han estat identificats amb els distintitus “Roses és Punt Lila i multicolor” que els distingeixen com a punts d’atenció i assessorament a les persones afectades per violències masclistes i lgtbifòbiques.
D’aquesta manera, Roses dona un pas més pel que fa a les accions marcades pel Pla d’abordatge de les violències sexistes i lgtbifòbiques aprovat per l’Ajuntament l’any passat, “passant d’implementar Punt Liles en esdeveniment multitudinaris com el Carnaval o la Festa Major a tenir-los sempre, en el dia a dia, amb l’objectiu de donar resposta a necessitats sobretot que estan silenciades per tal d’erradicar les violències masclistes en la nostra societat”, ha manifestat Medina.
El personal del CAR Jove, de la Piscina i de la comissaria de la Policia Local, així com el de les Àrees d’Esports i Acció Social de l’Ajuntament, han rebut formació específica impartida pel Grup Nut, dedicat a l’assoliment dels drets i llibertats de les dones i a la incorporació de la perspectiva de gènere de forma transversal. Durant la formació s’han facilitat als treballadors i treballadores eines per identificar les situacions que poden sorgir, conèixer les diferents violències sexuals, com reaccionar i actuar davant d’una agressió sexual o LGTBIfòbica, quin acompanyament cal fer, quins protocols i serveis existeixen i quina derivació cal fer en cada cas.
La regidora de Joventut i Esports ha significat que “a través de la posada en marxa d’aquests 3 punts liles permanents, el govern municipal reafirma, una vegada més, el clar compromís de treballar en el foment de la igualtat de gènere. L’erradicació de les violències sexuals i Lgtbifòbiques ha de ser l’eina transformadora i prioritària per a poder dissenyar un model de ciutat basat en la convivència, el benestar i la qualitat de vida de les persones”.
En aquet sentit, l’alcalde ha assenyalat que “Roses avança cap a ser una ciutat més segura, en tots els sentits, en estendre els Punt Liles de manera permanent. Una seguretat no només en el sentit físic de la paraula, d’absència de delinqüència, perquè la seguretat passa també per protegir a la meitat de la nostra població, a totes les dones de Roses que encara avui dia pateixen la xacra de la violència masclista en totes les seves vessants”.
Un Pla d’abordatge de les violències sexistes i lgtbifòbiques que es continua desenvolupant
L’Ajuntament de Roses va aprovar el passat any Pla d’abordatge de les violències sexistes i lgtbifòbiques, un document que fixa les mesures i actuacions a implementar progressivament per possibilitar que les persones puguin transitar els espais públics i d’oci de forma lliure, garantint així els seus drets com a ciutadania.
Per a la seva elaboració es va realitzar un estudi previ que va recollir les experiències i opinions de la pròpia ciutadania, especialment de les dones, joves fins a 30 anys i del col·lectiu LGTBI.
Els resultats van deixar palés que el 77% de les persones consultades havia viscut en els darrers 5 anys algun tipus d’agressió sexual en algun dels espais de festa del municipi (festes populars, festivals de música, platges i zones concretes de l’espai públic de Roses). D’aquest percentatge, el 78% eren dones i el 22% homes que, en diverses ocasions, feien referència a agressions lgtbifòbiques. El major volum d’agressions viscudes són mirades persistents, invasió de l’espai, persecució, comentaris ofensius o degradants, cops i empentes, exhibicionisme, insistència en una petició o frecs i tocaments sense consentiment.
Davant aquestes situacions, la majoria de víctimes van manifestar que van fer front a l’agressió sense comptar amb ningú més, fet que deixa impune a la persona que comet l’agressió, mentre que tan sols un 4% dels casos van ser comunicats a serveis professionals.
Per erradicar aquestes situacions, el Pla d’abordatge de les violències sexistes i lgtbifòbiques estableix un seguit d’accions en les quals està treballant l’Ajuntament, com ara campanyes de sensibilització ciutadana; formacions específiques entre els joves a través dels centres educatius; treball en xarxa amb els agents clau i coordinació entre associacions, cossos de seguretat i personal municipal; construcció d’espais d’oci amb mirada feminista; o la creació dels punts liles permanents presentats avui.
Banderes en suport als drets LGTBI
Paral·lelament, des del passat divendres i fins avui, 17 de maig, les entrades de Roses llueixen les banderes del moviment LGTBI en suport a la garantia efectiva dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i interesexuals i com a mostra de rebuig a la l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
El 17 de maig es va establir com a Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en ser el dia que, l’any 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals.