Roses torna a celebrar la Diada Nacional de Catalunya amb un acte d’àmbit institucional, cultural i associatiu

Roses celebra la Diada Nacional de Catalunya
Moment de la intervenció de l'alcalde de Roses durant la celebració de la Diada Nacional de Catalunya

Per segon any consecutiu Roses va commemorar la Diada Nacional en un acte que es va portar a terme a la plaça Catalunya

Conduit pel regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, Roses va iniciar l’acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb la lectura del Manifest (reproduït a sota), que va anar a càrrec de Magda Casamitjana, regidora del PSC a l’Ajuntament de Roses del 1999 al 2013, alcaldesa del 2007 al 2011 i actualment presidenta del Pacte Nacional de Salut Mental.

Un cop finalitzada la lectura del manifest, Ibáñez va anunciar l’actuació de Madame Mustash, que va interpretar diferents temes dels seus dos darrers treballs discogràfics, “Batecs” i “Neurones” i de “Hoy”, el seu primer disc. Actuació que va estar intercalada per la lectura del Pregó de la Diada a càrrec de les tres alumnes de l’Oficina de Català de Roses, l’Emma Alcalà, provinent de Córdoba, de Naziha Zokri, del Marroc, i de Macarena Milagros Adaro, de l’Argentina.

Un cop acabat el concert de Madame Mustash, l’alcalde de Roses, Joan Plana, va dirigir unes paraules als assistents, on va assenyalar que “totes les nacions, les que tenen Estat i les que no en tenen escullen un dia del calendari per a celebrar i enorgullir-se de la seva existència i continuïtat al llarg del temps. Celebració que algunes tenen un origen religiós, d’altres recorden el naixement o la mort d’algun personatge, la data en la que varen assolir la seva llibertat nacional o bé, fins i tot, per desgràcia, alguns encara glorifiquen episodis d’infaust record com el colonialisme i l’imperialisme, però el nostre és un cas particular i poc habitual. Catalunya recorda una derrota militar. La derrota de les tropes catalanes contra els exèrcits espanyol i francès lleials al rei Felip V l’any 1714. Una derrota que, a més, va significar un dels episodis més devastadors de la nostra història, amb la supressió de les institucions catalanes, les corts, la Generalitat, el Consell de Cent… I també la prohibició de la nostra llengua i les nostres costums”. I en referència a la llengua catalana, l’alcalde de Roses va remarcar que “el català ha estat el ciment de la nostra societat. L’element de cohesió que ens uneix a tots, independentment de la nostra procedència, i que ens dona aquesta noció de identitat compartida. Una identitat oberta i no excloent a la que tothom, independentment de la raça, el lloc de naixement, l’ideari polític o la religió es pot sumar”. I en aquest sentit va afirmar que “l’èxit del model escola catalana ha jugat un paper clau en la preservació de la llengua. Un model d’immersió lingüística que ha estat recentment amenaçat per governs reaccionaris o per tribunals ideologitzats, destacant que “la tasca d’entitats com Òmnium Cultural ha estat determinant en la defensa del català, que de manera clandestina i subversiva treballaven per mantenir l’idioma, fins i tot en els temps més foscos del franquisme”. Finalment, va recordar al president Tarradellas, per assenyalar que l’11 de setembre “és un dia per estar molt orgullosos del que hem fet. D’estar molt orgullosos de formar part del nostre país, però també és un dia per ser conscients de les dificultats a les que ens enfrontem, i a comprometre’ns amb nosatres mateixos i amb les persones que tenim al voltant a no defallir a l’hora de fer-hi front”.

Roses celebra la Diada Nacional de Catalunya
La ballada de sardanes, a càrrec de la cobla La Cervianenca, es dur a terme a la tarda a la plaça de Les Botxes

L’acte celebració de la Diada Nacional de Catalunya es va cloure, com no podia ser d’una altra manera amb el cant de Els Segadors.
Un acte que va continuar al vespre a la plaça de Les Botxes amb un ballada de sardanes a càrrec de la cobla La Cervianenca.

Manifest Diada Nacional de Catalunya (2022)

El municipalisme català, al costat del país

La Diada Nacional no és la commemoració d’una derrota, sinó que per a les catalanes i els catalans l’11 de setembre és la reivindicació d’una nació que sempre s’ha sobreposat davant de totes les dificultats, amb la resiliència, la determinació i la cohesió que es desprèn de la consciència que només si som un sol poble avançarem socialment i nacionalment.

Els pobles i ciutats de la Catalunya del 2022, com ho eren els del segle XVIII, som espais de trobada, de convivència, de cultura i d’homes i dones lliures i iguals, que sense fer distincions de classe avui, com llavors, treballem conjuntament per a un futur millor i lliure per a les persones, pels nostres municipis, i per a la nostra nació.

L’avenç nacional de Catalunya sempre ha vingut marcat per la democràcia i la voluntat col·lectiva de construir un futur millor per a les properes generacions. L’anhel nacional del poble català és inseparable de la democràcia, tal com vàrem demostrar el 9N i l’1 d’octubre. Perquè només amb més democràcia podrem aconseguir els nostres objectius socials i nacionals. I la democràcia és imbatible, malgrat la repressió i la politització de la justícia, la voluntat lliure i sobirana d’un poble sempre acaba fent camí, enfront l’adversitat.

Les catalanes i catalans sortim al carrer per la Diada Nacional, com en tantes altres ocasions importants per als nostres pobles i per al país, per expressar-nos i reivindicar-nos tal com som i tal com volem ser. Des del municipalisme català seguirem acompanyant sempre al país en tots els avenços socials i nacionals, fent una crida a la mobilització, al compromís i a la defensa dels drets i llibertats, vivint l’11 de setembre amb esperit cívic i participatiu, què és allò que ens defineix com a poble.

Aquest ha estat un mandat especialment difícil per als pobles i ciutats, on hem hagut d’aprendre a conviure amb una pandèmia global i les seves greus conseqüències sanitàries, socials i econòmiques, amb la crisi de l’energia, o amb la inflació afectant greument a les economies sobretot de la gent qui més pateix. I ho hem fet amb el rigor, el compromís amb la ciutadania, la voluntat de servei públic i la força del municipalisme que portem a l’ADN tots els alcaldes i alcaldesses, i regidors i regidores del país.

Ara que tenim aquí la Diada Nacional, tots els Ajuntaments del país estem a punt perquè aquesta diada sigui, com sempre, la festa nacional de Catalunya, omplint els carrers i places de gent, senyeres i d’esperit festiu i reivindicatiu, com a la millor manifestació d’allò que som com a poble i que volem projectar al món.

Les nacions són un territori, una llengua i una cultura. Són totes les persones que hi viuen, però són també els moments de trobada, de reafirmació i de mostrar-se al món com allò que són, un sol poble. I en tots els moments importants del país, el municipalisme està sempre al costat i acompanyant al país en el seu camí.

Visca Catalunya!

Vídeo de l’acte de celebració a Roses de la Diada Nacional de Catalunya: